Ukida se prirez: Vijećnici većinske koalicije najavili da građani od iduće godine neće plaćati mrski namet @ Opatija

Prirez od 7,5 posto uveden je za vrijeme Amira Muzura još početkom 2008. godine, kao privremeno rješenje za financiranje projekata poput City Busa. Ukidanjem prireza ostavit će se oko tri milijuna kuna više prihoda građanima.

Opatija – Prirez za građane Opatije ukinut će se najkasnije s 1. srpnjem iduće godine, najavili su predstavnici koalicije Za bolju Opatiju na današnjoj konferenciji za novinare, na kojoj su istaknuli kako će na sjednicu Vijeća za dva tjedna staviti odluku o ukidanju ovog svima mrskog nameta. Podsjetili su kako je prirez od 7,5 posto uveden za vrijeme Amira Muzura još početkom 2008. godine, kao privremeno rješenje za financiranje projekata poput City Busa te dodali kako vjeruju da su se sada stekli uvjeti za prestanak tog „privremenog stanja“. Prema izračunu vijećnika, ukidanjem prireza oslobodit će se oko 500 kuna godišnje kod osoba koje primaju prosječnu plaću od 5.800 kuna, bez uzdržavanih osoba, dok će za osobe s plaćom od oko 9.000 kuna godišnje moći računati na oko 1.500 kuna veći prihod.

– Sljedeće godine građane Opatije očekuju brojna poskupljenja. Sve skuplje komunalne usluge u Opatiji, najava poskupljenja prikupljanja otpada, najavljeno podizanje troškova pružanja zdravstvenih usluga, značajan rast cijena energenata te državna politika koja namjerava sve više trošiti na militarizaciju države, izazvat će udarac na domaćinstva te će bitno utjecati na snižavanje standarda stanovništva. Ukidanje prireza poreza na dohodak od 7,5 posto osloboditi će opatijskim građanima i obiteljima potrebna sredstva, godišnje je procjena oko 3 milijuna kuna, sa ciljem ublažavanja navedenih troškovnih udara. Kvaliteta i standard života naših građana u fokusu su javnih politika i programa Unije Kvarnera i svih stranaka ove koalicije, kazao je Vedran Kružić, gradski vijećnik iz redova Unije Kvarnera, koji je prvi nakon izbora i najavio planove za ukidanje prireza.

Naglasio je kako je to mjera koju će osjetiti velika većina građana Opatije. Mjera koju donosimo sa ciljem dodatnog snaženja srednjeg sloja stanovništva koji je nositelj razvoja i konkurentnosti svakog društva, svakog grada i zajednice.

– Većina, od prireza oslobođenog, novca biti će potrošena u trgovinama, obrtnika i kod pružatelja usluga na području Liburnije, zbog čega navedenu mjeru smatramo i aktivnom mjerom poticanja poduzetništva. Navedena je mjera ujedno i jedna od aktivnih mjera sprječavanja odlazaka stanovnika s ovog područja i jedna od mjera privlačenja mladih obitelji u Opatiju, zaključio je Kružić, kazavši kako velik broj gradova, posebice ostalih mjesta na Liburniji i turističkih središta kao što su Kastav, Matulji, Lovran, Moščenička Draga, Viškovo, Klana, Poreč, Krk, Mali Lošinj, Bakar, Baška, Cres, Čavle, Hvar, Bol, Kostrena, Malinska, Novalja, Novigrad, Omišalj, Pag, Punat, Rab i Vrsar ne temelji svoj razvoj na poreznom teretu proizašlom iz rada svojih stanovnika.

Vijećnik Unije Kvarenra kazao je da je Opatija u deset godina, otkako je uveden prirez, izgubila 10 posto stanovništva te kako je kranje vrijeme da „konkretnim mjerama zaustavimo taj trend i počnemo privlačiti ljude u Opatiju“, a poručio je i kako će ova mjera potaknuti i kvalitetnije upravljanje budžetom i kapitalnim investicijama jer prirez neće biti „smokvin list“ čest neracionalnom i neadekvatno planiranom ulaganju u financijski značajne kapitalne projekte.

– Prirez je 2008. godine uveden kao privremena mjera, s ciljem financiranja prvenstveno City Busa, ali i nekih drugih projekata među kojima su nogometno igralište i ambulanta u Poljanama. U međuvremenu je City Bus ukinut, a prirez je ostao s time da nije jasno povezan s konkretnim projektima, pa smatramo da postoji dovoljno prostora za njegovo ukidanje. Zato možemo građanima najaviti da najkasnije do 1. srpnja neće biti prireza u Opatiji – naša je želja da se to dogodi i ranije, ako je moguće već od početka godine, ali želimo gradonačelniku Dujmiću i gradskim službama pustiti dovoljno vremena da se pripreme, kazao je predsjednik Vijeća Robert Kurelić, koji je na novinarsko pitanje jesu li to najavili i gradonačelniku objasnio kako su pokušali s njime o tome razgovarati, ali bez pretjeranog uspjeha.

Predsjednik SDP-a i Kluba vijećnika Fernando Kirigin rekao je kako je ukidanje prireza dobra stvar za sve Opatijce, pa vjeruje da će i gradonačelnik Dujmić podržati inicijativu vijećnika, jednako kao što su oni dosad podržali neke njegove inicijative koje su smatrali pozitivnima za opatijske građane.

– Ukidanje prireza najavili smo u predizbornoj kampanji, a dosljedni smo bili i nakon izbora kada smo o tome govorili i drago mi je da sada možemo i najaviti da ćemo to obećanje od iduće godine i provesti u djelo. To je dokaz da ispunjavamo naš program, ali i da radimo u interesu svih građana Opatije uvođenjem cjelovitih rješenja koja će im olakšati život, jednako kao što smo uveli besplatan vrtić za svako drugo dijete u obitelji ili besplatne knjige za srednjoškolce, kazao je Kirigin.

S ozbirom da će ukidanjem prireza nastati „rupa“ u proračunu od oko tri milijuna kuna godišnje, novinare je zanimalo imaju li vijećnici plan kako „namaknuti“ ta sredstva.

– Imamo amandmane koje smo pripremili za proračun, kojima ćemo pokazati da postoji dovoljno prostora za ukidanje prireza bez ugrožavanja stabilnosti budžeta. Uostalom, gradonačelnik Dujmić često naglašava kako se proračun dobro puni, ali i kako očekuje značajne prihode nakon što Opatija 21 preuzme parkiranje na javnim površinama. Smatramo da će se i od tih prihoda, kojima će Opatija 21 moći samostalno pokrivati svoje kreditne obaveze, stvoriti i više nego dovoljno sredstava da se kompenzira ukidanje prireza, pojasnio je Kirigin.

Gordana Grgurina, vijećnica HSU-a, dodala je kako je ovo mjera koja je posebno značajna za umirovljenike.

– Činjenica je da u Opatiji postoji velik broj umirovljenika u teškoj socijalnoj situaciji, budući da od 3.000 Opatijaca u mirovini, njih 2.000 prima mirovinu manju od 3.000 kuna. Ovom mjerom njima će se životna situacija olakšati, to nisu neki veliki iznosi, ali svaka kuna je značajna za populaciju koju HSU predstavlja, kazala je Grgurina.

Prema izračunu vijećnika, ukidanjem prireza oslobodit će se oko 500 kuna godišnje kod osoba koje primaju prosječnu plaću od 5.800 kuna, bez uzdržavanih osoba, dok će za osobe s plaćom od oko 9.000 kuna godišnje moći računati na oko 1.500 kuna veći prihod.

– Prirez je uveden za financiranje konkretnih projekata, a kada bi se danas znalo na što se konkretno troše ta sredstva, vjerojatno bi i otpor građana tom poreznom nametu bio manji. Nažalost, zadnjih godina je prekinuta praksa konkretnih projekata financiranih iz prireza, a sredstva se najčešće koriste za „zatvaranje proračunskih rupa“ i prirez služi samo kao namet, a ne kao razvojna mjera. Zato potrebe za prirezom – u smislu da se vide konkretni rezultati na povećanje standarda građana, kao što je bilo s uvođenjem dodatnih autobusnih linja – više nema, zaključio je predsjednik IDS-a Jadran Rubeša.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!