VIDEO: Od izložbe do izložbe 2 @ Kastav


Nakon prošlogodišnje uspješne premijere kastavska udruga Idividi ponovo organizira akciju Od izložbe do izložbe u sklopu koje će se u kastavskim galerijama i drugim prostorima održati brojna zanimljiva događanja.
Kastav – Izložbama i drugim kulturnim događanjima ”vrvjet” će kastavske ulice, galerije i lokali. Naime, u subotu, 14. travnja, u vremenu od 13 do 21 sat u Kastvu će se održati druga manifestacija ”Od izložbe do izložbe” u organizaciji kastavske udruge ”Idividi”.
Riječ je o cjelodnevnoj manifestaciji koja će se održati u 17 kastavskih galerija, ateliera, mićih zavičajnih muzeja, restorana, hotela i caffe barova. U njima će se predstaviti autori slika, skulptura, fotografija i raznih instalacija, a otvaranje izložbi započeti će u 13 sati i nastaviti se svakih 30 minuta. Svaki prostor i autor osmišljava otvaranje izložbe na svoj jedinstven način, a cilj je upoznavanje kastavskih mjesta za umjetnička druženja.
– Nastojimo stvoriti Umjetnički Pravac, te organizirati jedan kolaž umjetnika tako da imamo zanimljivu grupu slika, skulptura, fotografija i različitih instalacija na istom mjestu. Istoga dana u 21.30 sati, na gradskom trgu Lokvina, ljubitelji umjetnosti moći će se, u opuštenoj atmosferi, družiti s autorima izloženih djela, kazali su organizatori.
Sve izložbe ostaju otvorene tjedan dana, čime se autorima daje prilika za njihovo još bolje predstavljanje.
U nastavku donosimo popis događanja otvaranja:

13:00 – Pizzeria Rustica, Belveder
SILVANA KONJEVODA
Rođena 1966. u Rijeci. Diplomirala je na Pedagoškom fakultetu u Rijeci na Odsjeku likovne kulture – izborni kolegij grafika s pismom i primijenjena grafika ( prof. Josip Butković). Bavi se slikarstvom, dizajnom i pedagoškim radom. Mentor je u radionici za likovno nadarenu djecu LIADO, te voditelj slikarske radionice pri Narodnom učilištu u Rijeci. Radi kao nastavnik likovne kulture u osnovnoj školi «Centar», Rijeka. Sudjelovala je u brojnim skupnim izložbama i imala četiri samostalne izložbe. Dobila je brojna priznanja za autorski i pedagoški rad. Članica je HDLUa Rijeka.
13:30 – Caffe bar La Ribalta, Belveder
MARIN KRSTULOVIĆ
Marin Krstulović, rođen u Splitu, 1967., od 1986. živi u Rijeci. Ribe od palminih grana izrađuje posljednjih 4-5 godina. Izlagao na nekoliko zajedničkih i samostalnih izložbi, isključivo na sjevernom Jadranu, i nema se namjeru širit (osim oko pasa). Voli vino, koricu od pečenog janjca, kupus i fažol, u bilo kojim oblicima.
14:00 – Kotlarija
”Kastavska Mavrica”
Udruga se zove Kastavska mavrica, osnovana je 2010.,sa ciljem da njeguje običaje, tradiciju mjesta, jer se uvidjelo da u Kastvu nedostaje originalan suvenir. Pratimo događanja od maškara do Bele nedeje i na tu temu pripremamo suvenire od prirodnih materijala- glina, drvo, vuna, platno i sl. Za ovu izložbu izložit će se crteži na platnu koje će oslikati članice udruge- Petrugan Valdares i Bajić Marina.
14:30 – Guitar caffe
MIRNA ŠIŠUL
Rođena je 1977. Godine u Rijeci. Završila školu za primijenjenu umjetnost u Rijeci ( kiparski dizajner) . Diplomirala na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci u klasi akademske slikarice Ksenije Mogin. Sudjelovala je na mnogim skupnim izložbama u Hrvatskoj, Sloveniji, Mađarskoj. Dobitnica je više nagrada za slikarstvo. Djela joj se nalaze u mnogim javnim i privatnim zbirkama (Zavičajni muzej grada Rovinja, likovni fundus galerije Fonticus Grožnjan, Narodno sveučilište Trst…) Do sada je održala dvanaest samostalnih izložbi. Bavi se slikarstvom, ilustracijom i dizajnom. Članica je HDLU-a Zagreba i HDLU-a Rijeka.

15:00 – Art Cafe, Trg M. Laginje
MELINDA KOSTELAC
Rođena u Rijeci 1968. godine. Diplomirala kao profesor likovne kulture 1996. godine na Pedagoškoj akademiji Sveučilišta u Rijeci, specijalizirajući grafiku u klasi prof. Josipa Butkovića. Magistrirala grafiku u klasi prof. Lojze Logara 2005. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani. Doktorandica grafičkog doktorskog studija
na Akademiji likovnih umjetnosti Zagreb pod mentorskim vodstvom prof. Dubravke Babić od 2010. godine. Radi u svojstvu višeg asistenta na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci od 2006. godine. Voditelj i mentor raznih grafičkih i likovnih radionica. Sudjelovala na preko 150 skupnih i samostalnih relevantnih izložbi grafike u Hrvatskoj i svijetu, na kojima je i nagrađivana. Živi u Opatiji.

15:30 – Cafe bar Loža, Trg M. Laginje
BRUNO PALADIN
Rođen je 1951. u Rijeci. Javno umjetnički djeluje od 1976. —kao slikar, grafičar, ilustrator i scenograf, ali i dizajner i oblikovatelj lutaka i maski. Vizualni je on umjetnik po vokaciji i svu svoju kreativnu energiju usmjerava na stvaralački čin, što već dugi niz godina rezultira likovnim ostvarenjima koja uvijek plijene pozornost kako ljubitelja, tako i poznavatelja umjetnosti. Do danas je priredio preko 50 samostalnih, te sudjelovao na oko 350 eminentnih skupnih izložaba u Hrvatskoj i u inozemstvu. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, što mu je osiguralo mjesto u likovnim enciklopedijama i brojnim pregledima suvremenoga likovnoga stvaralaštva. Djela mu se nalaze u mnogobrojnim zbirkama hrvatskih i svjetskih galerija i muzeja suvremene umjetnosti. O njemu su pisali istaknuti autori domaće i inozemne likovne scene.
16:00 – Kastav Pub, Trg M. Laginje
BRANKO JANI KUKURIN
Rođen u Kopru 1950. Kastavac. Magistar književnosti. Izlaže u zemlji i inozemstvu. Član HDLU Rijeka.
16:30 Bačvarska zbirka, iza Volte
REFIK SALIJI FIKO
Rođen je 1952.godine u Makedoniji. Živi i stvara u Poreču gdje je završio ugostiteljsku školu. Na šarolikoj i nadasve životopisnoj lokalnoj likovnoj sceni Fiko se nametnuo svojim samoukim ali vrlo smionim i zrelim promišljanjem i likovnim rješenjima. Sa nemalim brojem skulptura nametnuo jedan animalistički ali vrlo reduciran trend koji koketira sa ostavštinom modernizma DADE i reduciranog magičnog realizma. Istraživanja autohtonih predmeta , alata, odbačenih oruđa, definira ga jednim od značajnih predstavnika prapovijesne umjetničke struje s izvorištem u bestijariju i fenomenologiji domače povijesne baštine, sakralna i svjetovna arhitektonika ,koju reciklira i pretvara u Ready Made. Samostalno i grupno je izlagao u Zagrebu, Rijeci i Puli, Poreču Italiji. Dobitnik je nekoliko nagrada i priznanja pretežno na Ex teporama. Među kojima se izdvaja sa performansa na međunarodnoj manifestaciji «Tu smo» -Muzej suvremene umjetnosti Istre.
17:00 Atelje Saršon, iza Volte
SAŠKA MUTIĆ
Rođena je 1970. u Zagrebu. Studij fotografije završila je u San Diegu, SAD. Izlagala je na samostalnim i skupnim izložbama u Americi, Italiji i Hrvatskoj, a radovi su joj objavljivani raznim publikacijama te korišteni u razne marketinške svrhe. Aktivan je član HDLU Rijeka.
17:30 Atelje Pavić, iza Volte
BOGOMIL KARLAVARIS
Rođen 1924. Godine u Perlezu, preminuo 2010. Godine u Novom Sadu. Njegova obitelj potječe iz Udine, a u Kastav je doselila u 17. stoljeću. Likovna poetika Bogomila Karlavarisa sačinjena je od velikih, čistih, dobro odmjerenih ploha, čija praznina djeluje nestvarno i iznenađujuće. Zavičajni krajolik kod Karlavarisa je u užem smislu, Vojvodina i Istra, a u širem smislu, cijeli svijet. Karlavarisovo slikarstvo teško je pratiti fazama, puno je lakše ustanoviti njegovu tipologiju : naglasak na zavičajnost, na slikarskoj materiji, na strukturalnosti i tektonici, na znaku i značaju, na magičnom realizmu, na postkonceptualizmu.
18:00 Atelje Potočnjak, iza Volte
EMIL KNAPIĆ
Rođen je u Puli 1976. godine. Njegovi su radovi bliski instalaciji i skulpturi ali radi također objekte,slike na platnu,crteže,u staklu i drugim materijalima a najviše u željezu. Autor je značajne serije interijernog namještaja koja u polju primijenjene umjetnosti citira Emilov umjetnički rukopis. Zamijećen je od likovne kritike i nagrađivan: Poreč (Pro-futura), Motovun art (Slikarski natječaj za mlade umjetnike do 36 godina), Krasica (Oleum olivarum), Cordignano-Italy (Pro-loco),Buje(Ex tempore), Tar (Ex tempore),Pazin (Ex tempore), Novigrad (Ex tempore), Kastav (Kastavsko kulturno leto), Fažana (Open riva art). Na Motovun art 2010. dobio je Promotivnu nagradu Općine Motovun. Autor je skulpture na otvorenom “Oprtaljska vrata-La porta di Portole”, te skulpture ” Ronilac” nedavno predstavljene u Kostreni. Izlagao je na više samostalnih i kolektivnih izložbi. Sudjelovao je na više likovnih kolonija. Veći broj njegovih radova nalazi se u domaćim i inozemnim privatnim zbirkama. Krajem 2010. izlagao je u pariškom ” Grand salon d art abordable”. Realizirao je Park skulptura Jurcan u mjestu Radoši kraj Poreča. 2011.osvojio je prvu nagradu u kategoriji ” skulptura, dizajn i primjenjena umjetnost”, te je proglašen sveukupnim pobjednikom na izložbi u Kastvu 20-21-22.05.2011 izlagao je na Grand salon d art abordable u Parizu.

18:30 Atelje Lokvina, Trg Lokvina
ARMANO JERIČEVIĆ
Putem od Zagreba 29. rujna 1962. godine do istarskog sela Furuli danas, bilo da je riječ o likovnom ili misaonom, traje istraživanje osobnosti i smisla. Putovanje je ostavilo brojne namjerne i nenamjerne tragove po svijetu dijeleći intimno u potrazi za općim.
19:00 Atelje Dujme, Trg Lokvina
TIHOMIR HRENEK
Rođen 23.01.1975. u Koprivnici. Slikarsko umijeće stekao je u zajedničkom ateljeu u Koprivnici radeći uz akademske slikare. Radi kao dizajner interijera i namještaja te se aktivno bavi slikanjem, crtanjem te 3d vizualizacijom prostora. Završio je institut Callegari, smjer unutarnjeg uređenja prostora. Značajnije izložbe: multimedijalni centar Kuglana2 Koprivnica, Galerie d’Arfi, St. Sulpice Suisse, Galerija Ludbreg ZBArt, te niz kolektivnih izložbi.
19:30 M Atelje, Trg Lokvina
ZLATKO BOGETIĆ
Rođen u Novom Vinodolskom 1953.god. Od 1962.god. živi u Rijeci gdje završava osmogodišnju školu, Srednju tehničku školu te Fakultet industrijske pedagogije. 1991.god. doseljava se u Kostrenu gdje i danas živi. Oženjen je i otac dvije kćerke. Trenutačno nezaposlen. Keramikom se bavi od 2009.god. Počeo kao samouk da bi se u daljnjem radu oslanjao na savjete prof. Borisa Roce kod kojeg je pohađao tečaj : Glazure i fuzija stakla . Član je Udruge za kreativno stvaralaštvo “ VALI“ iz Kostrene. Tehnike istražuje, od tema preferira more i podmorje, više ga interesira oblik i forma a manje boja. Do sada je izlagao na više grupnih i selekcioniranih međunarodnih izložbi.
20:00 Hotel Kukuriku, Trg Lokvina
VJEKOSLAV VOJO RADIOČIĆ
Slikar grafičar, ilustrator, scenograf, kipar rođen 1930.godine. Redovni član Hrvatskog društva likovnih umjetnika Rijeke i Zagreba i VBO-a (Verein Bildenden Kunstler Osterreichs, Wien – Schonbrun). Živi i radi u Rijeci, Beču i Begovom Razdolju. Izlagao u zemlji i svijetu na više od dvije stotine izložbi. Pedesetak kazališnih scenografija, rad na TV-u, brojne knjige, tekstovi za djecu i mlade, te brojne nagrade svjedoče o njegovoj originalnosti, nekonvencionalnosti i stalno prisutnoj kolorističkoj vedrini.
20:30 Galerija Sv. Trojice, Trg Lokvina
MARKO ŠOŠIĆ
(Vinkovci, 1975.) diplomirao na slikarskom odjelu Akademije likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu 2001. godine u klasi prof. Ante Kajinića na temu „Groteska u likovnoj umjetnosti“. Radi kao profesor grafičkog dizajna u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna Osijek od 2005. godine. Aktivan na polju slikarstva, grafičkog i web dizajna. Doktorand je na poslijediplomskom studiju slikarstva ALU Zagreb. Član je u HDLU Zagreb (od 2006.) HADLU Vinkovci i u Grupi 1999 Vinkovci.
21:00 – Speleogalerija, kod Crkve Sv. Jelene
VEDRANA FRANELIĆ
Rođena je 1961.u Rijeci., gdje se školovala i živi. Diplomirala je na Fakultetu Graditeljskih Znanosti u Rijeci. Specijalizirala unutar informatičkih znanosti sistemsku podršku za Oracle baze podataka. Od 2008. god. se intenzivno bavi keramikom. Pohađala je nekoliko ciklusa tečaja keramike koje vodi profesor Boris Roce. Priredila četiri samostalne izložbe u Rijeci i regiji (Jurandvor, Lopar, Mošćenice) na kojima se predstavila s radovima na temu hrvatske kulturne baštine – ciklusom glagoljičkih slova. Kao član keramičke Udruge“Vali” iz Kostrene sudjeluje na brojnim grupnim i međunarodnim izložbama (Ajdovščina SLO, Herceg Novi MNE,…). Na internet izložbi Keramike i batika u Rusiji 2011 (Amur State University) dobiva drugu nagradu za Reljef Labin.

Od izložbe do izložbe 2011. @ Kastav

Davor Žic / Liburnija.net

error: Content is protected !!