Robert Kurelić: Polemika oko parkirne politike u Opatiji ipak je urodila plodom korisnim za građane

Robert Kurelić

Novi doprinos raspravi dao je predsjednika Gradskog vijeća Grada Opatije Robert Kurelić koji je reagirao na nedavne izjave gradonačelnika Dujmića.

Opatija – Rasprava o uvjetima parkiranja u Opatiji potpuno se zakomplicirala, a tijekom proteklih nekoliko dana iz dvije poluge opatijske vlasti – ureda gradonačelnika i gradske vijećnice – dolaze „suprotstavljena“ mišljena i poruke koje su rezultirale prilično kaotičnom situacijom za građane o čemu smo već izvještavali.

Novi doprinos raspravi dao je predsjednika Gradskog vijeća Grada Opatije Robert Kurelić koji je reagirao na nedavne izjave gradonačelnika Dujmića.

Reagiranje koje prenosimo u cijelosti pročitajte u nastavku teksta.

Gradonačelnik Ivo Dujmić ima potpuno pravo reagirati na  istupe predstavničke većine jer je to sastavni dio političkog dijaloga u javnoj sferi. 

Kao predsjednik Gradskog vijeća smatram međutim neprimjerenim, u skladu s legislativom, što gradonačelnik koristi resurse Grada Opatije, uključivo i gradske web stranice – koje su namijenjene informiranju svih građana Opatije o događajima i aktivnostima gradske uprave bitnim za njihov svakodnevni život – kao platformu za svoje i političke obračune svoje političke liste, čime službene gradske kanale pretvara u jednostranačke, političke platforme besplatnog oglašavanja. Što se ne smije, ali on bi to trebao znati, kao što i javnost to zna.

Stoga,  ovim putem pozivam gradonačelnika Dujmića da ubuduće poštuje načela demokracije i parlamentarizma i da za odašljanje svojih  političkih poruka i stavova, te promociju svoje političke liste prisutne u Gradskom vijeću, koristi  medije javnog priopćavanja, a ne djelatnike gradskih služba i gradske resurse, koji nisu i ne smiju biti u funkciji jedne političke opcije ili borbe političkih opcija Opatijski proračun ne smije financirati reklamu političkih stavova Nezavisne liste Ive Dujmića. 

U konačnici, želim istaknuti da je zadnja polemika oko parkirne politike u Opatiji, koju je medijski stvorio  samo gradonačelnik Dujmić, ipak urodila plodom korisnim za građane: Gradonačelnik je na kraju napravio točno ono što smo tražili. Najavio je  održavanje javnih  tribina, doduše – malo pompozno, u svom stilu predstavio je organizaciju tribina u svom aranžmanu, odnosno aranžmanu Grada, a ne zajedno s Gradskim vijećem, što sam mu i predložio „na Balinjeradi“. 

Ali, to nije važno. 

Zapravo, važno je samo da javne tribine o ovoj prevažnoj temi i bude. Osim jedne, eto, sada imamo najavu održavanja čak tri javne tribine na tu temu. Nadamo se da će kvantiteta doprinijeti kvaliteti. 

Gradskom vijeću je mišljenje građana, koji nas biraju i kojima smo odgovorni, iznimno važno u procesu donošenja odluka koje se tiču kvalitete života u Gradu Opatiji. Samo zbog toga smo inzistirali na ovoj temi koju je gradonačelnik Dujmić mimo naše volje i namjere pretvorio u medijsku polemiku.

Ukratko: mi smo zadovoljni što smo u uspjeli u borbi da uključimo građane,  dobili smo možda i više nego smo mislili, čak tri tribine, ali javnost je uključena, a to je bio cilj.  I to još i “oficijelnim kanalima” kako to kaže gradonačelnik. 

Podsjećam da smo sazvali tematsku sjednicu Gradskog vijeća u vezi uvjeta parkiranja i ovlasti gradonačelnika koje on trenutno ima, a koje su mu dodijeljene odlukom Gradskog vijeća iz 1999. Nakon što je upravljanje parkinzima dato deset godina privatnom koncesionaru, nezadovoljstvu građana u praksi koncesionara i svega što je iz toga slijedilo, iskustvo nas dakle uči da moramo dobro promisliti o načinu gospodarenja ovim važnim resursom. 

To i želimo, zato smo uz organiziranje javne tribine sazvali tematsku sjednicu Gradskog vijeća kako bismo ostvarili i formalne, zakonske uvjete za sadržajni iskorak u vođenju prometne politike grada, u korist građana i napretka Opatije. 

S poštovanjem, 

Dr.sc. Robert Kurelić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Opatije

error: Content is protected !!