VIDEO: Prva opatijska školica glagoljice @ Veprinac

veprinac_sm…u Veprincu ovog vikenda počinje prva opatijska školica glagoljice…
…u crkvici sv. Ane (1442. godina) otkrivene su freske kao jedinstveni likovni izričaj i glagoljski natpisi video isječak iz crkvice pogledajte u nastavku.…

Veprinac – Tisuću godina povijesti sažetih u samo tri dana – tako bi se mogla ukratko opisati Školica glagoljice, kratki tečaj starog hrvatskog pisma što će se ovog vikenda, od petka 16. rujna do nedjelje 18. rujna održati u prostoru ”pod ložun” u Veprincu.
Prva je to opatijska škola glagoljice, koju organizira Katedra Čakavskog sabora Kornić, čiji članovi već više od 15 godina održavaju uspješne ljetne škole glagoljice u Korniću, Omišlju, Puntu i Jurandvoru na otoku Krku, u Žminju te na otoku Rabu, a opatijski tečaj vodit će osnivač programa, etnolog i muzeolog Damir Kremenić te novinar Davor Žic.
– Veprinac kao lokacija opatijske škole odabran je upravo zbog nedavnog otkrića glagoljaških grafita u crkvici Svete Ane, a srednjovjekovni ugođaj lože, starog grada i crkvice poslužit će kao idealna kulisa za otkrivanje tajne povijesti hrvatskog pisma. Veseli nas što ćemo ovom školom začeti obnovu glagoljaštva “na Leprincu”, kazao je Kremenić.
Tečaj obuhvaća tri dana predavanja u trajanju od dva sata, koja će se održati u petak navečer, od 18 do 20 sati, te u subotu i nedjelju ujutro od 11 do 13 sati. Za sve polaznike tečaj je besplatan, a dobit će i sve potrebne materijale, kao i pribor za rad.
– Tematski, kroz tri dana obuhvatit ćemo povijest glagoljice od njene pojave na našim prostorima sve do prestanka korištenja ovim pismom u 19. stoljeću, te naučiti korištenje azbukom uglate glagoljice. Ponovnim otkrivanjem simbolike glagoljaškog pisma u modernom vremenu, vjerujem da će ova tema naći na velik broj zainteresiranih, zaključio je Kremenić.
…u Veprincu , u crkvici sv. Ane (1442. godina) otkrivene su freske kao jedinstveni likovni izričaj i glagoljski natpisi. Iako je restauracija gotova, natpisi na glagoljici se dešifriraju. Jedrenjaci, svećenik koji maše, biskup koji je brodom došao iz daleka posvetiti crkvu, dvanaest križeva ukrašavaju unutrašnjost crkve. Jednostavni grafiti koji izgledaju kao da su ih djeca radila prikazuju zapravo vijest o posvećenju crkve…

Liburnija.net TV: Crkva Sv Ane @ Veprinac

Nikola Cvjetović / Liburnija.net

error: Content is protected !!