RAZGOVOR Gradonačelnik Kastva Matej Mostarac – Ova godina donosi nam četiri velika projekta

Dogode se smiješne situacije, kad ljudi dođu u moj ured pa pitaju kada će doći gradonačelnik… Naravno da to ima svoje prednosti i nedostatke, možda mi ponekad treba više vremena u određenim krugovima da se dokažem, svoju sposobnost i ozbiljnost. Ali većinom su pozitivne reakcije, ljudima je drago da vide mladu osobu na izvršnoj funkciji jer vjeruju da imam svježe ideje i motivaciju za rad, pa se neka vrata i lakše otvaraju…

Kastav – Matej Mostarac točno je godinu i pol dana na čelu Kastva, a tijekom tog razdoblja postavljeni su temelji za sljedeću fazu razvoja grada. Porazgovarali smo novim projektima, strateškim pozicioniranjem Kastva u turizmu i kulturi, ali i tome koje prednosti i nedostatke donosi „status“ najmlađeg gradonačelnika u županiji.

Pri kraju je prva puna godina gradonačelničkog mandata. Ako je lanjskih šest mjeseci nakon izbora proteklo u „uhodavanju“, kakvi su dojmovi sada nakon proteklih dvanaest mjeseci? Kako Kastav izgleda „iznutra“?

– I prije sam govorio da Kastav ima stvarno dobre temelje, a moja vizija je bila konstantna nadgradnja. Ono što smo odmah htjeli pojačati jest komunalno održavanje, koje je možda ranijih godina bilo u manjem obimu zbog velikih projekata koji su se provodili – izgradnje dvorane, dječjeg vrtića, cesta… Mislim da smo uspjeli napraviti iskorak u tom segmentu, jer se to i vidi: po košnji, rotorima, asfaltiranju prometnica, održavanju zelenih površina, određenim manifestacijama koje su dobile nadogradnju. Bio je to prvi zadatak, a u kontaktu s ljudima, dobio sam dojam da rezultate vide i građani.

Uvijek sam mislio da se može brže, kad kreneš u projekt da ga čim prije „izguraš“ do kraja, međutim, u ovih godinu i pol dana imao sam par „sudara“ s birokracijom i shvatio zbog čega pojedini projekti kasne. Recimo, kod izgradnje groblja – došli smo do građevinske dozvole i dan prije nego što smo trebali raspisati natječaj za izvođače radova, od Hrvatskih voda dobijemo nalog da moramo raditi procjenu o potrebi izrade utjecaja na okoliš. Nakon što smo već od njih dobili sve potrebne suglasnosti… To je onda procedura od tri do šest mjeseci. I naravno da je teško objasniti ljudima gdje se dogodilo kašnjenje. Postoje takvi birokratski problemi koji usporavaju priču, ali ipak „stišćemo“ i mislim da se rezultati vide.

Koje projekte i investicije možete izdvojiti kao najvažnije u protekloj godini?

– U protekloj godini možda nije bilo velikih investicija nego smo bili fokusirani na manje projekte i održavanje. Sad će se krenuti u investiciju novog vodovodnog ogranka u Brnčićima vrijednog milijun kuna, a uredili smo i četiri dječja igrališta, a s time ćemo nastavljati i narednih godina. Nastavljena je rekonstrukcija zidina, na južnom potezu prema šumi, a pripremili smo i „papirologiju“ za projekte koji će se realizirati iduće godine. Prijelomni trenutak je bio otkup parkirališta i zgrade na ulazu u grad iz stečajne mase tvrtke Preda. Krenuli smo u realizaciju projekata i preuređenje zgrade prijavit ćemo putem Urbane aglomeracije Rijeka kao „brownfield“ investiciju i vjerujemo da ćemo za projekt dobiti europska sredstva. Želja nam je tamo spustiti gradsku upravu i dobiti prostor za gradsku knjižnicu koja je sada u unajmljenom prostoru. Preseljenje gradske uprave važno jer postojeća zgrada nije lako dostupna, pogotovo starijim osobama koje najčešće i dolaze u Grad, a taj se objekt može kvalitetnije strateški iskoristiti u razvoju stare jezgre. Pozicija na ulazu u grad, kraj autobusne stanice i s puno većim brojem parkirališnih mjesta omogućit će još kvalitetniji rad uprave. Što se tiče parkirališta, ono spada među najvažnije kastavske projekte, jer tu planiramo graditi garažu koja se spominje u svim strategijama – od prometne studije, preko turističke strategije do razvoja pametnog grada. Nedostatak parkinga jedan je od glavnih problema Kastva, u ovoj slijedi godini projektiranje garaže, želja nam je doći do građevinske dozvole sa zatvorenom financijskom konstrukcijom.

Što bi još trebala 2019. godina donijeti?

– Četiri su strateška projekta. Prvo je novo gradsko groblje gdje smo nakon natječaja izabrali izvođače radova koji će raditi mrtvačnicu i prvu fazu ukopnih polja, što je projekt u vrijednosti nešto iznad 3,5 milijuna kuna. Drugi projekt je zatvoren sportski centar u sportskoj zoni – u halu ćemo zatvoriti postojeće uz koje će se dobiti dodatnih dvjestotinjak kvadrata za društvenu i sportsku namjenu. U prvom redu tu vidimo naše šahiste koji imaju odlične rezultate a trenutačno su u neadekvatnim prostorima, ali prostor se može iskoristiti i za rekreaciju. Vodili smo računa i o akustici, tako da u slučaju kiše određna događanja možemo i tu preseliti, za što se vidjelo da postoje potrebe. Treći je rekonstrukcija od radne zone prema Viškovu, to je jedan od najfrekventnijih županijskih pravaca u čiju rekonstrukciju idemo sa Županijskom upravom za ceste. Radi se o investiciji od šest milijuna kuna, od čega 1,5 milijuna kuna daje Grad Kastav. Napravit će se nova autobusna ugibališta, nogostup i sve što prati tu cestovnu infrastrukturu i napredak će biti doista vidljiv. Četvrti projekt je rekonstrukcija javne rasvjete, odnosno energetska obnova, za koju upravo dovršavamo potrebnu dokumentaciju. To je projekt vrijedan sedam milijuna kuna, a cijeli projekt bi se trebao plaćati iz ušteda na troškovima javne rasvjete koji bi trebali biti oko 70 posto, uz kvalitetniju rasvjetu.

Uz pripremu dokumentacije, izrađeni su i strateški dokumenti vezani uz razvoj turizma, Kastva kao pametnog grada i interpretaciju baštine. Kakvu viziju Kastva oni predviđaju?

– Ne mogu gradonačelnik i gradska uprava, koji su ponekad i „zatvoreni“ u svom sustavu, definirati sve što će se raditi i znati sve potrebe građana, nego smatram da su oni ključni upravo u realizaciji projekata oko kojih postoji dogovor u zajednici. Zato šmo išli u te strategije koje možda nisu popularne jer često ispadnu „mrtvo slovo na papiru“, ali kod nas tako ne bi trebalo biti jer već sad smo podosta projekata pokrenuli. Primjer je strategija Smart City koja predviđa pripremu za digitalnu transformaciju i platformu za jače uključivanje građana u donošenje odluka, a u skladu s njom osmišljen je i projekt zamjene javne rasvjete. Ona će sada sadržavati senzore koji će moći svjetla paliti i gasiti ovisno o tome nalazi li se netko na tom području, pojačavati svjetlost semafora kad pješaci budu prolazili, a na pojedinim lokacijama dobit će i kamere za nadzor prometa kako bi se povećala sigurnost. Rasvjetna tijela sadržavat će i senzore koji će mjeriti kvalitetu zraka i druge parametre što će nam omogućiti brzu reakciju u nekim situacijama, primjerice kada su u pitanju ilegalni kamenolomi koji su godinama problem – sada ćemo moći točno procijeniti njihov utjecaj.

Razvijamo i gradsku stranicu i aplikaciju čiji je primarni zadatak da čim više građana uključimo u donošenje odluka – od kreiranja proračuna do aktivnosti gradske uprave, ali i da dobivaju više informacija o radu Grada Kastva. Aplikacija će sadržavati i loyalty i gaming programe – ukoliko odu do Zvirića i natrag, posjete razne punktove na Lozi i Lužini, postavljaju pitanja i predlažu odluke, građani će dobivati bodove koje će kasnije moći zamijeniti, primjerice, za ulaznice za programe KKL-a i druge manifestacije. I mjesne odbore ćemo uključiti u tu priču, kako bi animirali građane da se uključe u odlučivanje, a ovisno o tome povećavat će se sredstva prema mjesnim odborima.

Prošle godine izabrani su i novi sazivi mjesnih odbora, radi se o relativno novoj političkoj „pojavi“ u Gradu Kastvu, jer su tek krenuli u svoj drugi mandat. Kakva je situacija na terenu, koliko su mjesni odbori saživjeli u shemi gradske uprave i prenošenju informacija od Grada prema građanima i u suprotnom smjeru?

– Prvi mandat mjesnih odbora prošao je u shvaćanju uloge koju imaju, ali sada se stvari intenziviraju. Komunikacija je česta, članovi mjesnih odbora često brzo reagiraju na terenu, čak imaju objave na društvenim mrežama i prije nego što ja doznam da se nešto radi… Mjesni odbori organiziraju i razna događanja, druženja građana, a mislim da to i jest njihova svrha – ne samo da se bave komunalnom problematikom, nego i da rade na društvenom sadržaju. Još 2018. godine Grad Kastav mjesnim odborima ustupio je i određeni budžet, svaki mjesni odbor dobio je po 20 tisuća kuna koje su mogli na svom području potrošiti u društvene i komunalne svrhe, a tendencija je da se taj iznos i povećava. Želja mi je čak i određene gradske ovlasti spustiti na nižu razinu, ali za to treba još malo iskustva i kvalitetnije organizacije, odnosno šireg uključivanja zajednice u rad mjesnih odbora.

Gospodarstvo u Kastvu raste, ovaj grad jedna je od prosperitetnijih sredina u županiji. Lokalni poduzetnici dosta dobro rade, a koja je tu uloga Grada? Odnosno, što Grad radi i što sve može napraviti da olakša poslovanje i potakne razvoj poduzetništva?

– Kao i kod brojnih drugih stvari, lokalna samouprava tu nema puno ovlasti, osim razvijanja radne zone i infrastrukture. Grad će nastaviti razvijati radnu zonu Žegoti, imamo u planu otvaranje jednog novog dijela u suradnji sa Županijom, gdje će se stvoriti prostor za desetak novih poslovnih objekata. No, ono što je ključno jest – komunikacija gospodarstva i gradske uprave. Na području Kastva imamo 400 do 500 poduzetnika i krenuli smo u obilazak svih njih, a u svakom poduzeću postoji barem jedan problem koji ne uspijevaju riješiti – ne govorimo samo o gradskoj razini, nego i županijskoj i državnoj. A definitivno je nekad lakše gradskoj upravi otvoriti vrata na višim razinama nego samim poslovnim ljudima i tu vidim našu glavnu ulogu.

Kastav je četvrti grad u županiji po prihodu poduzetnika, što stvarno dokazuje da to nije mali, stari gradić, nego pravo urbano središte. Posebice kad vidimo tko je ispred Kastva – Rijeka kao središte županije, Opatija kao turistički najjača destinacija i Bakar koji ima Kukuljanovo koje je praktički industrijska zona Rijeke. Pritom razlike nisu velike – bakarski poduzetnici imaju 2,4 milijarde kuna prihoda, a kastavski 1,8 milijardi. Znači da se dobro radi, da ljudi otvaraju firme i da je Kastav poticajna sredina za razvoj posla, što doprinosi i rastu standarda – 2016. godine je Kastav imao treći najveći rast zaposlenosti u Hrvatskoj.

Uz rast gospodarstva i zaposlenosti, povećava se i ukupni broj stanovnika Kastva, kao jednom od rijetkih mjesta u županiji, pa i Hrvatskoj, koje bilježi pozitivnu tendenciju u tom aspektu. Što je uzrok toga?

– Mislim da je najvažnija kvaliteta lokalne usluge, standarda života, ali i lokacija u blizini Rijeke i Opatije, a uz niže cijene stambenih kvadrata. Ljudi koji dolaze živjeti u Kastav znaju da imaju osiguran dječji vrtić s nadstandardom, da je naša škola po svojoj kvaliteti prepoznata u županiji, da je infrastruktura dobro posložena… Mislim da ljudi prepoznaju Kastav kao ugodno mjesto za život. Slatke brige jesu pratiti taj rast, a za sada se uspješno nosimo s time.

Puno pažnje u Kastvu posvećuje se kulturi, manifestacijama, kako onima koje dolaze kao inicijativa udruga, tako i onima za čiju je organizaciju zadužena lokalna uprava. Koja je vizija daljnjeg razvoja ovog društvenog segmenta?

– Kultura u Kastvu zbog njegove povijesti i tradicije jedna je od prvih asocijacija na naš grad, što su pokazala i istraživanja prilikom izrade raznih strategija ove godine. Nama je cilj cjelogodišnji turizam, ali i cjelogodišnji program događanja, zato smo odlučili da ćemo prvenstveno financirati četiri strateške manifestacije. Na početku godine tu je Pust, koji je možda zanimljiviji lokalnom stanovništvu nego turistima, ali također može predstavljati motivaciju posjetitelja da dođu u Kastav. Dosad je to bilo organizirano na razini pusnih odbora, a ove godine napravili smo iskorak s maškaranim centrom koji se pokazao kao pun pogodak, sudeći prema kontaktu s građanima. Ono što me posebno veseli jest da smo dobivali mailove od iznajmljivača da su prvi puta ove godine iznajmili apartmane u vremenu Pusta. Kako godina ide dalje, dolazi nam Prvi maj i Dan grada, sve zaokruženo s Kastafskim kulturnim letom, blues festivalom i ČAnsonfestom kao jakim proljetni-ljetnim programom koji ćemo dalje razvijati. Posebno Kastav Blues Festival, za koji vjerujem da je najizraženije internacionalno događanje u Kastvu, a koji ćemo ove godine vjerojatno spojiti s liburnijskim blues festivalom i pokušati ga jače staviti na kartu Hrvatske i Europe, pa čak i stvoriti jedan od najjačih blues festivala u regiji.

Nakon toga dolazi jesen i Bela nedeja, već više od 500 godina najjača manifestacija u Kastvu, u koju smo ove godine također unijeli određene novine, povećali sredstva s ciljem da pojačamo komercijani interes ugostitelja i trgovaca da dođu na manifestaciju. Naravno da se to ne može dogoditi samo od sebe, nego treba nekoliko godina ulagati više gradskih sredstava da bismo to kasnije mogli prepustiti tržištu i možda i zarađivati od Bele nedeje.

Taj godišnji program zimi zaključuje Advent s najljepšim pogledom, koji je u prvom izdanju dobio jako pozitivne reakcije. Imamo sreću sa fantastičnom pozicijom zbog koje i ne trebamo enormna ulaganja da bismo stvorili atmosferu topline i ugode koja budi dobro raspoloženje kod posjetitelja. Prošle goodine dodali smo nove tri lokacije s brojnim novim programima i vjerujem da su posjetitelji osjetili rast u kvaliteti.

Uz ove četiri manifestacije tijekom godine koje će Grad aktivno podržavati, naravno da ćemo s manjim iznosima pomagati i svim drugim udrugama koje organiziraju pojedinačne evente tijekom čitave godine.

Manifestacije su važne i s turističkog aspekta. Kastav raste u turizmu brzo, no to je i posljedica relativno niske „baze“. Gdje Kastav vidi svoj turistčki razvoj?

– Svjesni smo da Kastav nikad neće biti samostalno turističko odredište, zato nam i nije cilj značajan rast noćenja. Želimo se pozicionirati kao najbolja izletnička destinacija u regiji. Trenutno se oslanjamo na hotel Kukuriku i privatne iznajmljivače koji ubrzano povećavaju svoje smještajne kapacitete, koji možda i prebrzo rastu, jer sada imamo godišnji rast broja kreveta od 30 do 40 posto i sada smo na nekih šestotinjak ležaja. To još uvijek nije u apsolutnom iznosu velik broj, ali pokazuje da sve veći broj građana vidi svoj interes u bavljenju turizmom. Prvi put smo lani i ove godine imali veći broj noćenja u kolovozu nego broja stanovnika.

Ali nije nam primarni cilj povećanje kapaciteta. Strategija nam kaže da u krugu od 50 kilometara imamo milijun noćenja, a zadovoljilo bi nas da 5 posto tih ljudi dođe u Kastav na jedan dan, ali da to bude planski i strateški osmišljeno. Da ljudi ciljano, kada uplaćuju hotel u Opatiji ili Rijeci, imaju u planu i jedan dan Kastva s našom gastronomijom i belicom, događanjima, galerijama, šetnicama, starom jezgrom…

Najmlađi ste gradonačelnik u županiji i jedan od najmlađih u Hrvatskoj. Kakve su reakcije ljudi na to – shvaćaju li Vas manje ozbiljno zbog mladosti ili Vam to donosi određenu prednost?

– Dogode se smiješne situacije, kad ljudi dođu u moj ured pa pitaju kada će doći gradonačelnik… Naravno da to ima svoje prednosti i nedostatke, možda mi ponekad treba više vremena u određenim krugovima da se dokažem, svoju sposobnost i ozbiljnost. Ali većinom su pozitivne reakcije, ljudima je drago da vide mladu osobu na izvršnoj funkciji jer vjeruju da imam svježe ideje i motivaciju za rad, pa se neka vrata i lakše otvaraju. U konačnici, godine nisu niti prepreka niti prednost, jer možda mogu utjecati na prve impresije, ali nakon toga sve ovisi o kvaliteti komunikaciji, prezentaciji projekata, pripremi i ozbiljnosti.

U cijeloj Hrvatskoj ovi posljednji izbori osvježili su političku scenu, pogotovo na lokalnoj sredini, što vidim u kontaktu s kolegama iz drugih sredina. Mislim da je dobro da su priliku dobili mlađi ljudi, neopterećeni stvarima iz prošlosti i koji nisu dugo na pozcijama nego donose entuzijazam i svježe ideje. Jer ovaj posao dosta zamara. Svakom problemu pristupaš sa 100 posto, želiš ga riješiti čim bolje, shvaćaš ga ozbiljno. No, vrlo brzo postane jasno da koliko god se trudio ne možeš zadovoljiti svih i pitanje je koliko energije iz tebe izvuče ta činjenica da koliko god dobro nešto napraviš, nikad nije dovoljno dobro. Ne smiješ se dovesti u situaciju, koja je problem većine političara u Hrvatskoj, da se oglušuješ na primjedbe i mišljenje građana. Kad počneš misliti da će ti „ionako njurgati ma što napravio“, skrećeš na krivi put i počinješ raditi samo ono što ti misliš da je ispravno. A to ne može biti dobro, jer uvijek treba slušati struku, građane i sve uzimati u obzir.

Pomladila se i gradska uprava u zadnje vrijeme, kakve je to promjene donijelo u radu?

– Pozitivnih promjena ima, a ima i onih negativnih. Iskustvo je uvijek važno, a mi smo imali situaciju da se s mojim dolaskom pomladila izvršna vlast, ali i sama uprava zbog odlazaka nekoliko djelatnika u mirovinu. Sistematizacijom smo presložili neke stvari, smanjili gradsku upravu za jednu osobu. Ono što sada vidim kao prednost jest da nema radnog vremena „od osam do tri“, jer smo u kontaktu putem i u večernjim satima zahvaljujući suvremenoj tehnologiji koja omogućuje da pošaljemo informaciju čim nešto primijetimo ili doznamo. Ti ljudi koji sada rade u gradskoj upravi stvarno cijeli dan žive život ovog grada, pa i kada odu doma, navečer, vikendom… Čini mi se da je to možda lakše postići s mlađim ljudima, nego sa starijim koji već imaju posložene svoje životne cikluse i imaju više svojih osobnih obaveza.

Kastav je u toj situaciji da izvršna vlast nema „siguran prolaz“ u Gradskom vijeću, jer su neizvjesni izbori pred godinu i pol dana postavili relativno „rascjepkano“ predstavničko tijelo. Međutim, čini se da nema trzavica između Vijeća i uprave?

– Situacija u kojoj nemamo veliku većinu u Vijeću donosi konstantnu opreznost i višestruko provjeravanje svakog prijedloga. To je dobro, i zbog izvršne vlasti i zbog gradske uprave. I stručne službe znaju da moraju vrlo dobro pripremati dokumente i odluke koje idu pred Gradsko vijeće, a znam i ja da moram sa svima iskomunicirati svaku odluku prije nego što bude usvojena. Naravno, ima odluka koje se donesu s minimalnom većinom, no ima i onih koje su donesene s većim brojem glasova, čak i jednoglasno – poput gradskih strategija što me vrlo veseli. Sa svim strankama u Gradskom vijeću imam dobar odnos, prije slaganja proračuna sam zvao sve predstavnike na razgovore, donosimo ga u dva čitanja što je praksa koja ne postoji u velikom broju gradova i općina i stvarno se trudimo da dobru atmosferu zadržimo.

Razgovor je izvorno objavljen u novom broju Glasa kastavskog.

 

error: Content is protected !!