Razgovor: Maria Iveković – ovaj album je moj poklon Opatiji

Maria Iveković

Promocija albuma zakazana je za 08. rujna s početkom u 20 sati, neposredno nakon Sv. Mise, u Župnoj crkvi sv. Marka Evanđeliste u Veprincu. U nastavku teksta poslušajte kako zvuče instrumentalne obrade velikih hitova – ‘Golubovi’ te ‘Jabuke i trešnje’ – u izvedbi Marie Iveković.

Ičići – Sveprisutna kulturna aktivistica, organizatorica raznih koncerata, orguljašica i voditeljica zbora, Maria Iveković, izdala je svoj prvi album pod nazivom ‘Kontrakcije života’. Album na kojem se nalaze isključivo instrumentali, snimljen je u Pazinu početkom travnja u Pučkom narodnom učilištu, na koncertnom klaviru, a snimao ga je Marin Tuhtan, dok je design omota napravio David Dezso.

‘Kontrakcije života’

– Nakon dugogodišnjeg bavljenja glazbom došla sam na ideju da snimim popularne kompozicije koje mi se najviše sviđaju, koje slušam i sviram od ranog djetinjstva. To su kompozicije interpretatora, tekstopisca i kompozitora, dragog susjeda, legendarnog Ive Robića koji mi je bio veliki glazbeni autoritet, sa jedinstvenom i neponovljivom interpretacijom, velikim glasovnim, mogućnostima, dikcijom te pjevanjem na velikom broju stranih jezika, multiinstrumentalizmom, zadivio je mnoge te ostavio neizbrisiv trag kako u mome srcu tako u srcima mnogih ljudi u našoj i izvan naše zemlje. Ljubo Kuntarić također mi je veliki uzor, kod kojeg često provodim svoje vrijeme, na mome albumu nalaze se i dvije njegove kompozicije u interpretaciji Gabi Novak, ‘Zamagljen prozor’ i ‘Sretan put’ koju je napisao za film H-8. Maestro Kuntarić napisao je veliki broj kompozicija i za Ivu Robića, npr. ‘Ta tvoja ruka mala’, ‘Ti ni ne slutiš’, ‘Ti si priča srca moga’. Također, veliki uzor mi je Arsen Dedić, koji ima svoj prepoznatljiv i meni vrlo zanimljiv stil velikog kantautora, njegove su kompozicije složene, mogu reći da je svaka kompozicija mala životna filozofija, Arsena čovjek ili voli ili ne voli, ako ga voli znači da poznaje i razumije njegov stil koji proizlazi iz njegove životne i glazbene erudicije, tko kaže da ga ne voli, ne voli ga a priori, dakle prije nego što se pozabavio i upoznao s Arsenom kao kompozitorom, tekstopiscem i interpretatorom. Arsen Dedić se kao glazbenik ne događa često, kao ni Marko Marulić ni Miroslav Krleža u književnosti, to je moje skromno mišljenje, kazala nam je Maria, te dodala da će ovog vikenda upriličiti promociju u Veprincu.

Promocija albuma zakazana je za 08. rujna s početkom u 20 sati, neposredno nakon Sv. Mise, u Župnoj crkvi sv. Marka Evanđeliste u Veprincu.

– Na koncert će mi se pridružiti Adrijana Žele, Duško i Silvana Jeličić, Edi Lazarić, Ena Orešković, Maja Mirković i David Danijel, dok su Duško Paro i Ljubo Kuntarić posebni gosti. Ovim putem od srca zahvaljujem svima koji su mi nesebično pomogli oko promocije, snimanja i objave albuma, dodala je Maria.

O ‘priči’ vezanoj uz album kazala je slijedeće…

– Album je snimljen nakon mog dugogodišnjeg bavljenja glazbom, došla sam na ideju da snimim kompozicije u mom vlastitom klavirskom aranžmanu koje su mi prirasle srcu, koje predstavljaju mikrokozmos dobrog i pozitivnog u makrokozmosu kaosa, to što sam izrekla neki će, a i ja sama to interpretirati kao paradoks, no život je pun paradoksa. Mala digresija. A propos kompozicija na albumu, neke su talijanske – Bobby Sola, Oriette Berti i Giannija Morandija, koji su uvelike utjecali na prije spomenute naše glazbene velikane. Budući da živim u gradu Opatiji, ovaj album sam snimila kao poklon svome gradu u znak sjećanja na sve lijepo što se prije događalo u njemu, dakle to je svojevrsna retrospektiva, tj. vraćanje u magičnu prošlost koja je antiteza oštroj, ružnoj, ispraznoj i neinventivnoj sadašnjosti koju karakterizira teški diletantizam. Dakle moj album je poklon gradu festivala, kulture, inteligencije, turizma, prekrasnih građevina neobaroknog stila, u kojem su nastale te lijepe kompozicije, kao plod divljenja, ljubavi i poštovanja, te svim dragim ljudima koji će je se sa suzama u očima kao takve prisjećati dok budu slušali te kompozicije. Glazba je dobra ideja, ideja je mnogo, obzirom da sam realistički idealist, svi mi nosimo svoje svjetove ideja, glazba je vrhunaravna ideja, sinteza umnog, srčanog i požudnog, glazba, svijet ideja i onaj koji je svijet i prirodu stvorio savršenima, no ljudski je faktor tu harmoniju narušio, glazba proizlazi iz božanskog nadahnuća, tu tezu potvrđuju veličanstvena djela vrhunaravnih glazbenih genija raznih glazbenih epoha. glazba je istina životna snaga, spiritus mouvens, borba dobra protiv zla, glazba je prapočelo, arhe svega, dodala je Maria.

‘Kontrakcije života’ – popis pjesama…

Obzirom da su na albumu isključivo obrade, o glazbenim utjecajima saznali smo slijedeće…

– O tome govori lira, kitara, gregorijanski koral, rimske fanfare, organum, madrigali, moteti, mise, koje su vrlo kompleksne, od kyrie eleisona, glorie, sanctusa, agnus dei, duhovnih šansona, negro spirituala, koji se pjeva antifonalno i responzorijalno, melizmatike. Dakle, Johanesa De Grochea, Grgura Velikog, Giovannija Da Palestrine, Orlanda Di Lassa, J.S.Bacha, Handla, Jacopa Perija, začetnika opere, Cristopha Willibalda Glucka, koji je reformirao operu, Mozarta, Haydna, Beethovena Schuberta, Schumana, Lizsta, Brahmsa, Balakireva, Borodina, Ciuia, Rimski Korsakovog i Musorgskog, Čajkovskog koji se koristio parafrazama. Također, tu je Wagner i njegove opere Tristan i Izolda čiji su 21 i 22 takt označili uvod u modernu glazbu, do svih pravaca u modernoj glazbi posebno bluesa i jazza. mnogi su me glazbeni velikani raznih epoha i njihova djela fascinirala, glazbu treba slušati – omnis ars est imitatio naturae, rezimirala je Maria Iveković.

Liburnija.net Audio – Maria Iveković – Golubovi & Jabuke i trešnje

Nikola Cvjetović / Liburnija.net

error: Content is protected !!