Propala mogućnost organizacije Dore na Kvarneru: HTV i ove godine zaobilazi “Staru damu” @ Opatija

No, i bez Dore Opatija ima velik broj događanja koja plijene značajnu pozornost gledatelja. Ili barem tako kažu statistike Festivala Opatija, koje ponekad pokazuju i veći broj posjetitelja od kapaciteta dvorane…

Opatija – Višednevni HTV-ov festival koji bi svoje središte imao u hrvatskom eurovizijskom natjecanju Dora, usprkos najavama, ipak ove godine neće doći u Opatiju. Otkrio je to na nedavnoj sjednici Gradskog vijeća gradonačelnik Ivo Dujmić, koji je za otkazivanje već najavljene manifestacije okrivio HRT-ov problem s financijama.

– S posebnim zadovoljstvom smo dočekali vijest da bi se HTV ponovo mogao vratiti u Opatiju, napravili su studiju ”Dani HTV-a u Opatiji”, program koji bi imao sedam dana događanja. Dobili smo uvjete što moramo napraviti da dođu u Opatiju. S obzirom na njihovu slabu financijsku situaciju, bili smo spremni staviti svoje resurse na raspolaganje, a Turistička zajednica i hotelijeri su pokazali želju da izađu u susret sa smještajem i osiguraju 2.000 noćenja. No, od HTV-a smo dobili dopis da ne mogu organizirati Dane HTV-a u Opatiji zbog financijskih poteškoća u kojima su se našli. Najvjerojatnije će tu produkciju napraviti u svom studiju i ostaju u Zagrebu, kazao je Dujmić odgovarajući na vijećničko pitanje.

No, i bez Dore Opatija ima velik broj događanja koja plijene značajnu pozornost gledatelja. Ili barem tako kažu statistike Festivala Opatija. Koje, kako je primijetila vijećnica SDP-a Ana Puž, znaju biti i “preoptimistične” pa je tako u izvještaju ravnatelj Ernie Gigante Dešković naveo da je na operi Seviljski brijač bilo 500 gledatelja, iako ih je u stvarnosti bilo između 150 i 200. Osim toga, balkon je u tom trenutku bio pod renovacijom i ulaznice se nisu prodavale, što znači da je maksimalni kapacitet gledališta bio manji od 400.

– Održana je opera Seviljski brijač. U izvještaju gospodina Deškovića je pisalo da je tu operu posjetilo 500 gledatelja. U medijima je izašla slika gdje je dvorana poluprazna. A broj sjedećih mjesta je 390. Pa me zanima kako ih je gospodin Dešković došao do brojke 500 i u kojim je sve predstavama pogriješio, kazala je Puž.

Dešković je kazao kako se radilo o procjeni, te kako je procijenjeno da će kapacitet biti rasprodan.

– Odgovor je jednostavan: to je bila procjena koliko se posjetitelja očekuje. Ukupno je 500 sjedećih mjesta, ne vidite mjesta za invalide, kazao je Dešković, očito zaboravljajući da je dio kapaciteta bio nedostupan zbog “projektantske pogreške”.

Prema posljednjim informacijama HRT je odustao od organizacije Dore.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!