Većinska koalicija najavila: Gradsko vijeće usvojit će proračun koji će donijeti konkretne mjere za bolji život građana @ Opatija

Predstavnici većine koju čine SDP, Akcija mladih, IDS, HSU i Unija Kvarnera kazali su kako su u prethodnih šest mjeseci pokazali da se mogu brzo donijeti kvalitetne odluke poput paketa demografskih mjera, a s istim razmišljanjem usvojit će i proračun koji donosi značajne mjere za umirovljeničku populaciju.

Opatija – Proračun koji će Gradsko vijeće usvojiti na sjednici što će se održati ovog četvrtka bit će stabilan, realan i razvojan, najavili su predstavnici vijećničke većine na današnjoj tiskovnoj konferenciji.

– Vrlo smo odgovorni, a u proteklih šest mjeseci pokazali smo da znamo i možemo realizirati najavljene projekte. Ostvarili smo sve što smo obećali, a kod proračuna ćemo također zauzeti konstruktivan pristup, nećemo ići na rušenje nego na podršku konkretnim projektima. Većina u Gradskom vijeću u prošloj godini dokazala je da može vladati ovim gradom, a potvrđuju to demografske mjere koje su odjeknule diljem Hrvatske kao najbolje u zemlji. One uključuju besplatan vrtić za svako drugo dijete u obitelji, naknade za novorođenčad povećane na 10 tisuća kuna za prvo i dodatnih pet tisuća kuna za svako sljedeće dijete, besplatne udžbenike za osnovne i srednje škole… Nsmo zaboravili niti na naše umirovljenike, koji će iduće godine dobiti po 500 kuna za Uskrs i Božić, ali i besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje. Uvjereni smo da će proračun biti realan i održiv, a da će naši građani puno bolje živjeti, kazao je predsjednik Kluba vijećnika Fernando Kirigin, koji je poručio kako će vijećnička većina imati neke amandmane na proračun koji nisu usmjereni na njegovo rušenje nego na realizaciju konkretnih mjera i aktivnosti.

Predsjednik Gradskog vijeća Robert Kurelić, na pitanje novinara, kazao je kako je predloženo sedam projekata ukupne vrijednosti oko dva milijuna kuna, no kako je njihov stvarni utjecaj na proračun ipak manji od te cifre budući da se uvelike radi o premještanju pojedinih proračunskih stavki na nove pozicije.

– U odnosu na ono što se događa u nekim drugim jedinicama lokalne samouprave, gdje se amandmanima proračun mijenja do neprepoznatljivosti, mi smo išli na konkretne stvari koje će poboljšati život građana Opatije. Između ostalog, želimo osigurati sredstva za nastavak kvalitetne prostorno-planske politike kakvu su građani tražili na javnoj tribini, stoga smo predvidjeli stavku za provođenje arhitektonskih natječaja, prvenstveno za prostor Slatine. Tako racionalno, korak po korak, nastavljamo s projektom koji ima podršku građana, objasnio je Kurelić.

Vedran Kružić, vijećnik Unije Kvarnera, kazao je kako će „ova većina podržati sve projekte koji idu u korist osiguravanja uvjeta za napredak znanja i cjeloživotnog učenja“.

– Zato smo osigurali i sredstva za obnovu Doma Liburnija u Voloskom, koji je služio i toj edukativnoj namjeni, ali je i važna lokacija za život cijelog tog prostora. Osim toga, podržali smo i pokretanje poduzetničkog centra za podizanje kompetencija u turizmu koji može biti zamašnjak razvoja cijelog gospodarstva ovog kraja, kazao je Kružić, koji je na pitanje novinara o prirezu kazao kako se on planira ukinuti najkasnije 1. srpnja. Poručio je kako je najava ukidanja prireza prva točka u cjelovitom paketu projekata za podizanje standarda građana, ali i zaustavljanje „egzodusa“ iz Opatije zbog kojeg je u proteklih pet godina izgubila oko 1.500 stanovnika.

– Nastavit ćemo raditi na konkretnim planovima i projektima koji će omogućiti ljudima dobar život u Opatiji i koji će biti uvršteni u naredne proračunske dokumente, rekao je Kružić, dok je Kirigin dodao kako će pratiti izvršenje proračuna te procijeniti u kojem trenutku je najbolje ukinuti prirez.

– Želimo vidjeti kako će se predloženi proračun realizirati u praksi, kakva će biti dinamika prihoda i rashoda, zato što želimo biti odgovorni prema Gradu Opatiji i njenim građanima. Očekujemo od gradonačelnika, stručnih službi i direktora gradskih tvrtki maksimalnu racionalnost i štedljivost, upravljanje manirom dobrog gospodarstvenika kako bismo čim više sredstava mogli preusmjeriti na projekte povećanje standarda građana, kazao je Kirigin.

Gordana Grgurina, vijećnica HSU-a, naglasila je kako će umirovljenici ovim budžetom imati razloga za zadovoljstvo.

– Sve što smo obećali umirovljenicima, svi planovi koje smo imali, sve smo poštivali i sve je to uvršteno u ovaj proračun, poručila je Grgurina.

Vijećnik IDS-a Neven Varljen dodao je kako Grad Opatija može biti ponosan na mjere koje su poboljšale uvjete života svih društvenih skupina, od djece do umirovljenika.

– Razmišljamo konstruktivno, pozitivno i projektno, a stvarno se nadam da ćemo i s druge strane vijećnice dobiti podršku i naći partnere na dobrobit građana Opatije, rekao je Varljen.

Na novinarsko pitanje o tome da se i gradonačelnik Dujmić hvali istim projektima koje i vijećnici ističu kao svoj doprinos dobrobiti opatijskih građana, Varljen je odgovorio kako je „gradonačelnik vješt političkom marketingu i često preuzima kredit za sve što smo i mi predložili, ali kako to nije važno sve dok je Opatijcima život bolji“.

– Gradonačelnik Dujmić bio je dio SDP-a dugo vremena i preuzeo je dio naših programskih strategija, stoga je normalno da su nam programi na izborima bili slični. Građani su glasovali za iste projekte, ali su odlučili operativnu ulogu dodijeliti Dujmiću, a stratešku vlast, odnosno većinu u Gradskom vijeću, prepustiti koaliciji stranaka. Ono što je dosad nedostajalo bila je realizacija – osam godina uvjeravao me gradonačelnik i stručne službe da nije moguće provesti sve ove mjere koje smo proveli u prvih šest mjeseci. Vrlo brzo pokazali smo da je sve moguće, a tu je ključnu ulogu odigralo Gradsko vijeće koje je usvojilo sve ove navedene mjere, kazao je Kirigin.

Predsjednik Vijeća Kurelić dodao je kako se iz zapisnika sjednica Vijeća može jednostavno vidjeti tko što predložio i kakve su mjere na koncu izglasane, a poručio je da se za sve „pogrešne“ odluke krivnja pokušava prebaciti na Vijeće koje je najviše tijelo u odlučivanju, pa je jednako tako logično da Vijeću pripadaju i zasluge za dobre mjere.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!