Prva hrvatska ekspedicija na Južni pol: Multimedijalno predavanje ‘Polarni san’ Davora Rostuhara @ Opatija

U prvom dijelu predavanja bit će riječ o praktičnim informacijama dok će u drugom dijelu biti prikazan dokumentarni film u trajanju od 30 minuta koji će prikazati kroz što je sve Davor prolazio na samoj ekspediciji.

Opatija – U ponedjeljak 21. svibnja s početkom u 19 sati u Conference Parku 25/7 (Grand hotel 4 opatijska cvijeta) održat će se multimedijalno predavane najpoznatijeg hrvatskog avanturista i putopisca Davora Rostuhara ‘Polarni san’ o prvoj hrvatskoj ekspediciji na Južni pol.

– Što čovjek mora napraviti da bi ostvario svoj san? Kako bi pronašao najbolji odgovor na to pitanje, Davor Rostuhar se upustio u veliki izazov, u veliko istraživanje koje ga je odvelo sve do samog kraja svijeta. Postao je prvi Hrvat koji je pješice stigao od ruba Antarktike do Južnog pola. Ekspedicija je trajala 47 dana, tijekom kojih je prešao 1163 km sam, bez dostave hrane, vukući svu opremu u saonicama teškim 135 kg te bez upotrebe vanjske energije (vjetra, pseće zaprege, motornih saonica i sl.) Davor se za ekspediciju pripremao posljednje dvije godine. Tijekom priprema posjetio je tradicionalne narode koji žive na krajnjem sjeveru planeta, Inuite na sjeveru Grenlanda, Nenete na sjeveru Sibira i Samije na sjeveru Skandinavije. Dva puta se pripremao u Norveškoj i učio od najboljih živućih polarnih istraživača, stoji u najavi predavanja.

Multimedijalno predavanje „Polarni san“ kombinacija je intimnih audiovizualnih zapisa putovanja jednog čovjeka, koji putem do ostvarenja svog sna, zapravo putuje duboko u samog sebe. Cijeli proces je dokumentiran, od samog začetka sna do ostvarenja istog. U prvom dijelu predavanja bit će riječ o praktičnim informacijama dok će u drugom dijelu biti prikazan dokumentarni film u trajanju od 30 minuta koji će prikazati kroz što je sve Davor prolazio na samoj ekspediciji.

Davor Rostuhar iza sebe ima niz uspješnih projekata i ekspedicija, kao što je put biciklom od Zagreba do Egipta, motociklom od Zagreba do Capetowna, sedam ekspedicija u džungle Amazone i Papue itd. Autor je šest putopisnih knjiga te fotografskog projekta „National Geographic – Hrvatska iz zraka“.
Cijena ulaznice iznosi 25 kn, a kupiti se mogu na recepciji hotela Gardenija (+385 51 295 015) (Maršala Tita 83, pored hotela Continental).

N. C. / PodUčkun.net

error: Content is protected !!