Tjedni retrovizor

Protekli tjedan bio nam je obilježen izborima i sportom, no za razliku od HNK Rijeke zasad još niti jedan lokalni čelnik nije osvojio ”duplu krunu” – ured gradonačelnika i vijećnicu. Najbliži bi mogao biti Bojan Simonič, a najdalji, zasad Ivo Dujmić.

Uglavnom, pogađate koje će biti teme ovotjednog retrovizora…

– Sunce Rabuzinovo!

You are my sunshine,
My only sunshine…
(Jimmie Davis & Charles Mitchell)

O pobjedama riječkih nogometaša puno smo već pisali, pa ćemo ovom prilikom malo o navijačima, jer o osvajanju duple krune sve već rečeno. Dakle, navijači su se igračima na fantastičan i uzdbudljiv način zahvalili na najljepšem poklonu za 30. godišnjicu Armade, a malo tko je ostao ravnodušan na koreografije koje su ”zapalile” brojna mjesta u Rijeci i na Liburniji: prošlog tjedna ”gorjeli” su Ičići i Ika, pa se prisjetite kako je to izgledalo.

– Demografija

Kada dernek utihne,
Iza kuća kad viri dan
Otvaram vrata i krećem,
Ne bojim se i ne sumnjam…
(Zabranjeno pušenje)

Utihnuo je ”dernek” koji je vladao medijima i ulicama naših gradova protekla dva mjeseca, dernek nakon kojeg će mnoge glava boljeti jače nego od konzumacije najgoreg ”mirogojčeka”. Što smo saznali u tom (pred)izbornom ludilu?

Pa, neki najvažniji zaključak jest da se uz onu ideološku polarizaciju na ljevicu i desnicu dogodila i jedna druga, ona po dobi, u kojoj su se na suprotnim stranama našle uglavnom mlađe i uglavnom starije generacije.

Kao niti jedna teorijska postavka, niti ova nije savršena, no uglavnom ”drži vodu” – u većini jedinica lokalne samouprave, a osobito u Opatiji i Matuljima, pojavila se dihotomija između ”mladosti” i ”iskustva”, novih ideja i stabilnosti ”statusa quo”, promjene i kontinuiteta, otvorene uprave i koncentriranja upravljačkih funkcija u jednoj osobi…

Puno više nego ona prva, ideološka razdjelnica, ova demografska učinila je izbore zanimljivima – svi znamo da ovaj kraj diše ”lijevo” i da tu desnica (HDZ) nema ”prođu” osim ako nije ”umotana” u celofan, no zato u situacijama kada su se međusobno sukobili kandidati koji zagovaraju lijeve vrijednosti odlučujuću ulogu igrala je ta podjela na ”stare” i ”mlade”. Nije to lokalna ”novotarija”, jer takve su situacije već uvriježene u svijetu gdje na biralištima dominiraju uglavnom stariji birači koji u tijesnim utakmicama odlučuju pobjednike. Tako se dogodio Brexit, tako se dogodio Trump…

A i na Liburniji je bilo tijesno – osobito u Kastvu i Opatiji gdje se prednost pobjedničke opcije mjerija, praktički, u promilima. Upravo zato, jasno je da ovo nije kraj tog generacijskog sukoba, nego tek njegov početak, ali uz izvjestan kraj – transformacija medija iz tradicionalnih u digitalne, bolja pokrivenost stanovništva informacijama, snažniji upliv globalnih tokova, a na koncu i biološki razlozi, već su definirali pobjednike.

Pitanje je samo kada će stići taj dan promjene i tko će imati dovoljno volje i snage da ga dočeka.

– Program

It was midnight on the sea,
Band playin’, “Nearer My God to Thee.”
Cryin’, Fare thee, Titanic, fare thee well.
(Lead Belly)

Iz Festivala Opatija stigao nam je ljetni program u kojem dominiraju vanjske produkcije, dok od događanja koje organizira gradska kulturna institucija imamo mjuzikl Spamalot i projekciju prigodno odabranog Titanika, filma o moćnom brodu koji je zbog lošeg kapetana tragično potonuo dok je orkestar svirao.

Davor Žic / PodUčkun.net

Similar articles

Tjedni retrovizor

8 years ago

Tjedni retrovizor

1 year ago
error: Content is protected !!