Program škole tradicijskog pjevanja sa ženskom i muškom klapom Kastav nastavlja se sutra u Viškovu

Arhiva

Edukativni program škole tradicijskog pjevanja sa ženskom i muškom klapom Kastav, naslovljen Zakantajmo kako su nas vadili, namijenjen je učenicima starijih razreda osnovnih škola te u obliku interaktivnog školskog sata nudi znanja o temeljnim značajkama sviranja i pjevanja na istarskoj ljestvici te klapske pjesme, povijesnom razvoju klape i klapskog pjevanja, kao i općenita znanja o ljudskom glasu i višeglasnom pjevanju.

Viškovo – Nakon nedavnih, vrlo uspješnih nastupa u osnovnim školama Fran Franković na Drenovi i Milan Brozović u Kastavu, a u okviru provedbe programa škole tradicijskog pjevanja Zakantajmo kako su nas vadili, ženska i muška klapa Kastav će u utorak, 28. studenog s početkom u 18 sati gostovati u Osnovnoj školi Sv. Matej Viškovo.

Edukativni program škole tradicijskog pjevanja sa ženskom i muškom klapom Kastav, naslovljen Zakantajmo kako su nas vadili, namijenjen je učenicima starijih razreda osnovnih škola te u obliku interaktivnog školskog sata nudi znanja o temeljnim značajkama sviranja i pjevanja na istarskoj ljestvici te klapske pjesme, povijesnom razvoju klape i klapskog pjevanja, kao i općenita znanja o ljudskom glasu i višeglasnom pjevanju. Cilj ovog programa je poticanje zanimanja mladih generacija za vrijednu tradicijsku kulturu te se njime ujedno želi dati i doprinos sustavnom podučavanju te otkrivanju zakonitosti, posebnosti i jedinstvenosti glazbene baštine nastaloj na temeljima čakavštine kojom se govori duž čitave obale Jadrana – od našeg zavičaja, na njegovom sjevernom dijelu pa sve do Dubrovnika na njegovu krajnjem jugu. Ženska i muška klapa Kastav nastupima u osnovnim školama diljem Primorsko–goranske županije nastoji svoje dugogodišnje iskustvo, stečeno znanje i ljubav u očuvanju naše bogate kulturne baštine predstaviti kao program edukativnog karaktera za one najmlađe, ne bi li se na taj način dodatno potaklo njihovo zanimanje za aktivno sudjelovanje u očuvanju našeg vrijednog tradicijskog nasljeđa. Prenošenjem stečenih znanja, vještina i iskustva na mlađe generacije moguće je osigurati kontinuitet razvoja, ali i daljnje očuvanje onoga što smo preuzeli iz kulturne riznice od naših starih. Naša obaveza po ovom pitanju tim je veća, budući da su pjevanje i sviranje na istarskoj ljestvici i klapska pjesma, ti dragulji našeg izvornog i jedinstvenog kulturnog nasljeđa, na popisu nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a.

Program škole tradicijskog pjevanja sa ženskom i muškom klapom Kastav, Zakantajmo kako su nas vadili, sufinanciran je sredstvima Grada Kastva i Primorsko–goranske županije, a ostvaruje se u suradnji s osnovnom školom Milan Brozović iz Kastva, ali i s brojnim drugim osnovnim školama s područja Primorsko–goranske županije.

N. C. / PodUčkun.net

error: Content is protected !!