U OKU KAMERE Izložba ‘Od emancipacije do Holokausta’ govori o sudbinama riječkih i opatijskih Židova

Izložbu Sanje Simper u organizaciji Grada Rijeke moguće je razgledati do 1. veljače.

Rijeka – Povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, 27. siječnja, na gradskim panoima postavljena je izložba autorice Sanje Simper “Od emancipacije do Holokausta: Židovi u Rijeci i Opatiji 1867. – 1945.”.

Izložbom koja je bila postavljena 2013. g. u Muzeju grada Rijeke, rekonstruira se povijest stradanja židovske zajednice Rijeke i liburnijske Istre u holokaustu. Postavljena kronološki i tematski te slijedom društveno političkih mijena u području, izložba na 20 panoa prikazuje razdoblje od najvećeg procvata zajednice ostvarenog nakon priznanja građanskih i političkih prava Židova u Austro-Ugarskoj Monarhiji 1867. do njezinoga stradavanja u rasnim progonima fašističke Italije i nacističke okupacijske vlasti 1938. – 1945., u kojima je ova zajednica gotovo nestala.

Arhivskim dokumentima, novinskim člancima, usmenim i pisanim svjedočanstvima i fotografijama, uglavnom nepoznatim široj javnosti, izložba dokumentira tragično i mračno razdoblje ljudske povijesti, progone onih koji su smatrani drugačijima, bilo rasno, vjerski ili politički.

Izložbu Sanje Simper, u organizaciji Grada Rijeke moguće je razgledati do 1. veljače, a danas ju je obišao riječki gradonačelnik Vojko Obernsel u društvu autorice.

U povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta i riječke osnovne škole pripremile su i provode prigodne programe.

error: Content is protected !!