Raspisan natječaj za glavnog urednika lista Opatija – Traži se „šef“ gradskog glasila

Na nedavnoj sjednici promijenjena je odluka kojom glavnog urednika imenuje opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić te je ta ovlast prenesena na Gradsko vijeće. Uz gradonačelnika Ivu Dujmića tome su se protivili i gradski vijećnici iz HDZ-a i nezavisne liste, a vijećnik Akcije mladih Igor Puž kazao je da njemu nije jasno kako mogu gradski vijećnici biti protiv odluke da Gradsko vijeće, odnosno oni sami odlučuju o nečemu.

Opatija – Glavnoj urednici lista Opatija, Mirjani Rončević, mandat istječe početkom studenog, stoga je Uređivački savjet raspisao novi natječaj za ”šefa” gradskog glasila koji je otvoren do petka, 3. studenog.

Glavni urednik imenuje se na mandat od dvije godine, a na nedavnoj sjednici Gradskog vijeća prvi put usvojeni su konkretni kriteriji koje mora ispunjavati potencijalni kandidat. Tako se mora raditi o osobi visoke stručne spreme iz domene novinarstva, društvene ili humanističke struke s najmanje pet godina iskustva u tiskanim medijima ili deset godina u ostalim medijima te dvije godine iskustva na uređivačkim ili sličnim poslovima.
Na istoj sjednici promijenjena je i odluka kojom glavnog urednika imenuje opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić te je ta ovlast prenesena na Gradsko vijeće koje sada ima mogućnost potvrditi prijedlog Uređivačkog savjeta.

– Čudim se da niste propisali i međunarodni natječaj. Možda već i imate kandidata za glavnog urednika, komentirao je odluku opatijski gradonačelnik koji nije dobro podnio tu promjenu nadležnosti.

Zanimljivo je i da su ga u takvom stavu podržali i vijećnici njegove nezavisne liste, koji su smatrali da je bolje rješenje da odluku donosi gradonačelnik samostalno, nego da se o njoj raspravlja na Gradskom vijeću čiji su i sami članovi. Istom retorikom podržao ih je i vijećnik HDZ-a Marko Ćorić čija je stranka sada već otvoreno u „paktu“ s Dujmićevim nezavisnima.

– Ne vidim doista sada nešto da bi u važećoj Odluci trebalo mijenjati ili trebate otvoreno reći da imate svog kandidata za glavnog urednika i da zato donosimo ove izmjene Odluke. Moram priznati da sam iznenađen što se predlažu ovakve izmjene, rekao je Ćorić.

Vijećnik Akcije mladih Igor Puž kazao je da njemu nije jasno kako mogu gradski vijećnici biti protiv odluke da Gradsko vijeće, odnosno oni sami odlučuju o nečemu.

– Znači vi ste sad protiv toga da se vama prepušta da o nečemu odlučujete. Da li je to normalno, upitao se Puž.

Neven Varljen, koji je i održao uvodnu raspravu, objasnio je da je intencija odluke bila prije svega propisati kriterije za imenovanje urednika koji dosad nisu postojali i vratiti jednu izvornu ovlast Gradskom vijeću koja je prebačena na gradonačelnika te tako omogućiti širu raspravu o temi koja se tiče čitave zajednice.

– Možemo nakon diskusije ukoliko nam objasnite zašto je to glupo, zašto je glupo oduzimati nam mogućnost da raspravljamo o tom glavnom uredniku i o sadržaju lista Opatije kojeg sam sad uprav o prelistao vani te mogu reći da je meni to simpatičan list koji može biti bolji. Ukoliko Gradsko vijeće usvoji predložene izmjene Odluke kojim se što je bitno određuju uvjete koje mora ispunjavati i ako ćete se vi naljutiti zbog toga što vam je oduzeta mogućnost da potvrđujete glavnog urednika i na taj način se pokušavati osvećivati i umanjivati vrijednost lista Opatija, to je vama na čast, poručio je Varljen Dujmiću prije nego što je odluka usvojena glasovima vijećničke većine.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!