Tjedni retrovizor


Pih, ne’š ti zime… Što bi rek’o moj čukundeda vrač – hebeš zimu ako nema snijega pa moraš na posao!
A kad smo već kod posla, njegove rezultate potražite ispod…
– Pust i pustoš
Carnival came by my town today
bright lights from giantwheel
fall on the alleyways
and I’m here
by my door
waiting for you…
(The Cardigans)

Zašto – fejsbukovskim kritičarima unatoč – nastavljamo drviti po Pustu? Pa, prije svega, jer je vrijeme Pusta, pa je logično da upravo on bude u fokusu događanja, a ne – recimo – Marunada… Druga stvar je analogija koja se može povući između Pusta i Opatije, koji su zajedno proživljavali trenutke ”ponosa i slave” da bi se sada našli u ponoru iz kojeg se teško vidi izlaz.
Pust, dakle, nekad je bio jedno od centralnih događanja u gradu, a danas tek posao koji se odradi usput i kojeg bi svi uključeni najradije izbjegli. A i ta organizacija neodoljivo podsjeća na stanje u gradu – kaotično, nesređeno, u kojem se ne zna tko pije, a tko plaća, ali su svi voljni drugome podmetnuti račun.
Pa, eto, Pust možda nije najvažnija tema na svijetu, ali u ovo vrijeme jest najvažnija tema na liburnijskom području. Treba joj stoga podati dužnu pozornost, i ukazati na probleme u njenom nesmetanom odvijanju – od brojnih otkazanih manifestacija (ok, (ne)vrijeme je prihvatljiv razlog otkazivanja, ali možda bi organizatori ipak trebali ”otkaze” najaviti s malo manje olakšanja u glasu), do činjenice da za one koje su ipak održane, bolje bi bilo da su otkazane… Jer kada u humanitarnoj akciji prikupiš niti desetinu onog što si uložio, teško da se ona može nazvati uspješnom – kao u slučaju Maneštra festa.
A ovakav Pust kakav imamo dobro je ogledalo politike, u kojoj se uvijek pokušava balansirati između pojedinačnih interesa, na način da uvijek izvisi onaj opći. Stoga za njegovu organizaciju postoje samo dva rješenja – prvo je prepustiti je ”profesionalcima”, primjerice Festivalu Opatija, koji bi mogao koordinirati sve događaje i ”posložiti” raspored na najsmisleniji način, imajući u vidu i komercijalno-turistički efekt. A druga je ostaviti sve u rukama ”amatera”, pusnih društava i skupina, jer ako oni mjesece i stotine kuna posvećuju svojim maskama da bi ih nekoliko puta pokazali, vjerojatno će svoje vrijeme kvalitetno utrošiti i na trud da im ta prilika za prezentaciju bude čim kvalitetnija…
– Vse bum vas tužil!
Okružni sudija re’ko dvanaest godina,
Dvanaest godina strogog zatvora…
(Zabranjeno pušenje)

Usred karnevalskog veselja uvukla nam se i jedna vijest iz sudnice – Ivo Dujmić tužio je Nikicu Pažina zbog klevete… Bez želje da ulazimo u razmatranje mogućih presuda, jasno je da bez obzira na to što sud odluči, gradonačelnik u medijskom ratu koji će pratiti suđenje ne može pobijediti. Em što će se suđenje razvući i vjerojatno potrajati do kampanje za lokalne izbore – a bez obzira što se sudi Pažinu, na ”tapetu” je Dujmićev ”slučaj škalini” – em, čak i ako izgubi, Pažin uvijek može vikati o ograničavanju slobode govora.
Testiranje snage putem sudskih parnica za politički je vrh gotovo uvijek ”lose-lose” situacija…
– Opustila sparina…
Zima, zima, e pa šta je?
Zima, zima – nije lav!
(Što kaže Youtube – dečija)

Umjesto komentara, evo jedan video:
Zima, zima e pa šta je

Davor Žic / Liburnija.net

Similar articles

Tjedni retrovizor

3 months ago

Tjedni retrovizor

1 year ago

Tjedni retrovizor

4 years ago
error: Content is protected !!