Tjedni retrovizor

Parking, cvijeće i prostorno planiranje – sve ono što je bitno u Opatiji danas imamo i u Tjednom retrovizoru…

– Cijena parkinga
We’ll waste the best nights of our life.
Fuck this place, let’s put up a parking lot…
(Blink 182)

Parking se vraća u „javne ruke“, a koliko je to dobra odluka, teško je unaprijed procijeniti. Ipak, postoji nekoliko elemenata koji ukazuju da će transformacija naplate parkiranja od privatnog k javnom koncesionaru biti praćena nizom (potencijalnih) problema. Prije svega – onim financijskim: niti jedno društvo u vlasništvu privatne samouprave ovlašteno za naplatu parkinga ne posluje s dobiti. To što je privatni koncesionar ostvarivao dovoljne prihode da plati sve troškove, u gradski proračun uplati nemalu koncesijsku naknadu i još ostvari profit, ne znači da će isto moći i znati tvrtka u javnom vlasništvu. Štoviše, iskustvo uglavnom pokazuje da se događa suprotno – prekomjerno zapošljavanje, manja motiviranost djelatnika i politikantski kriteriji kod definiranja strogog poštivanja pravila i naplate kazni uglavnom dovode do situacije da javne koncesionare treba često i potpomagati proračunskim sredstvima.

Drugo je pitanje koliko je Opatija 21 uopće spremna za preuzimanje ovog posla, prvenstveno infrastrukturno i kadrovski. Sadašnji koncesionar ima vlasništvo nad infrastrukturom, stoga će Opatija 21 morati nabavljati svoju, a to će izazvati određene financijske troškove, ali i potrebno vrijeme. Hoće li se sve stići pripremiti do zadanog roka?

Treće, uvjete i cijene parkiranja definira Gradsko vijeće, a ne privatni koncesionar (ili gradonačelnik). Drugim riječima, samo vijećnici mogu odlučiti hoće li cijena parkiranja biti 2, 5 ili 10 kuna te hoće li Opatijci parkirati besplatno, a svi zaposleni u Opatiji imati povlaštene karte. To se moglo napraviti i ranije, ali bi zbog toga bilo potrebno obeštetiti koncesionara za smanjene prihode – dakle, naplatiti nižu koncesijsku naknadu. Ista stvar događat će se i sada – niti javna tvrtka neće „zaraditi“ ako cijene parkiranja budu niže, pa ništa neće uprihodovati niti koncesionar.

U konačnici, iako će prijenos upravljanja nad parkingom i povećanje parkirališnih povlastica značiti ispunjenje politikantskih obećanja, postoji ozbiljna mogućnost da problemi koji će uslijediti značajno nadmaše prednosti takvog sustava. I sada Grad Opatija u svojim rukama ima i „škare i sukno“ – sam može odrediti uvjete parkiranja, kao i uvjete pod kojima će raditi koncesionar pa raspisati natječaj. Na koji se može javiti i Opatija 21, pa ponuditi bolje uvjete (više love za proračun) od drugih ponuđača. Naravno, već sada je jasno da je takva situacija nezamisliva, što znači da nitko ne misli da će Opatija 21 bolje raditi od Liburnija parkinga iako javna tvrtka, za razliku od privatne, nema imperativ ostvarivanja dobiti. A ako je to jasno, onda je jasno da će ovaj „prijenos ovlasti“ značiti i minus u blagajni.

– Cvijeće
And you can send me dead flowers every morning,
Send me dead flowers by the U.S. Mail…
(The Rolling Stones)

Opatija nije uspjela pobijediti na međunarodnom natjecanju Communities in Bloom, ali nema veze. Jer, da i jest uspjela osvojiti tu nagradu, isto ne bi imalo veze – efekti takvih natjecanja su beznačajni, ako ne brojimo nekoliko „lajkova“ na društvenim mrežama. Ili možda netko misli suprotno, pa ga je baš ova nagrada navela da posjeti neko od kanadskih mjesta koja su u njoj sudjelovala, ili makar daleko bliži talijanski Grado, sada kad znamo da ima „svjetski nagrađivane“ cvjetne aranžmane? Uostalom, kad ste čuli za ovu nagradu prije nego što je Opatija svrstana među finaliste? Zapravo, teško da biste i mogli čuti kad je potpuno krivo prevedena… Ukratko, radi se o nagradi jedne udruge koja je relativno značajna u Kanadi gdje se brojna sela i gradovi za nju natječu, ali malotko radi od toga dramu. Ako pogledate lokalne kanadske tiskovine koje su o njoj izvještavali, redovito stoji i trošak koji je lokalni proračun imao za prijavu.

Ta se cijena kreće oko tisuću eura, a svaki grad natjecatelj ima obvezu platiti i smještaj za članove žirija koji ga u ime udruge posjećuju. Opatija se uz to „isprsila“ – angažirani su fotografi da naprave ekskluzivne fotografije potencijalno nagrađenih rožica, oko čijih se honorara povela i dramatična borba u Vijeću, tiskani su plakati i promotivni banneri, upregnute gradske službe, poduzeća i udruge, sve to zbog nekolicine članova jednog kanadskog udruženja.

U konačnici, trošak nije beznačajan, nagrada više-manje jest, pa Opatija u tom računu dobiti i gubitka i ne stoji baš najbolje. Međutim, sretna okolnost jest da se prijava dogodila baš u vrijeme političke kampanje, kad je svaka pohvala, pa makar i ona skupo plaćena – dobrodošla.

– Otvorena komunikacija
From the wars against disorder,
from the sirens night and day,
from the fires of the homeless,
from the ashes of the gay:
Democracy is coming to the U.S.A.
(Leonard Cohen)

Evo, čisto usput kad smo toliko vremena potrošili na ranijim temama, da vas podsjetim na tribinu idućeg tjedna, najavljenu prošlog tjedna na tiskovnoj konferenciji predstavnika vijećničke većine (http://www.liburnija.net/urbanisticki-plan-uredenja-opatije-dobit-ce-tematsku-sjednicu-interes-gradana-staviti-na-prvo-mjesto-opatija/). Koliko će ovaj trud da se od građana traži angažman oko javnih pitanja, uz podrobno objašnjenje svake nove mjere, biti uspješan, teško je prognozirati, ali dobro je da se kreće u tu otvorenu komunikaciju. Možda, kao što je tvrdio Churchill, pet minuta s prosječnim glasačem jest najbolji argument protiv demokracije, no cijeli život s totalitarnim autokratom definitivno je argument višeg reda…

Davor Žic / PodUčkun.net

Similar articles

Tjedni retrovizor

1 year ago

Tjedni retrovizor

9 years ago

Tjedni retrovizor

3 years ago
error: Content is protected !!