Prezentiran rad i planovi udruge Lisina Adventure – Zaštita okoliša i revitalizacija područja prioritet

– Otvoriti dom i čekati da netko dođe na obed nije rješenje. Da bi se Lisina pokrenula treba imati sadržaj. Osim netaknute prirode trebao bi se osmisliti neki adrenalinski park, imati u ponudi jahanje, posjet špiljama, bunkerima, Lisinskim vrhovima, bolnici Ljubica i sl., kazali su predstavnici udruge.

S jedne od održanih akcija čišćenja

Matulji – Prije početka nedavne sjednice općinskog vijeća općine Matulji predstavnici udruge Lisina Adventure predstavili su planove i ideje za razvijanje područja zaštićenog krajobraza Lisina.

– Imamo ideje, a bez vaše suglasnosti to su samo ideje na papiru i puste želje. Iz tog razloga pripremili smo jednu prezentaciju iz koje ćete vidjeti što smo mi do sada kao volonteri odradili te ideje za koje se nadamo da bi bile prihvatljive za budućnost, kazao je u uvodu prezentacije Željko Čanadžija, predsjednik udruge.

Kako je u uvodu istaknuto Lisina adventure je registrirana kao strukovna udruga za zaštitu okoliša, a osnovna je u srpnju 2017. godine.

– Grupa entuzijasta je osnovala udrugu nakon nekoliko godina lutanja po Lisini, obzirom da smo većinu mladosti proveli gore. Tako smo došli na ideju da se ponudimo i udružimo te konkretno pomognemo da se ta Lisina vrati na ono što je nekad bila. Ciljevi udruge prvenstveno je zaštita prirode jer mislimo da je to prva stvar koju je potrebno učiniti da bi se na tome mogle nadograđivati i druge aktivnosti, prvenstveno sport i rekreacija te revitalizacija doma. Trenutno smo skoncentrirani za zaštitu okoliša, a puno nam pomaže naš član izvršnog odbora sa savjetima i iskustvom Egon Vasilić, ravnatelj Parka prirode Učka. Organiziralo smo i prvu akciju čišćenja u kojoj su sudjelovali naši članovi. Smeća nažalost, nije falilo, na svim pristupnim cestama koje vode prema Lisini. Također, priključili smo se akciji World cleanup day, jer smo vidjeli da je cesta ponovo zatrpana, tako da ćemo u budućnosti raditi jednu proljetnu i jednu jesensku akciju čišćenja. Naš ideja nije da stalno čistimo to smeće koje ljudi gore bacaju, već da očistimo i nešto poduzmemo. Na inicijativu JU Priroda i Općine Matulji došli smo na ideju da budemo na neki način produžena ruka komunalnim redarima i čuvarima koji nisu cijelo vrijeme na terenu. S obzirom na to da smo mi non-stop na terenu možemo upozoriti i fotografirati prekršitelje te dojaviti općini ili JU Priroda te djelovati preventivno. Zanimljiva je činjenica da su dom radili ruski zarobljenici, a službeno je otvoren 1921. No, nažalost grlo šterne na kojem je bio uklesan datum otvorenja je ukradeno, kao i što je spaljen posljednji drveni putokaz za Lisinu, istaknuo je Rajko Bačnar, potpredsjednik udruge.

Osim natječaja na koje se javljaju u Hrvatskoj, članovi udruge planiraju prijaviti projekt na natječaj Europske unije.

Dom na Lisini

– Trebalo bi razmotriti natječaj koji je trenutno otvoren koji se odnosi na očuvanje okoliša, ali i na mogućnost uređenja doma te zajedno s vama kao partnerima vratiti dom u funkciju. Otvoriti dom i čekati da netko dođe na obed nije rješenje. Da bi se Lisina pokrenula treba imati sadržaj. Osim netaknute prirode trebao bi se osmisliti neki adrenalinski park, imati u ponudi jahanje, posjet špiljama, bunkerima, Lisinskim vrhovima, bolnici Ljubica i sl. Također, interesantni su ‘Dvorići’ kojih je pedeset izgorjelo u jednoj noći, te porazgovarati s vlasnicima da ih se obnovi i stavi u funkciju. Ono što mi kao udruga možemo ponuditi je revitalizacija doma, a rad nam nije stran što smo dokazali kroz dosad odrađene akcije. Također, puno naših članova su instruktori državne interventne postrojbe, tako da znanja i iskustva ne manjka koji smo voljni prenijeti na djecu i naše sugrađane koje to interesira, dodao je Bačnar te istaknuo da planiraju intenzivirati rad s mališanima i učenicima kroz razne aktivnosti u prirodi.

– Satovi prirode i povijesti u šumi i školama, nakon toga mališanima ćemo ponuditi uključivanje u sekciju izviđača, preživljavanja u prirodi, adrenalin parka, da se ponovo vrate prirodi. Ako budemo imali zdrave ljude, imat ćemo i zdrave političare i radnike, rezimirao je Bačnar.

Nakon prezentacije vijećnici su postavljali pitanja na temu, a članovi udruge istaknuli su općinu vide kao nositelja prezentirane priče. Od strane vijećnika pohvaljen je dosadašnji rad udruge kao i planovi te je otvoren prostor za zajedničku daljnju suradnju na revitalizaciji prostora zaštićenog krajobraza Lisina i njene sportsko-rekreacijske zone, samog planinarskog doma Lisina i daljnjih akcija čišćenja tog zaštićenog krajolika od otpada kao i rada na sprečavanju daljnjeg onečišćenja tog dijela Lisine.

error: Content is protected !!