Raspad vladajuće koalicije? Prenc poručio Ćikoviću: PGS-u je dosta ucjena i prijetnji @ Matulji

Govoreći uime kluba IDS-a i PGS-a, koji su odbili povećanje naknade za dječji vrtić, Mladen Prenc kazao je kako ove stranke neće podržati niti jedan novi namet koji predloži načelnik Ćiković.

Matulji – Na prošloj sjednici Općinskog vijeća Općine Matulji PGS je odbio glasati za prijedlog načelnika Marija Ćikovića o povećanju naknade za dječji vrtić koju plaćaju roditelji, a razloge takvog čina objasnio je predsjednik matuljskog PGS-a Mladen Prenc.

– To je možda neobično s obzirom da smo koalicijski partneri i očekivalo se od nas da dignemo ruku. No, PGS je jasno i glasno rekao da nismo mašinerija SDP-a, imamo svoj stav i svoje mišljenje. Proteklih desetak godina u Matuljima nismo bili dijelom nikakvih koalicija, a u koaliciju s SDP-om ušli smo da doprinesemo boljim uvjetima života u općini. Međutim, kako smo krenuli, vidimo da nizom nameta poput prireza, povećanja komunalne naknade, a sada i pokušaja povećanja cijene dječjeg vrtića, događa se upravo suprotno. Zato je PGS odlučio reći „dosta“, jer smatramo da se sredstva moraju naći unutar proračuna, rekao je Prenc.

Kazao je kako, u slučaju da načelnik Mario Ćiković smatra da nema dovoljno sredstava u proračunu, PGS ima prijedloge gdje se mogu pronaći tražena sredstva.

– Mi nismo samo oni koji kritiziraju, imamo i prijedloge kako naći taj novac ako ga načelnik ne može naći. Jedan primjer je Zdravstveni centar koji se vikendom grije i hladi, a samo da se to isključi kad nikoga nema, uštedilo bi se desetke tisuća kuna. Imamo ljetopis, koji košta 70 tisuća kuna, puta 3 puta godišnje je 210 tisuća kuna – gotovo pola od potrebnih sredstava koje se pokušava dobiti povećanjem participacije roditelja. Osim toga, za ljetne večeri u Matulji previše novaca se „baca“ – nije potrebno zvati popularne grupe koje puno koštaju jer imamo odlične lokalne sastave koji mogu nastupiti besplatno ili za simboličnu naknadu, rekao je Prenc.

Ingrid Debeuc, članica UV Dječjeg vrtića Matulji, kazala je kako se o povećanju troška za roditelje govorilo i prošle godine kada se krenulo u obnovu Dječjeg vrtića u Velom Brgudu.

– Sredstva za vanjsku obnovu namaknulo se iz EU fondova, a tada se počelo govoriti i o obnovi unutarnjih prostorija i povećanju kapaciteta. Načelnik je rekao da nije siguran hoće li se sredstva za dodatni kadar pronaći u proračunu, a načelni dogovor s predstavnicima Sindikata i Upravnog vijeća – koji nikad nije „stavljen na papir“ – bio je za povećanje cijene od 50 kuna za poludnevni i 75 kuna za cjelodnevni vrtićki program. No, naknadno je načelnik rekao da će on pronaći sredstva za unutarnju obnovu i taj se sporazum nikada nije potpisao, obnova je krenula, provedeni su upisi… A sada je Upravno vijeće skupa s ravnateljicom dovedeno u situaciju da moramo ponoviti proceduru upisa. Nas će ljudi pokopati, požalila se Debeuc.

Kazala je kako svake godine ostane pedesetak djece neupisano na području Općine Matulji, a struka upozorava da mjesta nema dovoljno.

– PGS ima prijedlog da se vanjsko igralište između škole i vrtića, sada kad je izgrađena Sportska dvorana, zatvori i da se na tom mjestu dograde vrtićki kapaciteti. Međutim, svaki prijedlog s naše strane je odbijen, kazala je Debeuc.

Poručila je i da se s načelnikom Ćikovićem ne može dogovoriti oko vrtića, jer da se nakon razgovora, priča mijenja „čim napusti prostoriju“.

– I kao klub PGS-IDS pokušali smo razgovarati s načelnikom, no on je na nas svalio ultimatum: ako ne odobrimo sredstva, da on neće raspisati natječaje za upis u nove skupine. PGS-u je dosta ucjena i prijetnji, rekao je Prenc, dodavši kako će PGS podržavati načelnika u pozitivnim prijedlozima, ali kako će ustati protiv svakog novog nameta.

Davor Žic / PodUčkun.net
Foto: Marin Ružić

error: Content is protected !!