Predavanje i predstavljanje knjige Rječnik pazinskoga govora ovog petka u Villi Antonio

Predavanje i predstavljanje knjige Rječnik pazinskoga govora, Marije Gagić, održat će se u petak 14. rujna s početkom u 19 sati u auditoriju Ville Antonio.

Opatija – Ogranak Matice hrvatske u Opatiji u suradnji s Katedrom čakavskog sabora općine Mošćenička Draga organizira za članove i građanstvo predavanje i predstavljanje knjige s projekcijama. Predavanje i predstavljanje knjige Rječnik pazinskoga govora, Marije Gagić, održat će se u petak 14. rujna s početkom u 19 sati u auditoriju Ville Antonio.

– Ideja o pisanju Rječnika pazinskoga govora rodila se nakon nekoliko tisuća skupljenih riječi pazinskoga govora. Vremenom je nastala knjiga od 400 stranica i preko osam tisuća obrađenih osnovnih riječi (natuknica). Natuknice su dopunjene osnovnim gramatičkim odrednicama, prijevodom na hrvatski književni jezik i rečenicama s riječima u funkciji. Rječnik pazinskoga govora opisuje govor starije generacije u kojem se čuvaju dvoglasi i staro mjesto naglaska. Uz analizu pazinskoga govora imamo i nekoliko primjera govora iz okolice Pazina, i nekoliko tekstova na pazinskom govoru. Na početku knjige nalaze se ukratko iznijeti povijesni fragmenti o Pazinu, a na kraju sažetak i prijevod na engleski i talijanski jezik. U uvodnom dijelu predavanja bit će prikazane projekcije nekih znamenitosti Pazina i njegove okolice. Nakon toga čut ćemo osnovne karakteristike pazinskoga govora. Rječnik pazinskoga govora daje svoj doprinos zaštiti i očuvanju nematerijalne kulturne baštine pazinskoga kraja, najavili su organizatori.

N. C. / PodUčkun.net

#wpdevar_comment_3 span,#wpdevar_comment_3 iframe{width:100% !important;}
error: Content is protected !!