Tjedni retrovizor

retrovizor_2012

Sport, glazba i politika. Trojac koji pokreće svijet (bez obzira što tvrdili Beatlesi) ovog tjedna imamo i u novom retrovizoru.

– Nizbori
Izaberi jedan broj.
Sigurno ćeš pogriješiti.
(Mordana, vještica)

Ljetni mjeseci u načelu su lišeni politike, ali ova godina, čini se, bit će iznimka. Tako ćemo tijekom ljeta gledati kampanju za nove parlamentarne izbore koji će se održati početkom rujna, no u našoj izbornoj jedinici ne treba očekivati prevelike razlike u odnosu na one otprije šest, sedam mjeseci. Većina birača u Primorsko-goranskoj županiji drži se tradicije, i glasa ”kako su glasale naše none”. Bolje da izumre selo…

A kad smo već kod sela, i izbora, tu mještani matuljskih naselja prevelikog izbora neće imati. Naime, zahvaljujući valjda terminu i činjenici da su se ljudi masovno zasitili politike, pa i na lokalnoj i na državnoj razini, odaziv kandidata za izbore za mjesne odbore bio je katastrofalno slab.

No, odaziv birača mogao bi biti još slabiji…

– Sportugal
I to je to udarna vijest!
Gasi to pa idemo jest.
(Hladno pivo)

Zanimljiva je stvar ovaj turizam, i kako utječe na lokalni krajolik i situaciju. U subotu, tijekom utakmice Hrvatske i Portugala, u Dragi sam se našao sa zadatkom da snimim par kadrova navijača koji prate zbivanja na terenu. Velika gužva vladala je u dva lokala – nakon što sam u jednom ”okinuo” domaće navijače, krenuo sam snimati drugi, u kojem je bilo još i više ljudi. No, kako su bili dosta mirni i staloženi, pokušao sam ih animirati da malo galame, mašu rukama, pokažu entuzijazam – bilo je to prije portuglaskog gola, dok je još vladala napetost. Ali, kako su me čudno gledali, obratio sam i ja malo više pozornosti na njih i skužio da uopće ne prate utakmicu, nego – vijesti na njemačkom jeziku. Eto kako su uslužni domaćini svoje interese podredili onima svojih gostiju…

– Glazbeno buđenje
Dobro jutro,
Ovo iznad nas je nebo.
(Bajaga)

Najbolja stvar kod koncerta kojim je Šajeta uveo Opatijsku rivijeru u obilježavanje Svjetskog dana glazbe jest zaključak kako termin u pet i kvarat ujutro za prave glazbenike nije prerano.

Nego – pomalo kasno.

Davor Žic / PodUčkun.net

Similar articles

Tjedni retrovizor

6 years ago

Tjedni retrovizor

5 months ago
error: Content is protected !!