Promocija kulture, prirode i autohtonih proizvoda: Jubilarni, 10. Učkarski samanj održava se ove nedjelje @ Poklon

Arhiva

Arhiva

Maleni proizvođači, OPG-ovi, obrtnici, na više od 40 štandova nuditi će svoje proizvode – prave gastro delicije poput sira, maslinovog ulja, mesnih proizvoda, teranina, rakija, kolača i keksa, marmelada i sirupa, meda kao i proizvode od ljekovitog bilja, voće i povće, razne namaze, tartufe, gljive, bobičasto voće…

Učka – Jubilarni, 10. sajam autohtonih proizvoda na Učki održat će se oog vikenda pod novim, ”podomaćenim” imenom.

8_uckarski_sajam_2014_2

– Tradicionalna fešta koja ugošćuje tisuće posjetitelja ove godine slavi 10 godina. Stoga smo za ovu važnu obljetnicu odlučili promijeniti naziv manifestacije iz ”Učkarski sajam” u ”Učkarski samanj” kako bi i sam naziv istaknuo njegovu lokalnu notu, kazali su organizatori, JU Park prirode Učka, dodavši kako će se 10. Učkarski samanj održati u nedjelju, 4. rujna na prijevoju Poklon.

Maleni proizvođači, OPG-ovi, obrtnici, na više od 40 štandova nuditi će svoje proizvode – prave gastro delicije poput sira, maslinovog ulja, mesnih proizvoda, teranina, rakija, kolača i keksa, marmelada i sirupa, meda kao i proizvode od ljekovitog bilja, voće i povće, razne namaze, tartufe, gljive, bobičasto voće… Samanj je jedinstvena prilika da se kupe proizvodi direktno iz ruku ljudi koji ih proizvode i kojih najćešće nema u trgovinama široke potrošnje.

– Povrh prodajnih štandova, na izložbenom dijelu moći će se razgledati etno zbirka lovranšćine, lončarenje na kolu, izrada drvenih bačvi, obrada kamena, autohtoni glazbeni instrumenti i njihova izrada, izložba gljiva, a kao posebne goste ističemo članove ”Mreže škola” Parka prirode Učka koji će u suradnji s Udrugom ”Žmergo” predstaviti projekt EAThink te predstavnike iz ostalih zaštićenih područja RH koji će predstavljati brand ”Parkovi Hrvatske”. Naravno, neizostavan je i tor je s domaćim životinjama. Istarsko govedo – boškarin, istarska ovca – pramenka, domaća krava, istarski tovar te koza i ove će godine biti dio samnja, kazali su organizatori.

8_uckarski_sajam_2014_1

Uz prodajno-izložbeni dio Učkarski samanj poznat je i po zanimljivim edukativnim i kreativnim radionicama te predavanjima, kojima je i ovog puta ispunjen jutarnji i poslijepodnevni dio dana. U 11 sati se, u obližnjoj Učionici u prirodi, održava predstava za djecu ”Kako je princeza postala žaba” koju izvode članovi umjetničke organizacije ”Clou” i ”Teatar Oz” dok se u isto vrijeme, u Maloj šumskoj sceni odrasli mogu opustiti na radionici oslobađanja stresa pod nazivom ”Relaksacija u zelenoj oazi mira Učke” koju organizira Učilište Lovran.

Svi posjetitelji sajma mogu sudjelovati i u atraktivnim radionicama – u 12 sati pčelarska udruga ”Učka” iz Opatije će djeci predstaviti čudesan svijet pčela, u 14 sati započinje radionica izrade prirodnog balzama za usne pod nazivom ”Učkarske padine u službi ljepote” koju vodi fitoaromaterapeut Boris Oštarić, a u 15 i 30 sati radionica sirove hrane ”Živom hranom do zdravlja i vitalnosti” koju organizira Udruga ”Živa hrana”.

Cijeli sajam pratiti će i bogati kulturno-zabavni program koji započinje u 12:30 sati, a u kojemu će nastupiti Duo Feniks, Udruga Tinta910, Šćike i Zastoj band.

Na dan održavanja Učkarskega samnja starom cestom preko Učke prometovat će se jednosmjerno iz smjera Istre prema Kvarneru. Posjetitelji koji na samanj stižu s Kvarnerske strane, prilikom dolaska na samanj moraju proći tunel Učka, izlaze na izlaz Vranja i zatim starom cestom do Poklona. Za povratak kući koriste izlaz Veprinac.

9_uckarski_sajam_poklon_2015_ucka_1

Posjetitelji koji na samanj stižu s Istarske strane, prilikom dolaska na samanj priključuju se na staru cestu preko Učke do Poklona. Za povratak kući koriste izlaz Veprinac te dalje kroz tunel Učka nastavljaju put Istre.

Posjetiteljima samnja biti će uručen bon, čijim će predočenjem na naplatnim kućicama, plaćati sponzoriranu cijenu cestarine od 10 kuna za 1 i 1a kategoriju vozila. Posjetiteljima koji koriste ENC uređaj Bina-Istre za plaćanje cestarine, bit će naknadno vraćena razlika na pretplatnički račun do iznosa sponzorirane cijene cestarine. Sponzoriranu cijenu cestarine za prolazak kroz tunel Učka omogućuje Bina-Istra.

Za one željne planinarenja organizirana su dva planinarska pohoda organizirane su dvije ture – usuradnji s PD “Knezgrad” iz Lovrana, polazak u 10:15 sati iz Lignja (ispred Javne ustanove ”Park prirode Učka”), predviđeni dolazak na Poklon oko 12 sati te u suradnji s PD “Opatija” iz Opatije, polazak u 8 sati iz Opatije (parking preko puta hotela “Admiral”), predviđeni dolazak na Poklon oko 12 sati.

Također, organizirana je i izvanredna besplatna autobusna linija s polaskom od Slatine do Poklona svakih pola sata od 9 do 13 sati, te nakon toga svakih sat vremena do 18 sati. Povratak s Poklona do Slatine je od 10:45 sati svakih pola sata do 13:45, te nakon toga svakih sat vremena do 20:15 sati.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!