Schola Cantorum Rijeka aspolutni pobjednik međunarodnog zborskog natjecanja @ Karlovac

Schola Cantorum Rijeka

Natjecao se 41 zbor i vokalni sastav iz Hrvatske, Slovenije, Srbije i Mađarske, a iz Rijeke i okolice sudjelovalo je čak 8 zborova u mnogima od kojih pjevaju i pjevači iz liburnijskog kraja – MPZ Ronjgi, Djevojački zbor PZM Josip Kaplan, Schola Cantorum Rijeka, HGD Zvijezda Danica, Riječki komorni zbor Val, Vokalni studio Rijeka, MPZ Rijeka – Sempre Allegro i Zbor Medicinskog fakulteta u Rijeci Axis.

Rijeka – Riječki zbor Schola Cantorum, poznat po zapaženim nastupima na festivalu znanstvene fantastike Liburnicon apsolutni je pobjednik 2. Međunarodnog zborskog natjecanja Aurora Cantat, koje se održalo u Karlovcu proteklog vikenda, u organizaciji Hrvatskog društva zborovođa. Natjecao se 41 zbor i vokalni sastav iz Hrvatske, Slovenije, Srbije i Mađarske, a iz Rijeke i okolice sudjelovalo je čak 8 zborova u mnogima od kojih pjevaju i pjevači iz liburnijskog kraja – MPZ Ronjgi, Djevojački zbor PZM Josip Kaplan, Schola Cantorum Rijeka, HGD Zvijezda Danica, Riječki komorni zbor Val, Vokalni studio Rijeka, MPZ Rijeka – Sempre Allegro i Zbor Medicinskog fakulteta u Rijeci Axis. Svi redom su postigli izniman uspjeh.

Zborovi su se natjecali u četiri kategorije, a mogli su nastupiti u ukupno dvije od njih. U A kategoriji za klasične zborske skladbe natjecala su se 6 zbora, a brojčano su dominirali Slovenci poznati po svojoj tradiciji zborskog pjevanja. Ipak je pobjedu, sa 28,67 od mogućih 30 bodova, odnio djevojački zbor Cantus ante omnia iz Zagreba s voditeljicom Snežanom Ponoš.

U B kategoriji za duhovnu glazbu je nastupilo 12 zborova iz Hrvatske, Srbije i Mađarske. Zborovi iz Rijeke i okolice osvojili su zlatne plakete: MPZ Ronjgi s voditeljem Darkom Čargonjom [21,00 bod], Djevojački zbor PZM Josip Kaplan s voditeljicom Doris Kovačić [21,33 bodova], a pobjedu u kategoriji je odnio mješoviti pjevački zbor Schola Cantorum Rijeka s 28 bodova te je voditeljici zbora Ingrid Haller dodijeljena plaketa za izniman umjetnički dojam.

U C kategoriji za folklornu glazbu nastupila su čak 22 zbora iz Hrvatske i Slovenije. Među njima srebrnu plaketu osvojili su MPZ Ronjgi s voditeljem Darkom Čargonjom [18,67 bodova] te mješoviti zbor HGD Zvijezda Danica iz Kraljevice s voditeljicom Helgom Dukarić Dangubić s jednakim brojem bodova. Riječki komorni zbor Val s voditeljicom Doris Kovačić osvojio je zlatnu plaketu s 22,33 boda, a mješoviti zbor Vokalni studio Rijeka s voditeljicom Suzanom Štefanić bio je najuspješniji zbor iz Rijeke i okolice u navedenoj kategoriji sa osvojenih 26 bodova, zlatnom plaketom i plaketom voditeljici za izniman umjetnički dojam. Pobjedu je u C kategoriji odnijelo Šibensko pjevačko društvo Kolo s voditeljem Ivom Lise sa 28 bodova.

U posljednjoj D kategoriji za popularnu zborsku glazbu nastupilo je 7 zborova, a u istoj kategoriji su riječki zborovi postigli također izniman uspjeh – MPZ Rijeka – Sempre Allegro s voditeljicom Helgom Dukarić Dangubić su sa svojih 23,67 boda je osvojio zlatnu plaketu, a ukupni pobjednici kategorije je bio Zbor medicinskog fakulteta u Rijeci Axis s mladim voditeljem Alenom Mančićem [ 26,67 bodova].

Pobjednici iz svake kategorije natjecali su se za Grand Prix i kako su to tek kasnije saznali, za novčanu nagradu koju dodjeljuje Grad Karlovac. U finalu su se tako našli Šibensko pjevačko društvo Kolo, prošlogodišnje pobjednice Cantus ante omnia te čak dva riječka zbora: Zbor medicinskog fakulteta Axis i Schola Cantorum Rijeka. Pobjedu je jednoglasnom odlukom peteročlanog ocjenjivačkog suda odnijela Schola Cantorum Rijeka sa skladbom G. Deak-Bardosa ”Eli, Eli”. Schola Cantorum Rijeka je za kraj programa izvela Ave Mariu op. 204, u čast najznačajnijeg riječkog skladatelja Ivana pl. Zajca te je ispraćena dugim, gromoglasnim aplauzom i povicima ”Bravo”.

U ocjenjivačkom sudu natjecanja bili su uvaženi zborovođe, vokalni pedagozi i profesori pjevanja Branko Starc, Bojan Pogrmilović i gošća iz Indije, počasna članica HUZa Anjana Abraham, a u finalu su im se priključili dogradonačelnik grada Karlovca Dubravko Delić i profesorica Radmila Bocek, voditeljica zbora mladih Prvo hrvatsko pjevačko društvo Zora – Karlovac koji su u pauzi pred proglašenjem pobjednika oduševili brojnu publiku svojim pjevanjem te poveli sve zborove u zajedničkoj pjesmi u kojoj se nisu štedjeli glasovi niti ruke za pljesak.

– Bilo je dirljivo i uzbudljivo biti dio tog raspjevanog i razdraganog mnoštva, mladih i onih malo manje mladih, koji su doputovali u grad na četiri rijeke ne iz želje da se međusobno nadmeću, već da se druže kroz pjesmu i podijele zajedničku strast prema zborskom pjevanju svake vrste. Čestitamo svim zborovima iz Rijeke i okolice na više nego uspješnoj prezentaciji našeg grada u kojem ne nedostaje kvalitetnih amaterskih zborova te organizatorima na besprijekorno vođenoj organizaciji natjecanja, poručili su pobjednici iz Schole Cantorum Rijeka.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!