Tjedni retrovizor

…ilustracija…

Tri potpuno različite teme, toliko različite da je teško pronaći im zajedničku poveznicu za neki koherentan uvod.

– Tko je kriv za nered na mulu?
Krivo je moooooreeeee….
(Divlje jagode)

Još se ne smiruju strasti u opatijskoj luci, a polako sve više toga izlazi na vidjelo. U cijeloj ovoj priči u kojoj pljušte međusobne optužbe, zasad će jedina „žrtva“, kako se čini, biti ravnatelj Lučke uprave Zdravko Debelić, koji ionako ide u mirovinu.

Hoće li se izborom novog ravnatelja – bio to „poznati opatijski političar“ kako tvrde Ivo Dujmić i Vlado Brnečić ili netko drugi – situacija riješiti nekim kompromisom i probleme „pomesti“ pod tepih? Nekako se to čini najvjerojatnijim rješenjem: morat će se pronaći način za suživot ugostiteljske djelatnosti, jedriličara koji žive u „poluilegali“ i čiji će se status morati rješavati i izmjenama prostorno-planske dokumentacije, ribara i brodara kako bi se stvorio održvi „ekosustav“ na mulu.

Međutim, vrlo je vjerojatno da će pritom ostati neodgovoreno pitanje – tko je poticao i tolerirao godine nereda?

– Marunada
Va Istre je boškarin,
Na škoje je macaklin.
Va Lovrane su maruni
I orkestar puhački…
(Duško Jeličić Dule)

Počela je još jedna Marunada, 44. u nizu, ovog puta u neobičnom izdanju koje nije popraćeno kišom i kuknjavom oko slabog uroda maruna.

Očito, mjere na zaštiti nasada maruna i tretiranje protiv nametnika dale su ploda (igra riječi namjerna), a čitava ta višegodišnja akcija spašavanja ovog lovranskog gastronomskog brenda pokazuje da se razlika između uspješnih i neuspješnih lokalnih lidera ne krije u izgradnji velebnih spomenika, već u rješavanju malih, svakodnevnih stvari od kojih se sastoji identitet nekog mjesta.

Uglavnom, maruna ima, ima i dobrih programa, pa nemojte propustiti druženje na Dobreću idućeg vikenda, ni finale u Lovranu krajem mjeseca.

– Pozdrav
Nijedne nema bolje
Od naše policije…
(Paraf)

Evo i prilike da se pozdravimo s dugogodišnjim načelnikom opatijske policijske postaje Damirom Brnasom, zahvalimo mu se na kvalitetnoj suradnji proteklih godina i zaželimo „mirno more“, ali i da poželimo dobrodošlicu i svaku sreću u radu njegovom nasljedniku Tomislavu Milkoviću.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!