VIDEO, FOTO: Posjetili smo maslinik Harija i Dominika Rubeše – Škuje kopaju sa štemalicun, a ulike im vraćaju bogatim urodom @ Matulji

Hari i Dominik Rubeša

Što smo još saznali od Harija i Dominika Rubeše provjerite u priloženom video prilogu, a veliku fotogaleriju s berbe ulika pogledajte na ovom linku

Maslink s pogledom na Kvarner

Matulji – Šest stotina kilograma je ovogodišnji ukupni urod u jednom od najvećih maslinika u našem gornjem kraju, smještenom nekoliko stotina metara od samog centra Matulja. Hari i Dominik Rubeša, barba i nećak, koje osim familijarnog odnosa veže i zajednički posao u klesariji Plovanići, svoju strast prema ulikama pretvorili su u ozbiljan hobi, koji prilikom berbe iziskuje pomoć brojnih ruku obitelji i prijatelja.

Frantoio, Ascolana tenera, Leccino pendolino, Šoltanke ili Levantinke i naravno Oblice glavne su zvijezde maslinika u Matuljima, a prema Harijevim riječima sve je počelo 1988. godine. Tada je posadio prve oblice uz maslinu koja je stara 45 godina, koju je njegov tata posadio, nakon što je u Matulje stigla iz Brseča. U tih tridesetak godina broj maslina u prostranom vrtu ispred kuće obitelji Rubeša premašio je šezdeset.

Hari

– Veliki je ovo posao koji osim ljubavi iziskuje puno truda i rada. Pogotovo na ovom umejku kojeg sam pretvorio u maslinik. Ovdje je teško uzgajati ovu kulturu obzirom na vetar. Puše jugo ili kranjska bura ili tramontana, a u doba oprašivanja vavek opere daž. Cvijet je samo 24 sata spreman za oplodnju, a zemlja je jako škrta. Ja saku škuju kopan sa štemalicom, aš su same grote. Treba jako puno truda, rada i gnojidbe s brojnim sredstvima ke su samo za ulike, rekao nam je Hari te dodao da je 88′ godine prvo posadio Oblice koje je precjepio.

Dominik

– Prvi plodovi bili su vrlo škrti, tek posljednjih osam godina imam dovoljnu količinu da napravim ulje za vlastite potrebe, a to je 50 litara na godinu. Nisu sve ulike rodne, jer ih sadim sprotu, a obično se dogodi da kad prve ulike posadiš stori grda zima… Lani sam posadio prvi put dvije šoltanke ili kako ih neki zovu Levantinke. To je sorta Bogom dana za ovo područje – otporne su na hladoću i brojne insekte, a daju velike plodove. Prvi urod sam imao ove godine, a biljku ni ča za videt, dodao je Hari.

Prema riječima Harija i Dominika talijanske sorte vrlo se otporne, pogotovo na hladnoću, insekticide maslinovu muhu koja je uz svrdlaša najveći problem u maslinarstvu.

– Zabrinuti smo za budućnost jer se po Europi proširilo jedno novom gljivično oboljenje od kojeg maslina izumre, što je vrlo čudno jer je maslina kao biljka strahovito otporna, dodao je Dominik za opasku da su savjetodavne službe vrlo zabrinute jer prijeti kompletno uništenje samoj maslini.

Nažalost, maslinarstvo na našem području nije jako zastupljeno, no izdvaja se Draga i Medveja koje prednjače u uzgoju maslina u našem kraju. Kako su istaknuli osim učenja na vlastitom primjeru znanje prikupljaju najviše s interneta i preko lista Maslina koja vrlo iscrpno daje savjete vezane uz svijet maslinarstva.

Familija Rubeša i prijatelji

– Naučili smo dosta od pokretača udruge Agro Opatija, pokojnog kap. Igora Žiganta te od trenutne predsjednice Milice Sekulić koja se jako razumije u maslinarstvo, rekao je Hari te napomenuo da je ‘jednu uliku zavabil s plemke ka je prišla iz trsatskog samostana s ke je prof. Benčić, predstojnik zavoda Agronomskog fakulteta, zel uzorak i utvrdio da je stara preko 150 godina’.

– Ovdje imam mjesta za još nekoliko ulika, a trenutno sadim samo ono ča ja zvabim od plemki. Neke sam ja i prekalemil, pogotovo oblice, ča mi se pokazalo kao najbolje rješenje jer se biljka aklimatizira na našu mikro klimu. Nedavno san posadil i četiri ulike sorte Frantoio ke su mi se jako dobro ponesle, a ujedno su i jako rodne, istaknuo je Hari.

Delikatno delo…

– Ulike nosimo u uljaru u Potpićan, a prosječno od 10 kil dojde jedna litra. Ča je ulika veća i črneja daje više ula. Najbolje ule je kada ima 30% črnih ulika, istaknuo je Dominik, dok je Hari napomenuo da ulike sorte Ascolana tenera radi u salamuri i da su za ‘jist spravne komać oko Vazma’.

Što smo još saznali od Harija i Dominika Rubeše provjerite u priloženom video prilogu, a veliku fotogaleriju s berbe ulika pogledajte na ovom linku

Nikola Cvjetović / PodUčkun.net
Foto, video: PodUčkun.net

error: Content is protected !!