RAZGOVOR Matej Blažić – Izuzetno zadovoljan što sam imao priliku sudjelovati u nekim od procesa važnih za našu zemlju

– Prvih dana doživio sam „pozitivni šok“ jer na svakom koraku briselskih hodnika susrećete mnoge poznate osobe iz javnog života, ne samo Europe, već i cijelog svijeta, poput predsjednika država, premijera, ministara, političara i lobista, a imao sam, između ostalog, priliku prisustvovati konferenciji na kojoj je govorio Bill Gates.

Ika – Matej Blažić iz Ike vratio se prije nekoliko tjedana iz Bruxellesa i Strasbourga gdje je tri mjeseca stažirao u Uredu zastupnika Tonina Picule u Europskom parlamentu.

Ovaj dvadesettrogodišnji student završne godine Pravnog fakulteta u Rijeci prijavio se na natječaj za pripravnike u Uredu Picula te bio odabran između mnogobrojnih prijava pristiglih iz cijele Hrvatske, ali i inozemstva.

– Na ideju o stažiranju u Europskom parlamentu došao sam još na nižim godinama studija, ali sam odlučio pričekati do zadnje godine, kada već steknem određena znanja u pravnoj struci. Teme diplomacije, vanjske politike i međunarodnih odnosa vrlo su mi bliske i oduvijek su me zanimale, pa sam se odlučio prijaviti kod zastupnika koji se njima bavi. Tonino Picula zastupnik je u Europskom parlamentu u drugom mandatu, jedan je od najaktivnijih u njegovu radu, na europskim je izborima dva puta dobio uvjerljivo najveći broj preferencijalnih glasova, a član je Odbora za vanjsku politiku, Pododbora za sigurnost i obranu, zamjenik člana Odbora za regionalni razvoj, predsjednik Izaslanstva za odnose s BiH i Kosovom te potpredsjednik zadužen za otoke u okviru Međuskupine za mora, rijeke, otoke i priobalna područja čije je osnivanje početkom mandata i inicirao. Ponuđen mi je tromjesečni termin stažiranja koji sam s oduševljenjem prihvatio, kazao je Matej. Ističe kako je vrlo zanimljivo raditi u multinacionalnom okruženju, na mjestu gdje su ljudi iz čitave Europe.

– Prvih dana doživio sam „pozitivni šok“ jer na svakom koraku briselskih hodnika susrećete mnoge poznate osobe iz javnog života, ne samo Europe, već i cijelog svijeta, poput predsjednika država, premijera, ministara, političara i lobista, a imao sam, između ostalog, priliku prisustvovati konferenciji na kojoj je govorio Bill Gates. Sam posao koji sam obavljao tijekom tri mjeseca bio mi je vrlo interesantan i mnogo sam naučio, a prisustvovao sam i Plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu. Politiku pratim oduvijek, bilo da se radi o nacionalnoj ili geopolitici, čitam literaturu i pratim politička zbivanja u svijetu te sam izuzetno zadovoljan što sam imao priliku i sam sudjelovati u nekim od procesa važnih za našu zemlju, kao i u promociji Hrvatske, istaknuo je naš sugovornik te dodao kako je, iako se često radi po cijele dane, ostane vremena i za druženje s kolegama te izlete u London, Paris, Amsterdam, Brugge i Gent, a bio je i na utakmici hrvatske reprezentacije na londonskom Wembleyu.

Za vrijeme terorističkog napada u Strasbourgu nalazio se u Parlamentu, gdje je prisustvovao jednom sastanku.

–  Izašao sam sa sastanka i zamijetio da se nešto čudno događa, svi su razgovarali telefonima, a glavna vrata zgrade Parlamenta bila su zaključana te se nije moglo ni unutra ni van. Na Twitteru sam saznao da se upravo dogodio teroristički napad u centru Strasbourga i prvo što sam učinio je bilo da javim roditeljima da sam dobro, kako ne bi brinuli kada čuju vijest. Bili smo zatvoreni u zgradi do ranojutarnjih sati, kada su nas pustili na vlastitu odgovornost. Paradoks je da se upravo u vrijeme napada na Plenarnoj sjednici, kao i na sastanku kojem sam prisustvovao,  govorilo o terorizmu.

Matej ističe i kako bi se mladi trebali više zainteresirati za rad EU, utjecaj europskih institucija na hrvatsku stvarnost, kao i za predstojeće izbore u svibnju. Naime, na prošlim europskim izborima Hrvatska je bila među članicama s najslabijim odazivom birača, posebice među mladima – izlaznost je bila samo 25 posto.

– Mladi trebaju djelovati i pokazati u kojem smjeru žele da ide i Europska unija i Hrvatska. Europski izbori su važni jer će njihov ishod izravno utjecati na mnoge aspekte našeg svakidašnjeg života. Upravo je zato i pokrenuta kampanja „Ovaj put glasam“ Europskog parlamenta kao vrijedan alat za mobilizaciju mladih Europljana, kazao je Blažić te pozvao mlade da se odazovu glasanju.

Matej Blažić bivši je vaterpolist Opatije, a danas aktivan vaterpolo sudac. Kaže kako mu je bavljenje sportom i usklađivanje treninga i utakmica sa školom pomoglo da nauči dobro rasporediti obaveze. Završio je Gimnaziju Eugena Kumičića u Opatiji, gdje je bio član muške klape, a i danas rado zapjeva u slobodno vrijeme. U Europskom parlamentu susreo se i s predstavnicima Opatije – članovima Dječjeg gradskog vijeća i Društva „Naša djeca“ Opatije te se prisjetio kako je i sam bio član DGV-a.

– Bio sam vijećnik u dva mandata te me posebno obradovao susret sa Sanjom Škorić i malim vijećnicima. Rad u DGV-u proširio je moje poglede na svijet i sve što smo radili kao vijećnici bilo mi je odlično iskustvo. Tada su moj interes bila dječja prava, a pravo je danas moj životni poziv, istaknuo je Matej.

 

 

 

error: Content is protected !!