Tjedni retrovizor

retrovizor_2012

Evo ga… Nakon godina pisanja Tjednog retrovizora na portalu Liburnija.net, po prvi puta i Tjedni retrovizor na PodUčkom.net.

Uzbuđenju nema kraja…

– Sami svoja vijest

Pod Učkun kućice,
bele,
miće, kot suzice
vele.
(Drago Gervais)

Pa dobro, moramo koju i o sebi ponekad napisat, pogotovo kad je povod značajan kao što je sada slučaj. Dakle, više nismo (samo) Liburnija.net, jer će od sada naš pogled pratiti i zbivanja s druge strane Učke, ali i zapadnim dijelovima riječkog prstena.

Dugo smo razmišljali o ovoj promjeni, zapravo možemo reći da je čitav projekt Liburnija.net bio početna faza šireg, regionalnog multimedijalnog on-line magazina kojim bi bila obuhvaćena sva mjesta koja (ne samo) povijesno jedna drugima gravitiraju.

Bilo je to i više od naše želje, jednostavno potreba za prirodnom evlolucijom, nakon što smo shvatili da nam tvrdoglavo inzistiranje samo na ”liburnijskim” vijestima ostavlja ”rupe” u događanjima i vijestima koje su od značaja naših čitatelja, ali i da velik broj ljudi s istarske strane Učke sa zanimanjem prati događanja s liburnijske strane, stoga nema razloga sumnjati da će vrijediti i ”obrnuto pravilo”…

– Semafor

Malena, upamti to,
Da na našem semaforu
Nikad nije bilo zeleno.
(Pips, Chips & Videoclips)

Jel’ postoji još nešto što se može raskopati? U ovom trenutku čini mi se kao da je svaki pedalj opatijskog i (posebice) matuljskog prostora ”pokriven” treperavim svjetlima privremenih semafora, ali nikad ne reci nikad – mudre glave uvijek će se sjetit neke prometnice koja već dugo nije vidjela bagere…

– Bevanda

Evo mene moji judi,
Doša sam vam na bevandu…
(Mladen Grdović)

Butik-hotel ”Bevanda”, koji je otvoren proteklog vikenda striktno je privatni projekt – financiran privatnim kapitalom, svom će vlasniku Zoranu Maržiću tržišnim nadmetanjem donijeti uspjeh i zaradu ili ga pokopati kao neisplativ.

Međutim, iako je to privatni projekt na kojem će zaraditi ili izgubiti privatni vlasnik, ne treba puno razmišljati da bi se shvatilo da je otvorenje tako luksuznog hotela i restorana i značajan dobitak za čitavu opatijsku javnost. Ne odnosi se to samo na ”Bevandu” već i mnoge druge investicije financirane privatnim kapitalom, koje oplemenjuju opatijski turistički (ali i životni) standard. Drugi primjer je pekara hotela Milenij, koja je prostor daleko uređeniji i luksuzniji nego što smo navikli da nam pekare budu, ali i daleko posjećeniji.

Trebao bi to biti nekakav putokaz za razmišljanje o budućem smjeru opatijskog turizma – ne moramo imati samo vrhunske restorane i hotele, jer trebaju nam i gosti koji nemaju 3.500 kuna za noćenje s doručkom i koji se umjesto tartarom od palamide i škampima hrane pizzom i brzom hranom.

Ali, ipak valja misliti na renome destinacije, stoga bi svaki novi objekt trebao pratiti tu neku ideju izvrsnosti – neka je i fast food, ali neka je to najbolje uređeni fast food u Hrvatskoj…

Davor Žic / PodUčkun.net

Similar articles

Tjedni retrovizor

5 years ago

Tjedni retrovizor

3 years ago

Tjedni retrovizor

6 years ago
error: Content is protected !!