VIDEO: Sindikalisti upozoravaju na nelegalne otkaze – LRH želi otpustiti još pedesetak radnika @ Opatija

Prema informacijama koje su iznijeli Cvitić i Bulić, tijekom sezone hoteli se zatvaraju jer nema dosta radnika, a sada se spremaju otkazi za još pedeset ljudi. Prije sedam godina LRH je zapošljavao oko 670 ljudi, a sada ih je prema procjeni SKID-a manje od 300.

Opatija – Čelnici Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije (SKID) Bruno Bulić i Marina Cvitić na današnjoj su konferenciji za novinare održanoj ispod sjedišta Liburnia Riviera Hotela upozorili da ova kompanija, usprkos manjku radnika i odličnim poslovnim rezultatima, priprema otkaze za pedesetak radnika.

– Nevjerojatno je da u situaciji kada drastično nedostaje radnika u turizmu, kada se kompanije trude privući čim više ljudi, osobito sezonaca, LRH za svoje radnike sprema otkaze. U travnju 2010. godine u toj je kompaniji radilo 667 radnika. Sada nemamo točan podatak o broju stalno zaposlenih, ali mislimo da ih ima manje od 300. A već su krenuli razgovori s radnicima u kojima ih se proglašava viškom i govori im se da će dobiti zakonske otpremnine i napustiti tvrtku, kazala je predsjednica Odbora za turizam SIKD-a Marina Cvitić.

Poručila je i kako će otkazi biti nezakoniti jer se temelje na novoj sistematizaciji i organizaciji radnih mjesta oko koje je uprava tvrtke obmanula radničko vijeće.

– Donesena je nova sistematizacija u kojoj, prema našim analizama, ukida se pedesetak radnih mjesta. Radničko vijeće je obmanuto jer su nam iz uprave rekli da se radi o grupiranju kampova u klastere zbog čega će samo nekoliko menadžerskih pozicija biti ukinuto, a sada vidimo da se u svakom hotelu gasi od 3 do 10 radnih mjesta. Osim što se radi o nezakonitim otkazima, nije legalno niti otpuštanje pojedinih djelatnika jer nisu oni potpisali ugovore s pojedinim hotelom, nego s cijelom grupacijom, što znači da treba na razini grupacije prvo napraviti analizu i kolektivni otkaz te definirati uvjete po kojima će se zaposlenici otpuštati, kazala je Cvitić naglasivši da će se Sindikat suprotstaviti nezakonitim otkazima, a pozvala je i lokalnu samoupravu da se uključi.

Kako je naglasila, nevjerojatno je da gradonačelnici i načelnici šute dok se ljudima dijele otkazi, a pozvala je opatijskog gradonačelnika Ivu Dujmića da stane iza svojih riječi otprije dvije godine kada je tvrdio da je on „spasio radnike LRH od otkaza“ te da sada podrži radnike.

– Suludo je da tijekom sezone imamo hotel koji se mora zatvoriti jer nema dovoljno ljudi, a da se nakon sezone sada dijele otkazi, kazala je Cvitić, poručivši kako smatra da se radi o uvodu u prodaju tvrtke budući da postoje interesenti.

Predsjednik SKID-a Bruno Bulić pozvao je nadležne organe da ispitaju kako se knjiži amortizacija imovine u LRH, odnosno je li to medota izbjegavanja plaćanja poreza. Njegovu izjavu u cijelosti pogledajte u video-prilogu u nastavku teksta.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!