Predstavljen program obilježavanja 150 godina od osnutka Čitalnice – Danas predstavljanje zvučne Čakavčice @ Kastav

kastav_noc_opce_t (2)

Središnja točka programa je međunarodni znanstveni skup u povodu 150. obljetnice osnutka Čitalnice koji će se održati 27. i 28. listopada u prostoru gradske vijećnice, u suradnji sa Zavodom za povijesne i društvene znanosti HAZU u Rijeci te će okupiti eminentne stručnjake, a rezultat kojega će biti otisnut zbornik radova u 2017. godini.

Kastav – Program obilježavanja 150. obljetnice osnivanja Čitalnice, prve hvatske čitaonice u Istri, nastavit će se i ovog tjedna. Danas, u četvrtak 20. listopada s početkom u 18 sati, Grad Kastav i Udruga Čakavski senjali predstavit će zvučnu Čakavčicu – čakavsku početnicu, čitanku i elektronički udžbenik autorice učiteljice savjetnice u mirovini Dragice Stanić, u kastavskoj gradskoj vijećnici.

U svibnju 2015. predstavljeno je tiskano izdanje Čakavčice, na kojoj je autorica sa svojim učenicima radila niz godina. Ishod kome je težila cijeli svoj radni vijek, a osobito u posljednjih petnaest godina je sačuvati zavičajni idiom. Oblik početnice je stoga vrlo upotrebljiv u radu svima onima koji imaju isti cilj te je koristan alat za vrtiće, škole, ali i za sve one koji žele prenijeti svoje čakavsko naslijeđe novim generacijama unutar svoje obitelji. E-Čakavčica je korak dalje jer se novim generacijama približava u njihovom mediju i postaje lako dostupna i bliska.

Iz Muzejske zbirke Kastavštine, kao popratni događaj promocije, bit će izložene i predstavljene odabrane početnice i čitanke od 1911. do 1984. godine za što će se pobrinuti kustosica Tamara Mataija i praktikant kustos Marko Badurina.

O tome zašto su višejezičnost i zavičajni govori važni i zašto ih treba promicati održat će predavanje doc. dr. sc. Tihana Kraš i doktorantica glotodidaktike Ana Bratulić.

– Dakako, neizostavan su dio promocije oni s kojima je i za koje je nastala Čakavčica i njezina elektronska inačica: mladi ČA-čitači i ostali, koji žele učiti i/ili njegovati čakavski jezik. Uz djecu i mlade koji su čitali tekstove za E-Čakavčicu, gostuje i Dječji zbor Praputnjarski Slavići , koji će otpjevati pjesmu Balunić, autorice Ružice Tralić Divković, kazali su organizatori.

Elektronska inačica Čakavčice rezultat je dugotrajnog i zahtjevnog rada. Uz podršku Grada Kastva, mentoricu i autoricu Dragicu Stanić i učenike, čitače, svoj su posao profesionalno i strpljivo odradili i suradnici na projektu. Zvučni zapisi su snimljeni u studiju Music Attelier David pod stručnim vodstvom Davida Trkulje, a za dizajn i elektronsku obradu se pobrinuo Slaviša Srdić iz obrta za dizajn Chamango, koji će i predstaviti E-Čakavčicu.

Na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji predstavljene su i druge aktivnosti u povodu visoke obljetnice osnutka kastavske Čitalnice. Odbor za proslavu čiji je predsjednik gradonačelnik Ivica Lukanović te počasni predsjednik akademik Petar Strčić pripremio je bogati program proslave koji je započeo još u lipnju ove godine.

Središnja točka programa je međunarodni znanstveni skup u povodu 150. obljetnice osnutka Čitalnice koji će se održati 27. i 28. listopada u prostoru gradske vijećnice, u suradnji sa Zavodom za povijesne i društvene znanosti HAZU u Rijeci te će okupiti eminentne stručnjake, a rezultat kojega će biti otisnut zbornik radova u 2017. godini.

U sklopu otvorenja znanstvenog skupa u četvrtak 27. listopada u 17 sati bit će predstavljena i knjiga počasnih gostiju sa članskim iskaznicama u koju će se upisati svi sudionici i gosti skupa, a bit će i dio protokola Grada Kastva.

Inače, program proslave održava se pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, Ministarstva kulture, Primorsko-goranske županije, Istarske županije, i Gradskog vijeća Grada Kastva.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!