VIDEO Vijećnici odlučili – Glasno ne povećanju cijene vrtića koju plaćaju roditelji @ Matulji

Raspravu koja je trajala gotovo dva sata obilježili su verbalni okršaji, emotivni momenti s očima punim suza, dobacivanje iz klupa te optužbe na model upravljanja općinom u posljednjih desetak godina. Kompletnu raspravu pogledajte u priloženom video isječku u nastavku teksta…

Matulji – S deset glasova protiv, tri suzdržana i jedan za odbijen je prijedlog načelnika Marija Ćikovića za povećanjem cijene vrtića koju plaćaju roditelji. Početak sjednice obilježilo je petnaestak roditelja s mališanima koji su se okupili ispred općine te predstavnici Živog zida koji su im došli dati podršku.

Raspravu koja je trajala gotovo dva sata obilježili su verbalni okršaji, emotivni momenti s očima punim suza, dobacivanje iz klupa te optužbe na model upravljanja općinom u posljednjih desetak godina. Osim predstavnika izvršne vlasti u raspravu su bili uključeni gotovo svi vijećnici, ravnateljica vrtića Jelena Stepić te predsjednik i član upravnog vijeća Dječjeg vrtića Matulji Goran Šaina i Eduard Baćić.

U uvodnom predstavljanju točke Ćiković je istaknuo da ako Vijeće ne prihvati povećanje participacije roditelja u troškovima vrtića, Općina Matulji neće moći otvoriti dva nova jaslička odjela u Velom Brgudu i tako upisati 24 mališana koji su stekli uvjete za upis, ali su zbog nedostatka kapaciteta ostali „ispod crte“, pojasnivši kako bi sva sredstva prikupljena povećanjem cijene vrtića – a radi se o godišnjem iznosu od oko 400 tisuća kuna – bila namijenjena pokrivanju troškova plaće četvero novih djelatnika koji bi se trebali zaposliti u dvije brgujske jasličke skupine.

– Participacija roditelja u troškovima vrtića nije se mijenjala od 2011. godine kada smo imali 404 djece u vrtiću i 57 zaposlenih. Sada imamo 72 zaposlena i 420 mjesta u vrtiću, što je posljedica strožeg pedaoškog standarda koji je propisao značajno manje skupine. Trošak za vrtić iz općinskog proračuna povećava se svake godine, ove godine smo utrošili 6,1 milijun kuna, što je oko 400 tisuća kuna više nego lani, stoga jednostavno nemamo mogućnost iz proračuna financirati dodatno zapošljavanje četvero novih djelatnika u Brgudu, kazao je Ćiković.

Pojasnio je kako je predviđeno povećanje cijene sa 650 kuna na 800 kuna za jaslice i 750 kuna za vrtić, odnosno povećanje sa 350 kuna na 400 kuna za poludnevnu skupinu u prosjeku, ili čak ispod prosjeka, cijena koje imaju jedinice lokalne samouprave u okolici, odnosno kako bi uz povećanje cijene za roditelje, oni i dalje snosili oko 1/3 troškova, dok bi preostale 2/3 financirao općinski proračun.

Prema tablici s cijenama vrtića i jaslica u susjednim gradovima i općinama, poput Kastva, Opatije i Lovrana, Crikvenice, Viškova, Rijeke, Čavli, Kraljevice i Bakra, Matuljci bi nakon povećanja troškova imali cijenu vrtića u razini prosjeka od oko 750 kuna te otprilike 10 posto nižu cijenu jaslica od prosječne koja iznosi oko 880 kuna.

Ćiković je pojasnio kako se, uz financiranje redovnog rada vrtića iz općinskog proračuna, značajna sredstva troše i na izgradnju i uređenje zgrada dječjih vrtića diljem općine, kao i povećanje kapaciteta.

Vijećnici su pak imali drugačiji pogled na pronalaženje sredstava. Prema njihovom mišljenju roditelji se ne smiju dodatno financijski opterećivati već razliku za plaće treba pronaći u proračunu. Kako su istaknuli prostora ima, a i oni su voljni odreći se naknada u korist otvaranja dva nova jaslička odjela u Velom Brgudu.

Kompletnu raspravu pogledajte u priloženom video isječku…

N. Cvjetović / PodUčkun.net

error: Content is protected !!