REAGIRANJE Eni Šebalj – Ljetopis košta 50, a ne 270 tisuća kuna, a na školskom igralištu predviđen je projekt proširenja škole @ Matulji

Eni Šebalj

Nadam se da oni koji se sada zalažu za rezanje kulture, za godinu dana neće prozivati i biti glasni kako nemamo programe. Sada kada ih imamo, kada su kvalitetni i prihvaćeni ne trebamo ih valjda utišati kao bi postali novi problem.

Matulji – Zamjenica općinskog načelnika Općine Matulji Eni Šebalj reagirala je na nedavno objavljen izvještaj s tiskovne konferencije matuljskog ogranka Primorsko-goranskog saveza. Naime, na prošloj sjednici Općinskog vijeća Općine Matulji PGS je odbio glasati za prijedlog načelnika Marija Ćikovića o povećanju naknade za dječji vrtić koju plaćaju roditelji, a razloge takvog čina na spomenutoj presici komentirao je predsjednik matuljskog PGS-a Mladen Prenc.

Reagiranje Eni Šebalj na istupe koalicijskih partnera prenosimo u nastavku…

Tiskovne konferencije političkih stranaka u praksi bi trebale komunicirati s javnošću tako da se iznose stavovi, uvjerenja i ciljevi ali da pritom informacije koje se plasiraju budu točne i cjelovite. Na proteklim tiskovnim konferencijama pojedinih stranaka koje participiraju u radu Općinskog vijeća Općine Matulji, vezanim uz učešće roditelja u cijeni smještaja djece u Dječjem vrtiću Matulji, sudionicima tiskovne potkralo se nekoliko, vjerujem, nenamjernih pogrešaka koje želimo ispraviti kako bi naši sugrađani bili točno obaviješteni.

Ljetopis Općine Matulji ne izlazi tri puta godišnje kako je navedeno na nedavnoj tiskovnoj već izlazi jednom godišnje, a tiska se u 4500 primjeraka na 50 do 75 stranica. Dakle, za svako domaćinstvo, gospodarske i društvene objekte po jedan primjerak, a cijena izrade, tiska i distribucije, iznosi 50,000 kuna godišnje, a ne kako je navedeno na tiskovnoj 270.000 kuna. Usporedbe radi, to je iznos koji je prije deset godina trošen za svega 10 stranica ostalih publikacija. Ljetopis izvješćuje građane o ostvarenom i utrošenom u Općini tijekom godine, bilježi sva važna događanja tijekom godine, ističe nagrađene stanovnike Općine, stipendiste, uspješne sportaše i kulturnjake, zdravstvene djelatnike, humanitarce, i naši sumještani ga rado iščekuju svake godine. Nadalje, na igralištu između DV Matulji i Škole Dr.A.Mohorovičić Matulji još 21. srpnja 2016. godine za mandata Marija Ćikovića i njegovih suradnika te tadašnjeg predsjednika Vijeća Općine Matulji Mladena Prenca dobivena je građevinska dozvola za dogradnju škole koju smo svi zajedno sa zadovoljstvom dočekali, kako bi svi naši osnovnoškolci krenuli u jednosmjensku nastavu jer će u velike olakšati organizaciju školskih i izvanškolskih aktivnosti učenika, pa je vjerujem također nenamjerna pogreška izneseni prijedlog na tiskovnoj da se na toj lokaciji dograde vrtićki kapaciteti. Radovi na dogradnji škole Matulji započeti će uz potporu Županje, na zadovoljstvo profesora, učenika i njihovih roditelja već tijekom 2019. Također, Matuljske ljetne večeri iz godine u godinu oskudnim sredstvima nastoje pratiti ritam okruženja. Godišnje se za ovaj program izdvaja minimalnih 160.000 kn iz Proračuna – iznos je to za dvomjesečni program,a toliko u susjednim gradovima i općinama ponekad košta samo jedna manifestacija ili program. Minimalnim sredstvima i ozbiljnim angažmanom nastoji se građanima donijeti kulturne programe u kojima se naravno angažiraju lokalne udruge, promoviraju naši ljudi koji su među najnagrađivanijima u kulturi poput matuljskih glazbenika ‘Porinovaca’ Ružića, zatim naše susjede, a svjetski poznate umjetnike poput Diane Haller, Igora Vlajnića, međunarodno poznate umjetnike i profesore poput Ivane Vrban , Anite Primorac…. mlade snage s budućom svjetskom karijerom poput Mije Negovetić i niz ostalih. Izložbama dospijevamo na ‘Vijesti iz kulture’ televizijski programa i portala, a naše kulturne programe posjećuje velik broj sugrađana svih dobi kao i sve više posjetitelja iz okruženja. Nadam se da oni koji se sada zalažu za rezanje kulture, za godinu dana neće prozivati i biti glasni kako nemamo programe. Sada kada ih imamo, kada su kvalitetni i prihvaćeni ne trebamo ih valjda utišati kao bi postali novi problem. Kultura je sve jezik, glazba, obrazovanje. Kultura življenja, kultura odnosa. Kultura to smo mi… Sve što raste, razvija se i njeguje zapravo je kultura. Nadam se da nikome nije u interesu prekinuti taj razvoj već podržati nastavak rasta i razvoja svih područja i programa.

N. C. / PodUčkun.net

error: Content is protected !!