Rasprava o kongresnom turizmu na Vijeću: Može li Opatija privući velike skupove i manifestacije

…ilustracija…

Vijećnik Unije Kvarnera Vedran Kružić kazao je kako su najznačajnija događanja poput Dana komunikacija, Windaysa ili Weekend Media Festivala vezana uglavnom uz istarske gradove, upitavši ima li Opatija ikakvu ideju upravljanja destinacijom, a gradonačelnik Dujmić složio se s njegovim tvrdnjama da nedostaju kvalitetni kadrovi za razvoj kongresnog turizma.

Opatija – Kongresni turizam, odnosno uspješnost Opatije u ovoj turističkoj grani na koju otpada oko 30 posto globalnog prometa, bio je jedna od tema rasprave na protekloj sjednici Gradskog vijeća, a otvorio ju je vijećnik Unije Kvarnera Vedran Kružić konstatacijom da Opatija nije uspjela iskoristiti svoje potencijale.

Kružić je istaknuo kako su najznačajnija događanja poput Dana komunikacija, Windaysa ili Weekend Media Festivala vezana uglavnom uz istarske gradove, prvenstveno Rovinj, dok je u Strategiji razvoja Grada Opatije navedeno kako je ovaj grad, nakon Zagreba, druga infrastrukturno najznačajnija destinacija za kongresni turizam u Hrvatskoj.

– Imamo li ikakvu ideju upravljanja destinacijom, upitao je Kružić gradonačelnika Ivu Dujmića, koji mu je odgovorio kako sve što je kazao stoji.

Prema riječima čelnika opatijske izvršne vlasti, puno toga napravljeno je po pitanju infrastrukture, ali nedostaju kvalitetni kadrovi koji bi tom infrastrukturom mogli upravljati.

– Kada smo izgradili infrastrukturu, sada nam treba visoko specijalizirani kadar. To je ozbiljan posao i to trebaju raditi ljudi od struke. Turistička zajednica se bavi kongresima, ali ne na zadovoljavajući način. Slažem se, to nije bilo dobro do sada. Svi kongresi koje ste nabrojali su veliki, treba razgovarati s organizatorima i dovesti ih u Opatiju, zaključio je Dujmić.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!