Većina je odlučila – U Matuljima uveden prirez

Ruke za izmjenu i dopunu odluke o porezima digla su članovi koalicije SDP-a, PGS-a, IDS-a, HSU-a, protiv su bili članovi AM-a, Živog zida, HDZ-a, Unije Kvarnera i Željko Grbac, dok je glas prevage bio Dean Maslić (NL ŽG).

Mario Ćiković i Darjan Buković

Matulji – Općinski vijećnici na sinoćnjoj sjednici vijeća izglasali su uvođenje prireza. Ruke za izmjenu i dopunu odluke o porezima digla su članovi koalicije SDP-a, PGS-a, IDS-a, HSU-a, protiv su bili članovi AM-a, Živog zida, HDZ-a, Unije Kvarnera i Željko Grbac, dok je glas prevage bio Dean Maslić (NL ZG).

Prema riječima matuljskog načelnika, problem je nastao zbog porezne reforme Vlade u kojoj je Općina Matulji izgubila šest milijuna kuna poreznih prihoda u tekućoj godini, u odnosu na prethodnu. Kako je objasnio Ćiković, polovica te rupe pokrivena je smanjenjem rashoda za tri milijuna kuna, dok se ostatak planirao zatvoriti uvođenjem prireza od 10 posto.

Matuljski načelnik objasnio je kako smatra da je prirez socijalna mjera, budući da će najviše opteretiti građane s najvišim plaćama, dok čak 57,4 posto stanovnika neće biti zahvaćeno ovim nametom.

– Kada zbrojimo umirovljenike i radnike s plaćama manjim od 4.000 kuna neto, koji uopće ne plaćaju porez i prirez, dođemo do te brojke, istaknuo je načelnik…

Dean Maslić

– Ovo mi je jedna od najtežih odluka u mojoj dosadašnjoj političkoj karijeri. Financijama se bavim već dugo vremena i ne znam kako bi privremeno mogao pokrpati rupe koje su nas dočekale po prethodnim točkama, osim ovom mjerom kazao je Dean Frlan uz opasku da ni prirez nije zauvijek betoniran te da se može uvesti, ali i ukinut.

– Ovo mi je vrlo stresno, nisam za prirez i protiv njega. I ča god da odlučimo je skoro pa grozno. Razmišljao san dugo i govorio s brojnim ljudima, i sada treba izabrati što je manje bolno. Mislim da je puno teže kad se krati socijali ili ukidaju sredstva za palijativnu skrb te da je manje bolno ako neko od 5000 kuna plaće izdvaja 28 kuna za prirez, nego da se izgube brojne stvari u proračunu, istaknuo je Dean Maslić te dodao da nije zadovoljan što će dignut ruku.

Dean Frlan

– Moram vas podsjetiti da se ova priča razvija godinu dana. Ovo suspendiranje izvršenja proračuna ocjenjujem kao pritisak na vijećnike da se uvede prirez, a da predlagač nije apsolutno pojasnio kako će nadoknaditi razliku od momenta uvođenja prireza do kraja godine. Prvih pet mjeseci mi nemamo prirez, i ovaj prirez će taman doći da vratimo dug Liburnijskim vodama, a onda ćemo opet rezati socijali i ostalima. Moram podsjetiti da je oporba dala svoj prijedlog proračun krajem prošle godine i rješenja što i kako kresati. No, demokracija je učinila svoje i donijeli ste odluke koje su neodržive, a danas se predlaže podržati neodrživu odluku na jedan neodrživ način. Na samom početku sjednice sam rekao na koji način se može uštedjet. Najjednostavnije je opaliti nekog po džep. Željko je protiv ovakvog načina rješavanja problema, i zavlačenja ruku u tuđi džep. Vjerujte mi puno lakše je uvest prirez, nego ga ukinut, kazao je Željko Grbac.

– Moj osobni stav je da se prirez ne smije podržati i ja ga neću podržati. Ja se isto pitam dal je kriv neki stanovnik općine Matulji što je općina dovedena u ovo stanje ili je za to odgovoran netko drugi i smatram da prirez ne bi trebali donijeti, poručio je Bojan Šustar te pozvao načelnika Ćikovića da ponudi ostavku.

– Ja mislim da vrlo odgovorno obnašam svoju dužnost i ne dolazi u obzir da dam ostavku, replicirao mu je Ćiković te istaknuo da on nije moga znati da će prošle godine općinu Matulji zahvatiti nova porezna reforma koja je odnijela 6 milijuna kuna.

Polemika između Šustara i Ćikovića nastavljena je o proračunu koji je donesen u prosincu, a različito tumačenje izmjena prihodovne strane ponukalo je Grbca da se uključi u raspravu.

Željko Grbac

– Predloženi proračun je protuzakonit, načelnik ne može odgovarati za to jer ne postoji nikakva sankcija. Zakon o proračunu kaže, da se proračun mora temeljiti na zakonima i odlukama. Prijedlog proračuna se nije temeljio na odluci, jer nije bila donesena odluka o prirezu, a predloženi prihodi su bili nerealni i napuhani. U proteklih šest mjeseci mi smo silovani s temom prireza, a s druge strane ne čujemo riječ štednja, dodao je Grbac, nakon kojeg se u raspravu uključio predsjednik vijeća Darjan Buković.

– Na famoznoj sjednici ste tvrdili da se proračun donosi na drugoj razini, a sad tvrdite drugačije. Ja ću samo podsjetiti da je ova općina godinama dobivala novac za vlastiti razvoj, a razvijali smo se tamo gdje nismo trebali, i danas od toga nemamo baš nikakvu ekonomsku korist. Da smo razvijali gospodarstvo s novcima koje smo imali, sada ne bi trebali uvoditi dodatne namete za ljude na postojeći standard. Ne uvodimo ga radi države ili radi porezne reforme. Imamo hrpu imovine i terena, a ništa nije stavljeno u funkciju. Vi ste nas stavili u situaciju da ovo vijeće mora odlučivati o pitanjima koje ste samo izvukli iz rukava, istaknuo je Darjan Buković te upitao načelnika dal je općina Matulji stepenicu do bankrota.

– Ponašam se u skladu sa zakonom i općina nije pred bankrotom, replicirao je Ćiković.

Nikola Cvjetović / PodUčkun.net

error: Content is protected !!