Razgovor: Enrico Marotti – Opatijac u vrhu svjetskog windsurfinga

enrico_marotti_sm…najbolji hrvatski surfer, trinesti na svjetskoj rang ljestvici surfera, treći na svjetskom i na europskkom prvenstvu, juniorski i seniorski državni prvak, najbolji sportaš Grada Opatije za proteklu godinu…
Volosko – Devetnaestogodišnji surfer Enrico Marotti proglašen je najboljim sportašem Grada Opatije za proteklu godinu.
Laskavu titulu donio mu je niz uspjeha izborenih na domaćim i svjetskim morima od kojih su treće mjesto na juniorskom i jedanaesto na seniorskom svjetskom prvenstvu u Brazilu, treće mjesto na Europskom prvenstvu u Nizozemskoj, titula juniorskog prvaka države, pobjednik Adria Cupa, Viganj Open-a, Volosko Open-a tek oni najznačajniji.
Član je Društva sportova na moru iz Voloskog, sekcije jedrenja na dasci. Enrico je prošle godine maturirao u sportskom razredu Prve hrvatske riječke gimnazije te upisao građevinu.
Liburnija.net: Kako je započela tvoja surferska priča?
Enrico Marotti: Moja prva druženja s morem, valovima i vjetrom započela su prije desetak godina u Jedriličarskom klubu Opatija kod trenera Sergia Nalisa gdje sam jedrio najprije u klasi Optimist, a kasnije u klubu Tramontana u klasi Laser. Još tada sam iz jedrilica promatrao surfere i divio se njihovim brzinama i okretnosti. Windsurfing mi nije bio potpuno stran jer tata surfa rekreativno, a i mama je nekad surfala. Prije tri godine odlučio sam i sam pokušati. Odmah sam se dobro snašao i vrlo brzo krenuo na natjecanja.
Liburnija.net: Koji ti je bio prvi veći uspjeh?
Enrico Marotti: Moja prošlogodišnja pobjeda na državnom prvenstvu održanom u Voloskom jedan mi je od prvih ali i najdražih uspjeha. Nisam očekivao da ću biti ni među prvih deset, a kamoli prvi! Posebno sam bio ponosan što sam to zlato osvojio doma, tako reći na kućnom pragu, jer dok sam jedrio gledao sam svoju kuću na Costabelli.

Liburnija.net: Enrico Marotti na 'dasci koja život znači' ispred Voloskog

Liburnija.net: Enrico Marotti na 'dasci koja život znači' ispred Voloskog


Liburnija.net: Na svjetskom prvenstvu održanom u studenom u Brazilu osvojio si 11. mjesto u seniorskoj i 3. mjesto u svojoj, juniorskoj konkurenciji. To je najbolji plasman nekog hrvatskog natjecatelja na svjetskim smotrama, kako si to uspio i kako je bilo surfati na drugom kraju svijeta?
Enrico Marotti: U Brazil sam krenuo bez prevelikih ciljeva, s željom da steknem što više iskustva. Tijekom pet natjecateljskim dana vozili smo ukupno deset slaloma i već u prvom plovu sam kao šesti uspio ući u finale i shvatio da mogu postići odlične rezultate. Super je osjećaj kada shvatite da se možete nositi s najboljima na svijetu. Kada smo krenuli u Brazil ovdje je bila zima, a tamo smo stigli u ljeto. Toplo more, vjetar ne prestaje puhati, uvijek ima valova – pravi raj za surfere. Brazil mi je bio odlična škola, vidio sam na čemu moram raditi i još više vježbati.
Liburnija.net: U Brazilu si surfao “rame uz rame” s najboljima na svijetu?
Enrico Marotti: Konkurencija je bila jaka, takmičilo se u osam grupa, u svakoj po šest natjecatelja. Petnaestak takmičara bilo je s liste trideset najboljih u svijetu, te još osam profesionalnih vozača iz PWA-a (Professional Windsurfers Association). Najveća je razlika bila između pet najboljih i ostalih natjecatelja. Oni su praktički svijet za sebe. To su uglavnom sve četrdesetogodišnjaci, koji su se natjecali kada se ja još nisam niti rodio. Najvažnije mi je bilo da se upoznam s radom najboljih surfera, da vidim što zapravo treba da uđem u finale, da vidim na čemu najviše treba raditi te da tijekom cijeloga natjecanja zadržim konstantu, a u čemu sam i uspio. Nakon ovoga uspjeha trenutačno sam 13. na svjetskoj ljestvici s više od tisuću natjecatelja, a u Brazilu sam upoznao i družio se s “najboljima od najboljih”.
Liburnija.net: Surfmania Volosko - proglašenje najboljih

Liburnija.net: Surfmania Volosko - proglašenje najboljih


Liburnija.net: Kakva je situacija na hrvatskoj surferskoj sceni?
Enrico Marotti: U Hrvatskoj ima puno surfera, ali malo ih je vrhunskih. Većina njih vozi rekreativno, “za svoj gušt”. Kod nas se jedri u četiri klase: 1. Klasa RSX, koja je olimpijska klasa i u Hrvatskoj ima tek trojicu ili četvoricu takmičara, zatim 2. Klasa Formula, 3. Klasa Funboard disciplina Slalom koja je ujedno i najzastupljenija klasa u Hrvatskoj te 4. Klasa Freestyle sa akrobacijama poput skokova na valovima. Ja se natječem u klasi Funboard Slalom. U Hrvatskoj imamo i puno prekrasnih regata. Posebno su mi drage one kod kuće ispred Preluka i tu zaista uvijek želim pobijediti, zatim je vrlo atraktivna regata Šimuni na otoku Pagu gdje se u sat vremena treba napraviti što više krugova, a odlična je i regata na ušću Neretve koja prirodnim ljepotama privlači svake godine sve više domaćih i stranih natjecatelja.
Liburnija.net: Kvarnerski zaljev i Preluk su mnogobrojni surferi prepoznali kao vrlo atraktivnu destinaciju. Kako je tamo trenirati?
Enrico Marotti: Preluk je odlično mjesto za trening. Neki se možda neće složiti sa mnom, ali to je zato što im se ne da rano ustajati. Naime, tramontana, tj. najbolji vjetar za jedrenje je negdje od šest i pol pa do sedam i pol, osam sati. Šteta što ne traje koji sat duže, ali i ovo se može super iskoristiti, naravno, tko ima želje. Ja sam ovdje postao polivalentan surfer, naučio odlično daskati i po jačem i po slabijem vjetru. Jedini je nedostatak što nema baš valova, ali to nadoknađujem vježbom na nekim drugim “spotovima”, tj. mjestima gdje se jedri, a gdje ima valova, kao i vježbama ravnoteže na treninzima na suhom. Mnogim našim, domaćim ljudima se ne da rano ustajati, dok na primjer Slovenci, kojih je na Preluci sve više, krenu oko tri od kuće, odsurfaju i vrate se na posao u Sloveniju i to im nije teško, jer to vole.
Liburnija.net: Enrico Marotti

Liburnija.net: Enrico Marotti


Liburnija.net: Član si Društva sportova na moru iz Voloskog. Kako se snalazite s financijama, budući da je windsurfing skup sport?
Enrico Marotti: Surfanje je prilično skup sport, daske i oprema, pogotovo ona natjecateljska dostižu “cifre” i od nekoliko tisuća eura. U Hrvatskoj, na žalost, windsurfing još nije prepoznat kao sport koji se prati financiranjem, tako da gotovo sve izdatke, a koji su poprilični, namirujemo sami. Klub funkcionira na volonterkoj bazi i preživljava zahvaljujući ogromnom entuzijazmu članova. Možda nemamo novaca, ali volje za pomoć jedan drugome nikada nije nedostajalo. Novac koji smo uspjeli sakupiti utrošen je za izgradnju hangara u koji se spremaju daske, a natjecatelji su prisiljeni sami se snalaziti za sredstva kako bi se bavili ovim sportom. U svijetu je to bitno drukčije, pogotovo za daskaše koji se uspiju probiti u prvih deset u PWA. Oni imaju sponzore i pristojno zarađuju. Za natjecanje u Brazilu pomogao mi je Grad Oaptija i vrlo sam im zahvalan.
Liburnija.net: Proglašen si najboljim sportašem Grada Opatije za proteklu godinu. Što ti znači ta nagrada?
Enrico Marotti: Lijepo je kada netko prati vaše sportske uspjehe i još ljepše kada vas nagrade, posebno u sportu koji možda i nije tako popularan poput nogometa ili nekih drugih sportova. Vrlo sam ponosan na ovu nagradu, a titula najboljeg sportaša još mi je veći poticaj za daljnji trud u treninzima i natjecanjima.
Liburnija.net: Enrico Marotti

Liburnija.net: Enrico Marotti


Liburnija.net: Kakvi su ti planovi, da li se već spremaš za neke regate?
Enrico Marotti: Najprije se moram dobro fizički pripremiti, dobiti na kilaži, jer čim krenem s morskim treninzima, izgubim nekoliko kila. Treniram u teretani na Kantridi i radim najviše na snazi i kao što sam rekao, povećanju mase. Pripremam se za Državno prvenstvo te za svjetsko prvenstvo koje će se ove godine održati na otoku Texelu u Nizozemskoj.
Biti ću zadovoljan ako se plasiram među prvih 20-30 natjecatelja. Ja sam sa svojih 19 godina vrlo mlad u natjecateljskom svijetu windsurfinga, budući da takmičari vrhunce svoje karijere postižu oko tridesete, pa čak i četrdesete godine.
Liburnija.net: I za kraj, savjet budućim surferima. Što je potrebno i gdje naučiti surfati?
Enrico Marotti: Za naučiti surfati na prvom su mjestu potrebni jaka volja i upornost. Pomoć kod nabavke opreme kao i kod početaka na dasci uvijek će vam rado pružiti stariji kolege, ali opremu morate sami kupiti te sami učiti i vježbati. Ja bih savjetovao svim početnicima da krenu na neko zatvorenije mjesto gdje se može hodati i gdje se mogu pješice vratiti, jer kad krenete i vjetar vas počne nositi, a još ne znate surfati, najteže se vratiti. Uvijek, doduše ima dobrih ribara koji će vam pomoći, ali nakon nekih pet-šest puta već ćete i sami to uspjeti. U svakom slučaju, svakako se javite u naš klub Društva sportova na moru, naši članovi uvijek će vam rado pomoći i uputiti vas u tajne windsurfinga.
Proglašenje i podjela nagrada

Proglašenje i podjela nagrada


Kristina Tubić / Liburnija.net
Vezane vijesti:
FOTO: Proglašeni najuspješniji sportaši Grada Opatije
FOTO: Završena Surfmania 2010. @ Volosko
Surfmania III – Volosko open 2010.
Enrico Marotti treći na Europskom prevenstvu
___________________________________________________________________________________________
Liburnija.net; Vaše online novosti iz Liburnije – Opatija, Kastav, Matulji, Lovran i Mošćenička Draga

error: Content is protected !!