Tjedni retrovizor

Arhiva

Pun dramatičnih događaja, ali i onih lijepih vijesti, bio je prošli tjedan, jedan od onih u kojima je teško izvući samo tri stvari za Tjedni retrovizor. Dobre vijesti nekako stižu s lovranske strane: Marunada je nastavljena u Dobreću usprkos „potopu“, a lovranska škola dobit će zasluženi „facelifting“ vrijedan više od 5 milijuna kuna.

One dramatičnije i „političkije“ zbivale su se u većim liburnijskim mjestima, a zbog inovativnosti valja izdvoljiti viralnu akciju Nogometnog kluba Opatija koji je, koliko pamtim, prvi na ovim prostorima izabrao društvene mreže kao medij za motiviranje javnosti i poticaj za javne akcije. Prema reakcijama prozvanih za „lažna obećanja“, čini se da su „virtualne strelice“ pogodile cilj…

No, „požara“ ima još, pa je pitanje hoće li ih „nadležne strukture“ moći sve pogasiti…

– Sindikati galame, čelnici gluhi
And how does it feel,
To watch the bosses rise
While people fall?
(Strike Anywhere)

Koliko je Opatija bremenita problemima, svjedoči činjenica i da su se na popis problematičnih gradskih firmi i ustanova prošlog tjedna upisale još dvije. Prva su Liburnia Riviera Hoteli, koja je – iako to mnogi, pa čak i sami „gradski oci“ zaboravljaju i „peru ruke“ od svakog poziva na akciju – u suvlasništvu lokalne samouprave. Što je još važnije, zapošljava većinom ljude s ovog područja, koji se svako malo nađu u situaciji da moraju braniti svoja prava. Prošlog tjedna ponovo su istupili sindikalni čelnici, kazavši da se pripremaju otkazi za 50 radnika, što znači šestinu stalno zaposlenog kadra – nakon što je broj radnika u sedam godina više nego prepolovljen.

Pozvali su na akciju lokalnu samoupravu koja ima kontrolni paket dionica i Grad Opatiju koji ima dva predstavnika u Nadzornom odboru. No, čini se da su apeli sindikata pali na gluhe uši – samo koji dan nakon njihove dramatične tiskovne konferencije, opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić pohvalio je Upravu Liburnia Riviera Hotela za izvrsne rezultate, bez spomena prava radnika i planiranih otpuštanja.

– Zadovoljan sam da su Liburnija Riviera Hoteli prvih 9 mjeseci ove godine završili sa 50 posto većom dobiti nego prošle godine! Nadam se da taj rezultat znači i obnovu preostalih hotela čime će Opatija zasjati u onom pravom svjetlu te još znatnije podići prihod svih koji se bave turizmom, ali i Grada, a samim time i građana, napisao je Dujmić na svojoj stranici, poprativši objavu i heštegom „OpatijaRaste“.

– Hrvatski muzej terora
Solid potato salad,
And let’s have no yak-yak!
Solid potato salad, boy,
Take a plate, fill it up
And bring it right back!
(The Ross Sisters)

Muzej torture postoji negdje u Zagrebu, a možda je Opatija zgodno mjesto da se otvori muzej terora. Ili makar stalni postav posvećen mobbingu, jer iz istupa bivše v. d. ravnateljce i kustosice Hrvatskog muzeja turizma Nataše Babić može se zaključiti kako bi materijala za takvo što bilo dovoljno i unutar same ustanove.

HMT još je jedna u nizu ustanova koja „iskaču iz šina“ u posljednje vrijeme – nakon Festivala Opatije i Opatije 21, gradsko-državna ustanova koja dosad uglavnom nije „hvatala“ negativne kritike, našla se na udaru zaposlenika, ali i širih kulturnih krugova. Još jedan „vruć krumpir“ za gradonačelnika Ivu Dujmića koji je zdušno podržao dolazak nove ravnateljice Gabrijele Krmpotić Kos. Nekome bi, ipak, mogla prisjesti krumpir-salata…

– Odlazi Kek?
Life’s a football game,
As every chump and champ knows.
(Iggy Pop)

Sport je česti gost Tjednog retrovizora, uglavnom kao „lagana tema“ da malo „ubije dramatiku“ političkih prepucavanja i društvenih problema. No, ovog puta, i sam sport je – problematičan. HNK Rijeka posljednjih mjeseci ima sinusoidne nastupe – jednim navijače bacaju u trans, drugim u očaj, a kako se ovi potonji nastupi događaju sve češće, tako se počinje spekulirati i o smjeni trenra koji je proteklih godina bio okosnica čitavog kluba.

Glasine je pojačao i sam Matjaž Kek, ponudivši ostavku, koja teško da će biti prihvaćena. Kek je i dalje najvažniji “igrač” u ekipi, jedini čiji bi odlazak bio nenadomjestiv, no možda je njemu samome dosta klupskog života i sanja o nekoj reprezentativnoj klupi? Slovenskoj, vjerojatno, no – zašto ne i hrvatskoj?

Davor Žic / PodUčkun.net

Similar articles

Tjedni retrovizor

2 years ago

Tjedni retrovizor

5 years ago

Tjedni retrovizor

5 years ago
error: Content is protected !!