Stiže nam naluđe doba godine – Pust već ovog vikenda počinje na istoku i zapadu našeg kraja

Stiže nam naluđe doba godine – Pust već ovog vikenda počinje na istoku i zapadu našeg kraja

Dizanje pusta @ Žejane

Već u nedjelju, na blagdan Sveta tri kralja, zazvonit će Žejanski zvončari u ponoć, Grobnički dondolaši u poslijepodnevnim satima, a navečer i Munski zvončari. Istog dana održavaju se dvije fešte od kobasic – jedna u buffetu Pomorac, a druga u Staroj Pošti.

Matulji/Čavle – Tek što je (n)ova godina krenula, već je vrijeme za prelazak u „peto godišnje doba“. Većina riječkog i liburnijskog područja u Pust će zaći na Antonju, 17. siječnja, no već i prije toga na zapadnim i istočnim dijelovima našeg kraja moći će se čuti pusna zvona.

Grobnički dondolaši

Već ove nedjelje, na blagdan Sveta tri kralja Grobnički dondolaši zazvonit će velikim zvonom na Cerniku u 17 sati, a prema običaju, dignut će ga „najdondolaš u 2018. godini“, Danijel Grabar, kao najaktivniji u zvonjavi i drugim akcijama ovog društva. Sat vremena kasnije, u 18 sati, u buffetu Pomorac počet će 11. kobasica open, natjecanje u kuhanju i pečenju domaće kobasice. Ova popularna karnevalska namirnica već 20 godina za Tri kralja se služi i u Staroj Pošti u Permanima, gdje će se također u nedjelju održati izbor najbolje domaće kobasice.

No, gornji matuljski kraj ući će u Pust i prije Grobinšćine, jer prema tradiciji, već u prvim minutama blagdana Tri kralja, Žejanski zvončari napravit će tri kruga oko sela. Istoga dana, u poslijepodnevnim satima, u Žejanama će se podizati Pust, a nakon toga zabava seli u Mune gdje će „ponoćna zvona“ označiti početak maškaranog ludila…

Međutim, zvončari u Munama i Žejanama u ovoj prilici nisu u „formalnim odorama“, jer službeni pohodi kreću tek nakon Antonje, a tradicionalno ih započinju Rukavački zvončari. Zato će Grobinšćina odjekivati već narednog vikenda, 12. i 13. siječnja, kada Dondolaši kreću u obilazak Čavli i Jelenja, a u subotu će Čavjanske maškare podignuti i pusta u centru mjesta.

 

error: Content is protected !!