Trodnevni program Lovran Classic ispunio Kino Sloboda vrhunskom klasičnom glazbom

Posebni adut ovog festivala je i mjesto izvođenja, dvorana kina Sloboda, koji je akustički gotovo savršen što je prava rijetkost bilo gdje u svijetu…

Lovran – Prvi Festival klasične glazbe „Lovran Classic“ održao se proteklog vikenda, tijekom tri dana predstavivši bogat i zanimljiv program koji je svojom kvalitetom postavio odlične temelje za daljnji razvoj manifestacije koja stremi „ucrtati ovaj mali primorski gradić na kulturnu kartu šire regije“.

Raznovrsni program započeo je komornim koncertom Jelene Tihomirović na klaviru i Metoda Sironića na flauti. Predstavili su se s posebnim nastupom pod nazivom „Večer klasičnog folklora“. Pijanistica Jelena Tihomirović maestralno je izvela zahtjevnu Kreolsku suitu argentinskog skladatelja Alberta Ginastere gdje je pokazala intuitivan osjećaj za ritam i karakterističnu poetiku skladateljevog tretiranja klavira do njegovih tehničkih granica. Folklorne suite španjolskog skladatelja Manuela de Falle i mađarskog skladatelja Béle Bartóka poprimale su svaka svoj tipični karakter u uigranoj izvedbi spomenutog dua. De Fallin pjevni iberski ciklus savršeno je kontrastirao Bartókovom, nama bližem mađarskom folkolornom idiomu, mameći konstantne prekide aplauzom između stavaka vrlo razdragane publike. Spomenuti umjetnici su i dvije ključne osobe iz Udruge Corona Laurea Lovran u organizaciji ovog glazbenog događaja.

U subotu, u drugoj večeri festivala predstavila se makedonska pijanistica Verica Šotarovska. Započela je koncert draguljem ranoromantičarske klavirske literature, Schubertovom Sonatom u A duru D 664. Opsežno djelo koje brzo mijenja svoj ugođaj od nježne melankolije do snažnih beethovenovskih izboja snage izuzetno odgovara pijanizmu Verice Šotarovske zbog čega je zasigurno izabrala i dvije sljedeće Lisztove skladbe koje svojom poetikom odskaču od njegove klasične, gotovo rubne instrumentalne ekstrovertriranosti. Chopinovi posthumni valceri, iako spadaju u klavirski izvodilački kanon i naoko jednostavne fakture, predstavljaju veliki zalogaj za pijanstu, kako tehnički tako i estetski. Verica Šotarovska spremno je i uvjerljivo odgovorila na spomenute izazove te zadovoljnim povicima publike odgovorila Makedonskim narodnim napjevom, Todora Bojadžieva kao dodatkom. Organizatori su pored glavnog večernjeg programa ostvarili suradnju s Područnim odjelom Umjetničke škole M. B. Rašana iz Labina, gdje su u subotnjoj matineji nastupili učitelji i učenici spomenute škole. Posebno se mora pozdraviti ova inicijativa čija je ideja promovirati lovranski glazbeni podmladak.

Kraj festivala zaključili su sopranistica Tanja Ruždjak i pijanist Božo Letunić. Kaleidoskopski program od talijanskih arija Bellinija, Donizzetija, Tostija i Puccinija glatko je alternirao djelima Gershwina, Tijardovića i Léhara. Tanja Ruždjak posjeduje topao i moćan glas koji se s lakoćom nosi s glazbenom fakturom bilo koje visine u njenom zavidno velikom i kompaktnom rasponu. Talijanski je jezik glazbe, no njemački, hrvatski i napose engleski predstavljaju poseban izazov za pjevače koji često padaju na poliglotskom ispitu. Tanja Ruždjak uvjerljivo je i kvalitetno izvela ovaj raznovrsni program uz izuzetno spretnu i pozitivno nametljivu glazbenu suradnju pijaniste Bože Letunića.

– Posebni adut ovog festivala je i mjesto izvođenja, dvorana kina Sloboda, koji je akustički gotovo savršen što je prava rijetkost bilo gdje u svijetu. Jedinu stvar koju moramo oprostiti publici jest njezina slaba zainteresiranost koja je dijelom uvjetovana uspjesima naših nogometaša, no većim dijelom odsustvom koncertne tradicije u Lovranu, kazali su organizatori, koji uistinu zaslužuju pomoć kako bi se ambiciozno osmišljena manifestacija nastavila razvijati u dobrom smjeru i rasti iz godine u godinu.

D. Ž. / PodUčkun.net

#wpdevar_comment_3 span,#wpdevar_comment_3 iframe{width:100% !important;}
error: Content is protected !!