Predstavljen idejni projekt natkrivanja Ljetne pozornice @ Opatija

ljetna_natkrivanje_2013

Potrebna dokumentacija za projekt treba biti u cijelosti kompletirana, pripremljena, kako bi u njegovoj realizaciji mogli aplicirati za financiranje putem fondova EU, kada se za to stvore mogućnosti. Prezentacija idejnog projekta natkrivanja Ljetne pozornice za građane održat će se u četvrtak, u 18 sati u Vili Antonio.

Opatija – U uredu gradonačelnika danas je prezentiran idejni projekt natkrivanja Ljetne pozornice Opatija. Idejni projekt predstavio je brojnim novinarima arhitekt Vedran Jukić iz studia Sodaarhitekti, a nazočni su bili, uz opatijskog gradonačelnika Ivu Dujmića, i ravnateljica Festivala Opatija Rajna MIloš, direktorica TZ grada Opatija Suzi Petričić, pročelnik gradskog UO za prostorno planiranje Zdenko Tupanjac i djelatnik gradskog Odjela, arhitekt Tomica Štivić.

Gradonačelnik Ivo Dujmić na početku je naglasio svoje zadovoljstvo što novi, drugi mandat započinje upravo prezentacijom jednog ovakvog, značajnog projekta za Opatiju, te najavio novinarima da su i drugi planirani projekti na kojima se radi upravo u različitima fazama izrade potrebne dokumentacije, jer je spremna dokumentacija osnovni uvjet da bi mogli aplicirati za dodjelu sredstava iz fondova EU prilikom njihove realizacije. Ravnateljica Festivala Opatija Rajna MIloš na kraju prezentacije za novinare dodala je kako su rješenja koja su im prezentirana i rezultat učestalih zajedničkih konzultacija, te izrazila svoje veliko zadovoljstvo prezentiranim rješenjem, jer je funkcionalno a zadovoljava potrebe Festivala, i ujedno vizualno kvalitetno uklopljeno u okoliš, odnosno ukupnu vizuru grada.

ljetna_natkrivanje_2013_1

Grad Opatija naručio je provedbu natječaja za idejno rješenje natkrivanja Ljetne pozornice, koji je i proveden 2011. Od više pristiglih rješenja, Grad Opatija opredijelio se za rješenje koje je najprimjerenije Opatiji. Projekt je razrađen, a slijedi ishodovanje lokacijske dozvole.

Potrebna dokumentacija za projekt treba biti u cijelosti kompletirana, pripremljena, kako bi u njegovoj realizaciji mogli aplicirati za financiranje putem fondova EU, kada se za to stvore mogućnosti. Glavni cilj uređenja Ljetne pozornice, od kojih je idejni projekt jedan od koraka, jest produljenje turističke sezone u Opatiji.

O Idejnom projektu Ljetne pozornice…

Projektom se predlaže ”otvaranje“ prostora kompleksa pozornice u dnevnom i večernjem režimu kako bi ona postala sastavni dio gradskih urbanih prostora. Krajobrazni elementi ostali su najvećim dijelom netaknuti, a neartikulirane zone su aktivirane. Sjeverni volumen funkcionira kao parkovni paviljon, a Ljetna pozornica na određeni način ponovno postaje proširenje perivoja. Formiraju se i dva nova ulaza/izlaza prema perivoju, kako bi perivoj u određenim situacijama/događanjima mogao postati lobi Ljetne pozornice. Južni volumen izdiže se na novom platou prema moru. Intervencija je suptilno ušla sa novim elementima koji ne narušavaju postojeće vrijednosti, već ih naglašavaju. Novi elementi se vežu na jasnoću ideje originalnog projekta otvorenog gledališta i zajedno s njim ponovno uspostavljaju red. Arhitektura izravno komunicira sa okruženjem, a odnos novog i starog jasno je definiran. Prostor dobiva novo lice vrednujući zatečene kvalitete. Ljetna pozornica i dalje ostaje „open air theatre“ (kazalište na otvorenom) koji se po potrebi natkriva laganim pokretnim krovom. Nova izgradnja to omogućuje, a da pritom rješava funkcionalne probleme nedostatka nužnih adekvatnih prostora. Tri nova elementa akcentiraju lokaciju i daju Ljetnoj novu prepoznatljivost u vizuri grada.

ljetna_natkrivanje_2013_2_skica

Obrazloženje intervencije u koracima…

Zadržavaju se vrijedni elementi, formira se nova veza male pozornice sa Lidom, prostor se otvara prema svom okruženju na logičnim pozicijama (park i more), nivoi pozornice i komunikacija se svode na istu kotu radi što bolje scenske funkcionalnosti, grade se servisni prostori (sanitarije, garderobe, spremišta, radiona…), formiraju se 2 platoa – jedan prema parku (kao proširenje parka), drugi prema moru (kao multifunkcionalna vanjska površina), formira se infopult i prodaja karata prema parku i polivalentni prostori prema moru, formiraju se polivalentni prostori na zadnjoj etaži. Novi zatvoreni prostori su projektirani kako bi se omogućilo njihovo korištenje tijekom čitave godine za različite aktivnosti, na sjeveru se predviđa zeleni zid koji ima funkciju apsorbcije zvuka i smanjenju jeke, nasuprot njega – na jugu se postavlja zid za projekcije, konačno se postavljaju 3 glavna oblikovna elementa – ljuske na sjeveru i jugu, te centralni element između njih. Centralni luk služi i kao element za montažu scenske opreme. Uz bočne zidove postavljen je rešetkasti nosač, služi za držanje platna i montažu scenske tehnike, pokretno natkrivanje riješava se odvojeno za sjeverni i južni dio prostora.

Tehničke karakteristike…

500m2 nove aktivirane vanjske površine kao proširenje perivoja; 500m2 nove aktivirane vanjske površine prema Lidu; 3 nova ulaza/izlaza – 2 prema perivoju, 1 prema Lidu; 2.386 m2 ukupna građevinska bruto površina nove gradnje; 2.200m2 ukupna površina pokretnog natkrivanja (1.600m2 – pokretnog natkrivanja iznad gledališta, 600m2 – pokretnog natkrivanja iznad pozornice); 50m raspon krova iznad gledališta; 2.500 sjedeći mjesta i 5.000 stajaćih mjesta.

Ivan Mellor / Liburnija.net

error: Content is protected !!