RAZGOVOR: Slobodan Juračić – Nadam se da ćemo u predstojećem mandatu u prvi plan rada vijeća postaviti projekte

Slobodan Juračić

– Predstoji nam donošenje novog prostornog plana općine kojim ćemo odrediti razvoj za sljedećih 10-tak godina, realizacija već prije navedenih započetih projekata te pokretanje novih oko kojih smo svi u predizborno vrijeme imali isto mišljenje, napomenuo je Juračić.

Matulji – S predsjednikom matuljskog SDP-a te bivšim predsjednikom općinskog Vijeća, Slobodanom Juračićem, popričali smo o aktualnoj situaciji u općini Matulji te o drugom krugu koji nas očekuje u nedjelju.

Kako biste ocijenili sve ono što se dogodilo u općini Matulji tijekom proteklih osam godina koliko je na čelu općine SDP s koalicijskim partnerima?
Matulji smo u dva mandata pretvorili u atraktivnu općinu koja raste u svim segmentima života i rada. O tome govore financijski, statistički i ostali podaci koje objavljuju službene institucije RH, a ne politika u predizborne svrhe. Nakon godina neophodnih ulaganja ‘pod zemlju’ mi smo krenuli u podizanje društvenog standarda kroz kapitalne projekte koje smo izgradili – zdravstveni centar, sportska dvorana, vrtići, igrališta…. te kroz programe stipendija, kulture, sporta, socijale o čemu svjedoči veliki broj korisnika – građanki i građana općine Matulji i događaja koje se uz pomoć Općine Matulji ostvaruju u svim segmentima društvenog života na cijelom području općine. Nismo davali neostvariva obećanja već smo sve obećano ili ostvarili ili su projekti u nekoj od faza planiranja i/ili realizacije (RZ Miklavija, kružni tok-raskršće Kuk 2, uređenje centra Matulja, dječji vrtići Rukavac i Brešca, domovi Permani, Mune, Lisina….)

U ove izbore ste odlučili krenuti s regionalnim blokom IDS-PGS? Što očekujete od suradnje s regionalcima?
Nakon izvanrednih izbora prošle godine s regionalnim blokom PGS-IDS potpisali smo i uspješno realizirali postizbornu koaliciju koja je prvenstveno temeljena na projektima i programima koje smo provodili. Planovi razvoja i života u općini su nam u velikom dijelu podudarni, a i politički se nalazimo na istoj ‘lijevoj strani’. Uz ove podudarnosti, a sagledavajući i opću političku situacija u RH gdje konzervativne i ‘mračne’ snage sve više dižu glas pokušavajući nas odvesti još 50-tak godina u nazad, nametnula se je potreba da s lokalnog nivoa pokrenemo i ujedinimo ‘lijevicu’ kroz naše četiri stranke. Dokazali smo da možemo zajedno osigurati nastavak razvoja, a to su nam potvrdili i birači u prvom krugu.

Prolaz u prvom krugu izmaknuo vam je za nekoliko desetaka glasova, kakvu poruku imate za svoje birače?
U razvijenim zapadnim demokracijama, na koje se svi volimo pozivati, poznato je pravilo da što je bolji život i veće zadovoljstvo birača to je manja izlaznost. Prema tome birači u Matuljima su zadovoljni i dobro žive te svaki put imamo manju izlaznost na lokalnim izborima. Na žalost rezultat te manje izlaznosti je i drugi krug izbora za koji moramo uložiti još 14 dana. Ovim putem pozivam birače da ovaj put svojim glasom, a ne apstinencijom, pokažu zadovoljstvo učinjenim i daju našoj koaliciji SDP-PGS-IDS-HSU te Ćikoviću – kandidatu za načelnika, povjerenje za kontinuitet razvoja koji smo pokrenuli.

Koliko vas je iznenadio prolaz Vedrana Grgurića u drugi krug?
U kontekstu manje izlaznosti birača te stabilno biračko tijelo koje ima HDZ prolazak gospodina Grgurića ne predstavlja iznenađenje već realnost politike na lokalnom i državnom nivou.

Kakva nas situacija očekuje u vijeću u narednom periodu? Stabilnost ili prijevremeni izbori?
Nadam se da ćemo u predstojećem mandatu u prvi plan rada vijeća postaviti projekte, a ne političke razmirice i suprotnosti te da ćemo oko ključnih projekata za razvoj općine postići suglasnost. Predstoji nam donošenje novog prostornog plana općine kojim ćemo odrediti razvoj za sljedećih 10-tak godina, realizacija već prije navedenih započetih projekata te pokretanje novih oko kojih smo svi u predizborno vrijeme imali isto mišljenje. Očekujem da ćemo kroz rad u Općinskom vijeću Općine Matulji dokazati da nam je svima cilj ostvarenje predizbornih obećanja te da ćemo kroz argumentiranu i konstruktivnu raspravu dolaziti do najkvalitetnijih rješenja. Apsolutno ne razmišljam o prijevremenim izborima jer smo se, vjerujem, do sada uvjerili (od Matulja do RH) da isti ne donose ni promjene ni napredak već samo onu staru ‘kruha i igara’, a sve ostalo stoji.

Nikola Cvjetović / PodUčkun.net

#wpdevar_comment_3 span,#wpdevar_comment_3 iframe{width:100% !important;}
error: Content is protected !!