Robert Kurelić objavio znanstvenu knjigu o sukobima i suživotu na istarskoj granici krajem Srednjeg vijeka

U pojedinim dijelovima, knjiga se dotiče i gornjih liburnijskih krajeva, kao i nekih prezimena i danas prisutnih na ovim područjima. Izdavač je renomirana međunarodna izdavačka kuća Brepols Publishers koja spada u najvišu kategoriju akademskog izdavaštva.

Opatija – Doc. dr. sc. Robert Kurelić, predsjednik opatijskog Gradskog vijeća i docent na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, objavio je ovog tjedna svoju prvu znanstvenu knjigu, pod naslovom „Daily Life on the Istrian Frontier: Living on a Borderland in the Sixteenth Century“, odnosno „Svakodnevica na istarskoj granici: Život na graničnom području u 16. stoljeću“.

Izdavač knjige je renomirana međunarodna izdavačka kuća Brepols Publishers koja spada u najvišu kategoriju akademskog izdavaštva, a knjiga je dostupna putem njihovog webshopa. Knjiga je pisana na engleskom jeziku, a predstavlja dopunjeno reizdanje Kurelićeva doktorata.

– Knjiga se bavi istarskim graničnim područjem u 16. stoljeću, odnosno ruralnim svijetom na granici Habsburške i Mletačke Istre. Naglasak je na kolonizaciji, sukobima i suživotu stanovnika s obje strane granice, kao i odnosu između starosjedilaca i doseljenika. Značajan dio knjige bavi se migracijama, odnosno integracijom doseljenika na ovo područje, u prvom redu Morlaka ili „Crnih Vlaja“ koji su na istarski poluotok stigli iz unutrašnjosti Balkana, kazao je Kurelić.

U pojedinim dijelovima, knjiga se dotiče i gornjih liburnijskih krajeva, kao i nekih prezimena i danas prisutnih na ovim područjima.

– Među obiteljima koje su doselile u 2. desetljeću 16. stoljeća, zahvaljujući Krsti Frankopanu koji je tada držao Podgrad u Sloveniji, nalazimo spomen Brajkovića, Suša i Dušića koji su naselili područje oko Žejana i Muna. Iz nama bliskog kraja u knjizi je prisutna i jedna zanimljiva priča o sukobu između stanovnika Veprinca i mletačkog kapetana u Buzetu oko Dobredola na Ćićariji, kazao je Kurelić, dodavši da se u knjizi Veprinac spominje u nekoliko navrata.

 

error: Content is protected !!