Razdor u SDP-u: Peršić i Dujmić u borbi za stranačku organizaciju @ Opatija

Ivo Dujmić i Viktor Peršić

Ivo Dujmić i Viktor Peršić

Problem je – kako se može čuti unutar stranke – što Dujmić ne namjerava ”kormilo” prepustiti nekom mlađem ”kapetanu”, već planira još jednom biti SDP-ov kandidat za gradonačelnika za četiri godine. Mlađi SDP-ovci, pak, vjeruju da je došlo vrijeme za ”promjenu struktura”…

Opatija – SDP Grada Opatije nalazi se u kaotičnoj situaciji žestoke unutarstranačke borbe za vlast. Na suprotstavljenim stranama dvojica su najmoćnijih SDP-ovaca u opatijskoj vlasti: gradonačelnik i bivši predsjednik podružnice Ivo Dujmić, te predsjednik Gradskog vijeća i aktualni predsjednik podružnice Viktor Peršić.

Zasad se ovo rivalstvo manifestira u neformalnim ”okrupnjavanjima” snaga oko dvojice lidera, a do kraja listopada vidjet će se hoće li taj sukob dobiti i formalna obilježja. Naime, najavljeno je da će se 27. listopada održati unutarstranački izbori u primorsko-goranskim podružnicama SDP-a, što znači da će svi članovi opatijske stranke imati priliku reći koga žele za predsjednika, po modelu ”jedan čovjek – jedan glas”.

Doduše, još uvijek nije sigurno da će se na listićima naći oba ova imena, jer svoju je namjeru kandidature potvrdio tek Viktor Peršić, koji je usput i zanijekao da postoje sukobi unutar stranke, kao niti da se podružnica podijelila na tabore bliske njemu ili Dujmiću.

sdp_opatija_tabela_2013

– Što se mene tiče, sukob unutar SDP-a ne postoji. Trebao bi mi netko definirati što to znači da su neki ljudi ”bliži” meni ili nekome drugome. Radi li se tu o kronografskoj dobi, spolu? Temeljiti priču o sukobu u SDP-u na temelju glasina koje šire pojedinci nije u redu. Odnosi s gradonačelnikom Dujmićem su najnormalniji, nisam primijetio da se u radu osjeti neki sukob, kazao je Peršić, koji je već ranije izjavio da zbog rezultata stranačke podružnice u protekle četiri godine dok joj je bio na čelu smatra da zaslužuje još jedan mandat. Među postignuća se ubraja i činjenica da opatijski SDP danas ima dvoje predstavnika u Saboru (Lidiju Bagarić i Zlatka Komadinu kojem je mandat u mirovanju), da njihov član Zlatko Komadina obnaša funkciju župana, ali i da je na lokalnim izborima ostvaren dobar uspjeh koalicije predvođene SDP-om koja je uspjela dobiti apsolutnu većinu u Vijeću.

S druge strane, i sam gradonačelnik Dujmić ostvario je odličan rezultat, u prvom krugu eliminiravši trojicu protukandidata i uz doista ogromnu podršku birača izašlih na izbore osvojio još jedan mandat na čelu grada. Problem je – kako se može čuti unutar stranke – što Dujmić ne namjerava ”kormilo” prepustiti nekom mlađem ”kapetanu”, već planira još jednom biti SDP-ov kandidat za gradonačelnika za četiri godine. Zato mu je važno i mjesto predsjednika podružnice, kako bi se našao u ”prvom redu” kada se budu dijelile nominacije. Mlađi SDP-ovci, pak, vjeruju da je došlo vrijeme za ”promjenu struktura” te da se noviji i moderniji pogledi na politiku i upravljanje gradom moraju usvojiti, i to generacijskom smjenom u samoj stranci.

Pitanje ”tko je jači” između dvije struje svoj će odgovor tako dobiti krajem listopada, no ”grupiranje snaga” može se lijepo pratiti već i prije toga. Naime, svaki od dvojice SDP-ovaca u borbi za vlast iskoristio je svoje ovlasti kako bi pripadnicima svoje ”frakcije” osigurao mjesta u gradskim odborima. Nadzorni odbori pripali su ”dujmićevcima” kao ”prednost” izvršne vlasti, dok su se ”peršićevci” morali zadovoljiti vijećničkim odborima, koji nose manje naknade, ali su brojniji…

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!