Promo: Liječenje zubobolje – artDENTAL

Pročitajte u blogu što učinti kada zub zaboli, a niste u mogućnosti stići do stomatologa.

Kastav – Što kada zaboli zub? Da li otići kod stomatologa ili si možemo nekako i sami pomoći.

Zub najčešće zaboli u najnezgodnije vrijeme- na putovanju, kad je stomatolog na godišnjem, usred noći. U slučaju da imate sreće i možete isti čas otići i biti zaprimljeni kod stomatologa on će prvo, kliničkim pregledom uvidjeti koji zub boli, kakva je bol, koliko traje i da li je moguće liječenje zuba.

Možda se vama čini besmisleno unakrsno ispitivanje dok patite već treći dan ali dijagnostika je u svim slučajevima jako važna pa tako i u hitnim stanjima.

Nekoliko je stvari koje će vaš stomatolog učiniti da vam pomogne, ovisno o tome koji je otkriveni uzrok boli. Može vam liječiti (devitalilzirati) zub uzročnik zubobolje, ispustiti gnoj nakupljen u dubini (drenaža) koji samim pritiskom i širenjem uzrokuje zubobolju, prepisati vam protuupalne lijekove ili antibiotik.

Ukratko, liječenje zubobolje bi bilo najbolje prepustiti profesionalcu i slijediti upute vašeg stomatologa kako do zubobolje ne bi ni došlo!

Na žalost, kako je zubobolja nastupila nismo uvijek u mogućnosti otići kod stomatologa. Postoje načini na koje si možemo sami pomoći do trenutka kada napokon dođemo u stomatološku ordinaciju.
Prirodni preparati na bazi poput ulja čajevca, klinčića, čaj (ohlađena vrećica) sadrže tvari koje olakšavaju zubobolju. Direktno aplicirajte na zub i ostavite da djeluje. U slučaju otoka, hladan oblog izvana i mućkanje otopinom slane vode smanjuje se upala i utišava zubobolja.

U slučaju da imate rupicu u koji vam ulazi hrana, do posjeta svom stomatologu možete ju začepiti komadićem vatice što će spriječiti ulaženje hrane.

Dobro četkanje i pasta za preosjetljive zube mogu vam pomoći ako osjetite kratku oštru bol dok pijete ili jedete hladno ili toplo. Možete uzeti i tablete protiv bolova prema uputi vašeg ljekarnika. Sve navedene metode kratkog su vijeka i ne mogu trajno riješiti problem zubobolje.

Na kraju, želimo da nikada ne osjetite zubobolju u svojem pravom obliku.

U slučaju da to toga ipak dođe, prvo se javite vašem stomatologu, a onda učinite sve šta je moguće da vam se olakša period čekanja da se bol riješi trajno.

Redovne kontrole kod vašeg stomatologa i dobra oralna higijena svakako će pomoći da smanjite mogućnost nastanka zubobolje.

Na pojavu prvih simptoma posjetite artDental – centar dentalne medicine u Kastvu (pored Rijeke).

Nazovite nas ili pošaljite e-mail:
Tel: +385.51.582.888, mob: +385.95.482.8888

Promo PodUčkun.net

error: Content is protected !!