U oku kamere: Otvorena izložba “Gustav Mahler – 4. simfoniju skladao je u Opatiji” @ UP Juraj Šporer

Izložbu je moguće pogledati u Umjetničkom paviljonu „Juraj Šporer“ do 18. studenog, svaki dan osim ponedjeljka od 10 do 18 sati, a ulaz je besplatan.

Opatija – Nedavno je u Umjetničkom paviljonu “Juraj Šporer” održano otvorenje izložbe “Gustav Mahler – 4. simfoniju skladao je u Opatiji”. Tom prilikom pred malobrojnom publikom prikazano je kako je u svojih pet boravaka u Opatiji, u njenom zlatnom dobu, ovaj slavni umjetnik redovno dolazio konzumirati sve blagodati tada svjetski priznatog zimskog lječilišnog epicentra i tražio nove inspiracije u komponiranju svojih simfonija.

Gustav Mahler (Kaliště, Češka, 7. 7. 1860. – Beč, 8. 5. 1911.), austrijski skladatelj i dirigent češkog porijekla, za života bio najpoznatiji kao jedan od vodećih orkestralnih i opernih dirigenata. Od tada je priznat i kao jedan od najvažnijih kompozitora kasnog romantizma, iako njegova glazba u glazbenim krugovima nikada nije bila potpuno prihvaćena dok je bio živ. Mahler je skladao prvenstveno simfonije i pjesme, no njegov pristup žanru često je zamagljivao granice između orkestralne pjesme (Lied), simfonije i simfonijske pjesme. Mahler je u nizu bečkih simfonista Prve bečke škole, koji se proteže od Josepha Haydna, Wolfganga Amadeusa Mozarta, Ludwiga van Beethovena, Franza Schuberta, te romantičara Antona Brucknera i Johannesa Brahmsa, bio posljednji. Također je u svoje djelo uključivao i ideje ne-bečkih romantičnih skladatelja poput Roberta Schumanna i Felixa Mendelssohna. No znatan utjecaj na njega izvršio je Richard Wagner koji je prema Mahleru jedini skladatelj nakon Beethovena čija glazba sadrži “razvoj” teme.

Izložbu je moguće pogledati u Umjetničkom paviljonu „Juraj Šporer“ do 18. studenog, svaki dan osim ponedjeljka od 10 do 18 sati, a ulaz je besplatan.

N. C. / PodUčkun.net

error: Content is protected !!