Razgovor: Slobodan Juračić – Priprema oporbe za rušenje vlasti krenula je prošlog ljeta

Slobodan Juračić

Slobodan Juračić

– Osnovni razlog prekida suradnje između HNS-a sa SDP-om, IDS-om i HSU-om isključivo je osobne prirode. HNS-ovi političari u pravilu svoje karijere zahvaljuju politici. Zapravo, nezadovoljni ‘podjelom funkcija’ oni su od ljeta 2015. počeli artikulirati svoje nezadovoljstvo načelnikom, proračunom i razvojem, istaknuo je Juračić.

Matulji – S predsjednikom matuljskog SDP-a te predsjednikom prošlog saziva općinskog Vijeća, Slobodanom Juračićem, popričali smo o razlozima prijevremenih izbora, suradnji s donedavnim koalicijskim partnerima, ali i o aktualnoj situaciji u općini Matulji. Život u Matuljima, podjele na gornji kraj i centar samo su neke od tema koje su bile u fokusu razgovora sa Slobodanom Juračićem.

PodUčkun.net: Kako biste ocijenili sve ono što se dogodilo u općini Matulji tijekom protekle tri godine koliko ste bili na čelu matuljskog parlamenta?
– U osnovi sam vrlo zadovoljan jer smo ostvarili veći dio programa s kojim smo kao koalicija krenuli u ovaj mandat. Profunkcionirao je zdravstveni centar, dovršena sportska dvorana, koju smo toplom vezom spojili sa zgradom škole u Matuljima, koju smo također obnovili i osigurali jednosmjenski rad za više razrede. Uređen je Jankovićev dolac, otvoren muzej ‘Lipa pamti’ i uređena povijesna jezgra Lipe. Doneseni su prostorni planovi Lisine, poslovne zone Jurdani, izmjena u centru Matulja. Znači, stvoreni su nezaobilazni preduvjeti za uređenje i razvoj tih područja. Riješena je i dugotrajna imovinsko-pravna procedura za domove u Munama i Permanima, pripreme za izgradnju groblja Rukavac… Bez obzira na krizu koja nije mimoišla ni općinu Matulji zadržali smo visoke standarde u predškolskom odgoju, kulturi, sportu, socijali. Izuzetno sam ponosan što su Matulji općina koja dodjeljuje najviše stipendija srednjoškolcima i studentima, što znači da imamo sposobne i pametne mlade ljude koji svojim radom i zalaganjem zaslužuju i ovaj vid priznanja. Zadovoljan sam što smo prepoznali njihove kapacitete i osigurali im podršku u procesu stjecanja znanja i vještina, mislim da je mladima, osobama u formativnim godinama, jako važno i priznanje kao takvo.

PodUčkun.net: Kako s vremenskim odmakom gledate na posljednju sjednicu vijeća u prošlom sazivu?
– Posljednja sjednica vijeća u prošlom sazivu je bila samo nastavak destrukcije i omalovažavanja svega napravljenog u općini Matulji od strane oporbe u ovom sazivu koja je bila obrazac ponašanja od konstituiranja vijeća. Priprema oporbe za rušenje vlasti u općini, koja je u dogovoru sa našim tadašnjim partnerima iz HNS-a krenula još od ljeta, samo je realizirana na toj sjednici. Točna je činjenica da je Proračun povučen, iako smo mogli biti oportunisti: prihvatiti iz temelja izmijenjen proračun i biti na ‘vlasti’ još tih godinu i pol. Ali, mi smo biračima 2013. predočili program na osnovu kojeg smo od njih dobili mandat, a gospoda iz današnje ‘Platforme’ sve su te programe skinuli – od uređenja centra Matulja, stipendija, Miklavije, kulturnih programa… Na to nismo mogli pristati. Zato smo povukli proračun te birači trebaju i moraju znati istinske razloge.

Slobodan Juračić

Slobodan Juračić

PodUčkun.net: Zašto je došlo do prekida suradnje između vaše stranke i HNS-a? Nisu li vaši donedavni suradnici svoje ideje mogli ostvariti i kao dio donedavno vladajuće koalicije?
– Osnovni razlog prekida suradnje između HNS-a sa SDP-om, IDS-om i HSU-om isključivo je osobne prirode. HNS-ovi političari u pravilu svoje karijere zahvaljuju politici. Zapravo, nezadovoljni ‘podjelom funkcija’ oni su od ljeta 2015. počeli artikulirati svoje nezadovoljstvo načelnikom, proračunom, razvojem… Od 2009. do 2015. imali su zamjenika načelnika Općine koji je bio odgovoran za komunalni sustav. Bili su ravnopravan partner u koaliciji, o čemu svjedoči i da su zadnjih godinu dana predsjedali koordinacijom. Imali su svoje članove u svim relevantnim odborima općinskog vijeća. Znači, sve ideje i planove mogli su ostvariti kao članovi vladajuće koalicije – da su htjeli. A rekao bih i da su znali. Zato sada paradoksalno zvuče najveće zamjerke njih i njihovih sadašnjih partnera, pa i nekih građana, koje se odnose na „probleme“ iz domene komunalnog sustava za koji je bio zadužen upravo njihov zamjenik načelnika. Ne mislim da problema u komunalnom sustavu nema, ali želim jasno reći da su imali i prilike i mjesto i vrijeme da ono što sada spočitavaju, riješe. Danas se služe zamjenama teza, ne bi li za neuspjehe ili nerad u vlastitom resoru okrivili SDP, a pritom sve dobro pripisali sebi kao zaslugu. Sada Platformičari obećavaju građanima da će napraviti upravo ono protiv čega su glasli na zadnjem vijeću, biračima se obraćaju s populističkim parolama, poput one o besplatnim udžbenicima, nastoje pridobiti povjerenje birača promovirajući se kao vrsni menadžeri i znalci. Birači se nakon svega moraju zapitati koliko su Platformičari vjerodostojni i što realno stoji iza njihovih ovako kreiranih obećanja. Najbolji je primjer njihove efikasnosti dovođenje bivšeg ministra gospodarstva, koji je jedan od najodgovornijih ministara u bivšoj Vladi za propast TIBA Matulji, da tumači našim gospodarstvenicima kako treba razvijati gospodarstvo. Osobno, stava sam da sve što je napravljeno u općini sa koalicijom na vlasti nisam zaslužan samo ja, kao predsjednik SDP-a ili SDP, nego smo to napravili svi koji smo se okupili oko tih projekata, koje smo obećali realizirati i zato smo od građana dobili podršku. Od toga ne odustajem.

PodUčkun.net: Gotovo svako vijeće je bilo pod navalom pitanja vezanim uz prostorne planove i radne zone? Kako vi vidite ove dvije teme koje su izrazito bitne za razvoj?
– Sama pitanja koja su postavljana na Vijeću o spomenutim temama pokazivala su koliko su vijećnici neupućeni u način donošenja planova, razvoja radnih zona, a u konačnici i funkcioniranje i nadležnosti jedinica lokalne samouprave. Ovo vijeće, odnosno neki njegovi ondašnji vijećnici a današnji ‘platformičari’, nažalost odgodili su izradu Strategije razvoja Općine Matulji za više od pola godine, te bili protiv ulasku Općine Matulji u Urbanu aglomeraciju Rijeka, a danas, ti isti prozivaju da to nije napravljeno!? Prostorni planovi i razvoj radnih zona dvije su, po mom mišljenju, najvažnije teme za budućnost općine Matulji i svih njenih građana. Prostornim planovima uređuje se, a ujedno i štiti prostor koji je osnova za život i rad. Dokazali smo u proteklih šest godina da možemo privući zdravo gospodarstvo, jer relevantni pokazatelji govore o stalnom rastu gospodarskih aktivnosti na području općine. Suradnjom s našom PGŽ na razvoju drugih vitalnih projekata (RZ Miklavija, RZ 1 i 2, RZ Jurdani-Komunalac …), čija je realizacija u tijeku i koju ćemo nastaviti, sigurno će se povećati konkurentnost i atraktivnost općine Matulji i u gospodarskom smislu. Riječ je o procesima koji, istina, predugo traju, ali za ubrzanje istih potrebno je mijenjati zakone, a i za to imamo snage, znanja, podrške i volje.

PodUčkun.net: Priča o gornjim kraju i centru provlači se kroz sva vijeća. Jesu su li i koliko su gornji krajevi zanemareni po pitanju uvjeta života?
– Život u Matuljima različit je od života u Rijeci ili Zagrebu. Isto tako život u Munama ili Pasjaku različit je od života u Matuljima. Sa svim svojim prednostima i manama. Općina Matulji od osnutka do danas jako puno uložila je u ‘gornji kraj’. Komunalne usluge, a i društveni standard na jednakoj su razini na cijelom području općine. Ulaže se u javni prijevoz, održavanje cesta, predškolski odgoj, sport, kulturu i ostalo u nadležnosti Općine. Nadam se da ćemo i uz demografsku politiku Vlade RH moći doprinijeti da se to područje ‘popuni i pomladi’ te da se za sada stidljivi trend povratka i doseljavanja mladih obitelji na to područje i nastavi. Uzalud nam sva ulaganja u bilo koji prostor ako na njemu nema tko to koristiti.

PodUčkun.net: Dovršenje uređenje centra Matulja prioritet je vaše koalicije, kakva je papirnata situacija i koji su približni rokovi realizacije vaše vizije?
– Na međunarodnom natječaju dobili smo idejna rješenja uređenja centra Matulja u skladu sa prostorno planskim dokumentima. Početkom ove godine u ‘palom’ proračunu planirali smo izradu glavnog projekta i ishodovanje građevinske dozvole po fazama u ovoj godini. U tijeku je postupak za proširenje zgrade škole – planirani završetak u 2017/18. i priprema za rješenje prometne gužve u centru (pogotovo raskršće za Kastav). U drugoj fazi koja će, ovisno o financijskoj situaciji, krenuti odmah po dobivanju dozvola planirano je uređenje prometnica i pješačkih zona u centru, a za dovršetak kompleksa u Jankovićevom dolcu sa drugom garažom i Multimedijalnim centrom planirana je izrada dokumentacije – projekata i dozvola, kako bi se s projektom Multimedijalnog centra moglo kandidirati za sredstva namijenjena kulturi iz fondova EU.

PodUčkun.net: Kakva su očekivanja od ovih izbora, s kojim rezultatom bi koalicija SDP-HSU bila zadovoljna?
– Do sada smo dokazali biračima da ono što zacrtamo u programu i ostvarujemo. Mislim kako smo pokazali i kada smo na vlasti i u predizbornim obećanjima da smo moralni, odgovorni i ozbiljni političari, a ne populisti koji žele vladati pod svaku cijenu. Zato očekujemo da će birači opet to prepoznati i dati nam povjerenje da u ostatku mandata ‘finimo ča smo počeli’. S razlogom očekujemo povjerenje koje će nam osigurati nastavak rada sa načelničkim timom Mario Ćiković – Eni Šebalj – Vedran Kinkela te formiranje stabilne većine u Općinskom vijeću za koje vjerujemo da je mjesto argumentirane i konstruktivne rasprave, a ne kao u ovom mandatu mjesto destrukcije, vrijeđanja i ‘djetinjastih performansa’ što su među ostalim bili razlozi njegova raspuštanja, također.

PodUčkun.net: Kako vidite Matulje za 10 godina?
– Nadam se da ću za 10 godina moći prošetati po urednom, sređenom, privlačnom i ugodnom centru Matulja, nadam se da će biti gužva dok šetam, nadam se otići do Sportske dvorane pogledati neki od događaja, onda u knjižnicu Multimedijalnog centra pročitati novine i posuditi aktualni bestseler. Da ću sa društvom, vitalnih starijih građana, skočiti do Doma za starije osobe gdje ću u ‘dnevnom boravku’ odigrati partiju šaha ili briškule i trešeta i to sa zadovoljnim prijateljima i poznanicima koje će isto tako posjetiti sva ova mjesta spustivši se u Matulje iz Muna, Rupe, Bregi i svih ostalih mjesta naše općine.

Nikola Cvjetović / PodUčkun.net

error: Content is protected !!