Socijalno vijeće posjetilo najstariju Matuljku Sofiju Zaharčuk @ Matulji

Sofija Zaharčuk nedavno je proslavila 95. rođendan, što joj je ''priskrbilo“ titulu najstarije stanovnice

Sofija Zaharčuk nedavno je proslavila 95. rođendan, što joj je ”priskrbilo“ titulu najstarije stanovnice

U 95. godini, Sofija Zaharčuk najbolje i najradije se sjeća svojih najmlađih dana, kada je kao dvanaestogodišnja djevojčica s roditeljima iz Ukrajine stigla u Slavoniju gdje su pronašli novo mjesto za život.

Matulji – Sofija Zaharčuk nedavno je proslavila 95. rođendan, što joj je ”priskrbilo“ titulu najstarije stanovnice Matulja i posjet delegacije Općine Matulji u kojoj su sudjelovali zamjenica načelnika Eni Šebalj, predsjednik Socijalnog vijeća Radoslav Medica i predsjednica Aktiva Crvenog križa Vesna Matetić.

Rođendan joj je, zapravo, bio u subotu, 14. prosinca, ali ga je proslavila u nedjelju u društvu dijela članova svoje velike obitelji, jer gospođa Sofija rodila je troje djece – među kojima je Marija Vaci koja sada o njoj brine – nona je petoro unučadi, prabaka sedmero praunuka, a odnedavno je zavrijedila i naziv šukunbake dvojice malih blizanaca.

U 95. godini, Sofija Zaharčuk najbolje i najradije se sjeća svojih najmlađih dana, kada je kao dvanaestogodišnja djevojčica s roditeljima iz Ukrajine stigla u Slavoniju gdje su pronašli novo mjesto za život.

– Mi smo iz vrijedne familije. Došli smo iz Ukrajine, išli smo preko Karpata vlakom, tri dana smo putovali do Budimpešte. A tamo, u Budimpešti, prvi put sam probala grožđe koje mi je dala jedna gospođa što ga je imala za prodaju. Nakon Budimpešte nastavili smo za Slavoniju i naselili se u Podgrađu kraj Nijemaca, prisjetila se Zaharčuk svojih dječjih dana. U Slavoniji se i udala, također za Ukrajinca, s kojim je dugo vremena živjela kraj Slavonskog Broda, a u Matulje je došla prije desetak godina, nakon smrti sina, kako bi živjela s kćerkom Marijom koja se ovdje doselila prije više od četrdeset godina.

Predstavnici Socijalnog vijeća i Aktiva Crvenog križa obići će ovih dana i ostale stanovnike Matulja starije od 90 godina, bilo u njihovim domovima, bilo u domovima za stare i nemoćne osobe u Rijeci i Voloskom, te ih darivati prigodnim poklon-paketima. Zanimljivo je da „u redu za stotku“ stoji čak 45 osoba, od čega samo osam muškaraca te 37 žena. Nakon gospođe Sofije Zaharčuk, kako je kazao Radoslav Medica, najstarija je Boženka Mučićeva koja tek treba napuniti 95 godina, što će se dogoditi točno na Staru godinu, 31. prosinca.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!