RAZGOVOR: Neven Varljen – Prvi mi je cilj da na području grada Opatije uspostavimo 24 satnu zdravstvenu skrb 365 dana u godini

Neven Varljen

– Bez obzira na neplanirani povratak, mogu reći da se veselim silnoj pozitivnoj energiji koja je prisutna unutar naše stranke i među koalicijskim partnerima, istaknuo je Varljen.

Opatija – Opatija – Doktor medicine Neven Varljen, nakon kratke pauze ponovo se aktivirao u političkom životu Opatije. Kako nam je napomenuo u razgovoru, povratak u politiku nije bio planiran niti ga je prizivao, već je to više bio splet slučajnih događaja.

– Najvažniji dijelovi mojeg privatnog i poslovnog života vezani su uz ovaj prekrasan liburnijski kraj. Nakon završene osnovne škole i gimnazije u Opatiji, posljednju godinu srednje škole završio sam u Sjedinjenim Američkim Državama (LeSalle High School – Cincinnati), u državi Ohio. Iako sam imao više ponuda za stipendiju, odlučio sam se vratiti u Hrvatsku te upisati medicinski fakultet u Rijeci, kojeg u redovnom roku završavam 2004. godine. Nakon odrađenog pripravničkog staža i kraćeg rada u ispostavi hitne medicinske pomoći u Umagu, zaposlio sam se u perjanici opatijskog zdravstva, Thalassotherapiji Opatija, gdje sam radio na zavodu za kardiološku rehabilitaciju. Specijalizaciju iz medicine rada i sporta završio sam 2011., s temom specijalističkog rada: ”Prijedlog uspostave sustava evidencije ozljeda sportaša i sportskih rekreativaca”. 2012. osnivam zdravstvenu ustanovu za medicinu rada i sporta koja uspješno posluje u Rijeci, Matuljima i M.Lošinju, kazao nam je Varljen.

Nakon nekoliko godina pauziranja ponovo ste se aktivno uključili u lokalnu politiku. Koji su razlozi za ponovno uključivanje?
Kako vodim dva poslovna subjekta s ukupno oko dvadeset zaposlenih, uz pokušaje obavljanja najbitnije životne uloge, odgoja moje dvoje malodobne djece, u jednom trenutku shvatio sam da mi ponestaje vremena za kvalitetno bavljenje politikom. Zbog toga sam početkom 2015. godine, u dogovoru s tadašnjim članovima predsjedništva IDS Opatija, odlučio odstupiti s mjesta predsjednika naše gradske podružnice. Zamjena u gradskom vijeću s kolegom prof.dr.sc. Robertom Žigulićem bila je unaprijed dogovorena s obzirom na to da je to bio njegov mandat kojega je ranije stavio u mirovanje. Kada sam odlazio s mjesta predsjednika stranke bio je to možda i najmirniji period u našoj stranci u posljednjih desetak godina. Tada sam svima jasno rekao da su IDS i lokalpatriotizam duboko ukorijenjen u meni te da sam spreman pomoći u bilo kojem trenutku. Ne mogu reći da je moj povratak bio planiran niti da sam ga prizivao, već da je to više bio splet slučajnih događaja. Bez obzira na neplanirani povratak, mogu reći da se veselim silnoj pozitivnoj energiji koja je prisutna unutar naše stranke i među koalicijskim partnerima. Uz predan rad svih članova i daljnjim pomlađivanjem stranke, uvjeren sam da će IDS Opatija na najbolji mogući način iskoristiti dobru poziciju koju ima na predstojećim izborima te da će naši birači biti ponosni na nas.

Kakva je po Vama trenutna situacija u Opatija?
Opatija je grad koji nam je svima prirastao srcu i bez obzira na to što uživamo veći životni standard od mnogih drugih sredina u RH, uvijek ćemo se zalagati za kontinuirani napredak i za poboljšanje životnih uvjeta naših građana. IDS Opatija je još 2009. godine izradio najkompletnije programske smjernice za razvoj grada Opatije. Možemo biti ponosni što smo u suradnji s tadašnjim koalicijskim partnerima ostvarili veliki dio programskih ciljeva. S druge strane, na teži smo način naučili da se iz redova opozicije, u kojoj smo bili protekle četiri godine, vrlo teško može inzistirati na provedbi vlastitih projekata ma koliko oni dobri bili. S obzirom na stečeno političko iskustvo ovoga smo se puta odlučili biti dio koalicije većeg broja stranaka koje osim, ideoloških sličnosti, krasi i podudarnost u programima pa možemo reći da je ovo ponajprije kvalitetna programska koalicija više stranaka. Argumentiranom prezentacijom programa uvjereni smo da će nam građani dati njihovo povjerenje, a IDS-ovi glasači mogu biti sigurni da ćemo inzistirati na ostvarivanju još uvijek aktualnih projekata koji se još do današnjih dana nisu realizirali.

Neven Varljen

Što je po Vama prioritet za riješiti u našem gradu?
Kada bi se odgovor trebao dati u jednoj rečenici onda bi rekao da je prioritet Opatiju zadržati lijepom i šarmantnom damom pristupačnom za život svih njezinih građana, ne samo odabrane elite. Promišljajući o svim potrebama za prosperitet Opatije, mislim da je naša koalicija stvorila čvrst i vjerodostojan program po nazivom ”Projekti za bolju Opatiju”. Koncepcijski podijeljen u sedam cjelina (1. Opatija uređenog prometa, 2. Opatija koja brine, 3. Opatija mladih, 4. Opatija nove infrastructure, 5. Opatija uspješnog turizma, 6. Opatija: grad i selo, 7. Pametna i europska Opatija), unutar koje će svaki pojedini program biti klasificiran prema prioritetima. Možda još i važnije, građani će moći pratiti dinamiku ostvarivanja svakog projekta te sudjelovati u samom provođenju kroz mnoge oblike komunikacije s gradskom upravom. Teško je u ovom trenutku reći što je najveći prioritet, ali u svakom slučaju mogu reći da su izgradnja novog gradskog trga i organizacija novog prometnog rješenja, među prioritetima. Dok će zdravstvo i socijalna skrb biti u fokusu mog političkog djelovanja, IDS-a Opatija najviše će doprinositi u programskim cjelinama ‘Opatija: grad i selo’ (agroturizam, proizvodnja zdrave hrane, formiranje nasada autohtonih vrsta itd.) i ‘Opatija uspješnog turizma’.

Prošli ste ‘političke škole’ od mjesnog odbora do gradskog vijeća. Kakav je vaš pogled na situaciju u lokalnim parlamentima?
Kao i u životu, i u politici se iskustvo stječe s vremenom i radom. Nakon desetak godina aktivnog bavljenja politikom mogu reći da sam sigurno iskusniji ali i dalje postoje stvari u politici koje valjda nikada neću shvatiti. Dok je u radu gradskog vijeća prvenstveno zbog stabilnosti bitna stranačka pripadnost i koalicijski dogovori, u radu vijeća mjesnog odbora ona je u principu nebitna. Tamo osobe svoje dragocjeno vrijeme, bez ikakve naknade, koriste za dobrobit mjesta u kojem žive pa mogu zaključiti da je to najljepši i najčistiji dio politike. Kad se kod pojedinaca počinje pojavljivati potreba da osobni interes pretpostave javnom, za mene takve osobe više ne bi trebale participirati u političkom životu grada.

I koje se stvari mogu bolje i učinkovitije riješiti?
Upravo na tragu onog što sam rekao, po meni bi se trebala dati veća ovlast vijećima mjesnih odbora. Osobe koje su izabrane u vijeća prva su spona između stvarnih svakodnevnih potreba građana i uprave grada koja iz njihove perspektive vrlo često izgleda sporo i neučinkovito. Iz tog razloga pozdravljam inicijativu budućeg gradonačelnika Fernanda Kirigina za ponovnim uspostavljanjem koordinacije vijeća mjesnih odbora kao i reviziju načina financiranja projekata.

Na nedavnoj tiskovnoj konferenciji predstavili ste projekt vraćanja HMP u Opatiju, što je prema mišljenju naših sugrađana odlična stvar. Kada bi građani Opatije i njihovi gosti mogli očekivati početak rada iste?
Kako se bavim zdravstvenom djelatnošću, prvi mi je cilj da na području grada Opatije, uz pomoć Primorsko goranske županije i Doma zdravlja PGŽ, uspostavimo 24 satnu zdravstvenu skrb 365 dana u godini. Da ne bude zabune, ovdje se ne radi o opsegu posla kojeg pokriva Zavod za hitnu medicinsku pomoć u trenucima životne ugroženosti građana, jer takav sustav već uredno funkcionira na području cijele RH pozivom na broj 112. Ovdje se radi pružanju svih ostalih oblika zdravstvene pomoći građanima u trenucima kad njihovi obiteljski liječnici ne rade, a sve kako iste usluge ne bi trebali tražiti u privatnim ustanovama ili pak odlaziti u udaljene zdravstvene ustanove kao što je KBC Rijeka. Radi se o standardu na koji su građani Opatije bili navikli, radom tadašnje turističke ambulante u suradnji s ispostavom HMP Opatija. U sam projekt treba ući dobro pripremljen. Takav projekt iziskuje značajna financijska sredstva, pa želimo biti sigurni da će dugoročno opstati za dobrobit svih nas. Tek kada budemo u stanju vidjeti kakvo je objektivno stanje gradskog proračuna, moći ćemo sa sigurnošću reći kada će se započeti s realizacijom projekta. Ukoliko bude moguće započeti s radom takve ambulante već u siječnju 2018. godine, nitko sretniji od mene.

Za kraj neka poruka biračima?
Iskreno, volio bi pozvati građane da u što većem broju izađu na izbore 21. svibnja. Vjerujem da je veliki dio njih prepoznao kvalitetu našeg programa i da će podržati listu na čelu s Fernandom Kiriginom. Već samim izlaskom na izbore poslat će poruku da su zainteresirani za napredak našeg lijepog grada, a nama će stvoriti dodatnu obvezu da ih ne iznevjerimo.

Nikola Cvjetović / PodUčkun.net

error: Content is protected !!