Udruga Kastafsko kulturno leto zadovoljna s rezultatima manifestacije – 35 programa privuklo velik broj gledatelja

Po 27. put Kastav je bio mjesto interkulturalne razmjene, ponudivši publici nastupe žanrovski raznolikih međunarodnih umjetnika.

Kastav – Na nedavno održanoj Skupštini udruge Kastafsko kulturno leto rezimirano je ovogodišnje izdanje festivala Kastafsko kulturno leto. Jedan od najstarijih festivala na Kvarneru, ove godine doživio je svoje 27. izdanje, čime je potvrdio svoju kvalitetu, ali i svoje mjesto među najdugovječnijim festivalima u Hrvatskoj.

Po 27. put Kastav je bio mjesto interkulturalne razmjene, ponudivši publici nastupe žanrovski raznolikih međunarodnih umjetnika. Čak 35 programa koji su se održali kroz puna dva mjeseca donijela su buru kulture na kastafsku Crekvinu, ali i na neke od najljepših kastavskih skrivenih pozornica poput Vikotove bačvarije, Žudike, Gradske lože, Vidikovca i Pelina.

– Program koncipiran kroz osam programskih linija ponudio je za svakoga ponešto kako bi zadovoljio svačiji apetit. Gledatelji su uživali u predstavama koje su izazivale salve smijeha, slušali glazbu koja je ostavljala bez daha, plesali uz žestoke ritmove, divili se sjajnim umjetničkim ostvarenjima, družili se s prijateljima i susjedima, upijali retke sjajnih književnih djela, učili o glumi, svirali gitare i, što je najbitnije – odlazili kući s osmijehom od uha do uha, istaknula je Hani Mohorovičić Srdoč, tajnica Udruge.

Odigrano je šest predstava (OtipsaNe Kazališta Moruzgva, čakavski mjuzikl Niš leh trdo ča, neponovljivog Milana Lane Gutovića i njegovu Ukrađena ličnos te Tarikovu fantastičnu predstavu Ćiro, za najmlađe, Stonogu Gogu Teatra Poco Loco i Pričam ti priču, projekt Sabine Sabljak i Sanje Kolić), od čega dvije u sklopu dječjeg programa, upriličeno devet koncerata, što u sklopu Festivala gitare, što u sklopu glazbenog dijela (nastupi Zvonka Bogdana u pratnji 7 tamburaša, koncerti klasične glazbe u izvedbi Papandopulo kvarteta, primorska večer uz Josu Butorca i klapu Vinčace, harmonikaški nastup Denis Novato Tria, nakon kojeg slijedi još jedan koncert klasične glazbe uz Trio Veljak i Slađanu Čolović, Michaela Langera i Sabine Ramusch te Petra Čulića), održane su dvije edukativne radionice (gitare uz mentorstvo Zorana Majstorovića te glume koju je vodila Olivera Baljak), posjetitelji su se družili na četiri prekrasna Ritma dvorišta (sa Shariefom Hobleyem, Spart Jazz Quintetom te grupama Nola i Lika Kolorado), uživali u iznimno posjećenoj književnoj večeri sa Slavenkom Drakulić i Rujanom Jeger te pohodili sedam izložbi u sklopu Izložbenog programa (Branko Kukurin, Georgette Yvette Ponte, Mladen Ivančić, Milan Marin, Kvarner 10, Bane Milenković, Željan Pavić i Centar za rehabilitaciju Rijeka). Družili su se i na tri partnerska programa (Čansonfest, Kastav blues festival te Zdola neba kastafskega).

– Važno je naglasiti pozitivan rast broja posjetitelja koji se i ove se godine broje u tisućama. Iz godine u godinu brojka se penje prema desecima tisuća, što najbolje govori o kvaliteti programa, ali i o sjajnoj organizacijskoj provedbi samog festivala. Također, važno je napomenuti kako je čak 16 programa provedeno bez naplate, čime je pokazana visoka razina društvene osviještenosti, ali i omogućena kultura dostupna svima, što je jedna od glavnih točaka djelovanja Udruge Kastafsko kulturno leto, dodala je Mohorovičić Srdoč.

Sa željom i ciljem produženja kulturne sezone u Kastvu pokrenut je projekt Kultura u produžecima kojim se namjerava obogatiti i produžiti kulturna ponuda grada Kastva i okolice.

– Ideja projekta je postići kontinuiranu ponudu kulturno-umjetničkog programa od kraja lipnja do kraja prosinca na što bi se uspješno nadovezali programi i projekti drugih organizatora u kulturi. Stoga je nakon završetka 27. Kastafskog kulturno leta započela realizacija projekta Kultura u produžecima u okviru kojeg su planirane brojne aktivnosti. Manifestacija Druženje s kulturom na Fortici je ponudila posjetiteljima brojne sadržaje poput umjetničkog sajma, dječje predstave Djed i Karlo te radionice za djecu i odrasle, onu oslikavanja kišobrana, filcanja vune te kreativnu likovnu radionicu. U galerijskom prostoru sv. Trojica održana je izložba Moj Kastav, trenutno se može pogledati izložba Iz dubina do visina Antona Tonyja Ambrozicha, a od 14. prosinca do kraja godine posjetitelji će moći uživati u izložbi Božić polaznica radionice pod vodstvom Sandre Troskot-Ugrčić, rezimirala je Mohorovičić Srdoč.

error: Content is protected !!