Sindikati LRH najavili mogućnost štrajka: Ako ima za milijunske bonuse, ima i za radnike @ Opatija

Predstavnici Opatije u Nazdornom odboru uvijek su glasali kao i prestavnici kapitala, odobravajući godišnje bonuse od po 400 tisuća kuna za predsjednika Uprave i 200 tisuća kuna za članove. Kad sam upozorio da se ne slažemo s time, Dujmić mi je kazao da „ovo više nije socijalizam“, kazao je Bulić.

Opatija – Ako nagradni bonus za ostvarene rezultate poslovanja za jednu osobu iznosi preko 14 milijuna kuna neto, odnosno 22 milijuna kuna bruto, onda ima i za radnike koji su te rezultate ostvarili svojim znojem i suzama, kazali su predstavnici sindikata koji djeluju u Liburnia Riviera Hotelima na današnjoj tiskovnoj konferenciji, osvrnuvši se na nedavno objavljene informacije kako je predsjedniku Uprave Igoru Šehanoviću, koji je podnio ostavku, isplaćen bonus od 22 milijuna kuna.

Predsjednica Sindikata Kvarnera, Istre i Dalmacije Marina Cvitić kazala je kako radnici traže povećanje plaća u iznosu od 10 posto te kako nikad nisu bili spremniji na obranu svojih prava, uključujući i štrajk usred sezone.

– Sindikati su u ponedjeljak zatražili nastavak započetih pregovora za povećanje plaće i materijalnih prava radnika. Zatraženo je da se osonovica poveća s 2.950 kuna na 3.439,80 kuna, da se radnicima isplati regres u visini od 60 kuna po danu godišnjeg odmora te da se izvrši jednokratna isplata od 500 kuna za mjesec srpanj, kazala je Cvitić, dodavši da u odnosu na slične hotelske kuće u Istri, plaće radnika u LRH zaostaju i za 20 do 30 posto.

Kazala je kako je iznos otpremnine koju će dobiti Igor Šehanović veći od dobiti koju je tvrtka ostvarila u 2017. i 2016. godini te veći od ukupnih troškova svih radnika za prvo tromjesečje ove godine.

– Taj bonus zaslužen je na znoju i suzama sadašnjh i bivših radnika LRH. Podsjećam da je iz tvrtke otjerano preko 300 ljudi, da sada postoje problemi s brojem ljudi, ali svejedno uprava nije željela razumno pregovarati, kazala je Cvitić.

Sindikalni povjerenih u LRH Vitomir Trabonjača dodao je kako su o povećanju plaće pokušali razgovarati sa Šehanovićem koji ih je izvrijeđao i kazao da su za njega samo brojevi.

– Osjećao sam se kao u nekom logoru, a ne u ugostiteljstvu kojem sam dao 33 godine rada. Ako pregovori sada ne budu pozitivni i ne ispune se očekivanja radnika, dogodit će se odgovor sindikata, koji može biti različita vrsta opstruiranja rada, kazao je Trabonjača, dok je sindikalni predstavnik Zijad Ramić dodao kako se prosječna plaća radnika u LRH kreće oko 4.000 do 4.500 kuna.

Aktualni predsjednik SKID-a, dugogodišnji sindikalac koji za koji dan kreće u mirovinu, Bruno Bulić, optužio je opatijskog gradonačelnika Ivu Dujmića da je stao na stranu kapitala, a protiv radnika.

– Trinaest godina bio sam član Nadzornog odbora, znam što se tamo događalo, a ove izjave gradonačelnika su tužne i licemjerne neistine. Predstavnici Opatije u Nazdornom odboru uvijek su glasali kao i prestavnici kapitala, odobravajući godišnje bonuse od po 400 tisuća kuna za predsjednika Uprave i 200 tisuća kuna za članove. Kad sam upozorio da se ne slažemo s time, Dujmić mi je kazao da „ovo više nije socijalizam“, kazao je Bulić, osudivši sramotni stav lokalne samouprave prema pravima radnika u LRH.

Bulić je kazao da lokalnu samoupravu nije bilo briga što posao gube radnici LRH, stanovnici njihovih gradova i općina, odnosno i porezni obveznici, a jedini koji se trudio zaštiti radnike bio je bivši gradonačelnik Amir Muzur.

– Neka gospodin Zdravko Marić pošalje svoje ljude u LRH i dobro pretrese poslovanje tvrtke, neka se zapita zašto su se riješili revizorske kuće… Mislim da će puno toga naći, a puno toga mu mogu i ja reći, poručio je Bulić.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!