Vijeće neće glasati za rebalans s prodajom vrtića i kreditom: ‘Dujmić samo pretače iz šupljeg u prazno’ @ Opatija

Rupa je nastala krivicom Ive Dujmića koji je Vijeću i građanima godinama mahao s fantomskim novcima od Talijanske unije i u medijima koristio svaku priliku za naslikavanje i hvatanje glasova pripadnika talijanske manjine, u biti ih je iskoristio za svoju promociju u izborima – kazali su članovi predstavničke većine.

Opatija – Ako je proračun stabilan i održiv, kao što to tvrdi opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić i članovi njegove liste, zbog čega onda mjere obustave izvršenja proračuna i zbog čega Grad Opatija ne može plaćati račune, pitali su članovi predstavničke većine u Gradskom vijeću Opatije koji su na jučerašnjoj konferenciji za medije komentirali aktualnu situaciju s proračunskim manjkom i odbačenim prijedlogom njegova „krpanja“ zaduživanjem i prodajom imovine.

– Imali smo prilike iz usta dvoje vijećnika Nezavisne liste Ive Dujmića, Zorice Sergo i Vlade Brnečića, čuti kako je proračun održiv i stabilan, a da su naši argumenti mizerni i nedosljedni (https://poduckun.net/nezavisna-lista-ive-dujmica-kriticki-o-predstavnickoj-vecini-neodgovorni-su-i-nedosljedni-opatija/). Lijepo je to čuti od vijećnice koja straši naše sugrađane u zaleđu kako neće moći graditi kuće bez UPUa, da ju je i sam pročelnik Tupanjac morao demantirati, ili koja zahtjeva da se smanji politika u Listu Opatija nakon što je sama prethodno tražila da se napravi prilog o ženama u politici. Toliko o dosljednosti i točnosti, poručili su jučer iz predstavničke većine, koju su na tiskovnoj konferenciji zastupali predsjednik Vijeća Robert Kurelić (AM), predsjednik Kluba vijećnika Fernando Kirigin (SDP), vijećnici Vedran Kružić (Unija Kvarnera) i Gordana Grgurina (HSU) te predsjednik i potpredsjednica IDS-a Jadran Rubeša i Isidora Rajković.
Poručili su kako opatijski proračun nije u dobrom stanju jer Opatijci plaćaju danak višegodišnjoj megalomaniji i prenapuhanim projektima.

– Sve procjene zarade od najma poslovnih prostora u sportskoj dvorani pokazale su se kao potpuni promašaj. Uzmimo samo restoran u prizemlju u koji je Grad uložio oko 3.5 milijuna kuna bez PDV-a. Kupljena su i dva stroja za proizvodnju sladoleda po cijeni od 135 tisuća kuna, a nisu nikad ni korišteni. Koliko nam je poznato još su u podrumu sportske dvorane. Prvi zakupac, koji je plaćao 14 tisuća kuna, odustao je nakon 6 mjeseci, a sada se restoran iznajmljuje za 8.320 kuna. Bez kamata potrebno je oko 35 godina da se isplati samo novac bačen na opremanje restorana, a zaradu nećemo vidjeti nikada. Na sličan način pobjegao je i zakupac fitnessa, kazali su članovi predstavničke većine.

Poručili su i kako je kulturno-turistički centar Gervais također probio proračun svoje izgradnje.

– Dio poskupljenja zamaskirao se time što se posebno uređivao takozvani trg ispred same zgrade kao posebna cjelina iako je svima jasno da trg postoji zbog Gervaisa, a podrum centra ostavljen je prvotno neuređen kako bi se naknadno opremio kao dodatni posao. I povrh svih tih dodatnih troškova ostao je kao promašaj neupotrebljiv balkon čija je sanacija koštala dodatnih skoro pola milijuna kuna koje Gradonačelnik nije htio naplatiti iz police osiguranja projektanta dok ga pritisak Vijeća nije na to natjerao. Koliko nam je proračun stabilan i održiv vidi se i iz toga što je trošak kredita za sportsku dvoranu prebačen na Opatiju 21 pa ga sad financiraju građani skupim parkiranjem. Deset godina obećava se građanima da će parkiranje konačno pojeftiniti kad postane gradsko, ali u međuvremenu su spiskani novci i nabujali troškovi pa treba krpati rupe, istaknuto je na tiskovnoj konferenciji.

Predstavnici stranaka koje čine Koaliciju za bolju Opatiju i koje „drže“ većinu u Vijeću kazali su kako im je u srpnju na „famoznom sastanku“ rečeno da nedostaje jedanaest milijuna kuna od Talijanske unije, ali da postoje još neke obveze koje ukupnu rupu dižu na dvadeset milijuna.

– Predstavnici stranaka nisu dali nikakvu pisanu suglasnost na kredit te smo vrlo brzo nakon sastanka javno i jasno rekli da smo protiv zaduženja, a isto smo odbili i na prošloj sjednici Vijeća. Gradonačelnikova politika stalnog uzimanja kredita i prodaje imovine nije razumna i vodi u propast i to je potrebno jasno reći. U lipnju je Ivo Dujmić najavio prodaju nelegaliziranih garaža koje koristi Javna vatrogasna postaja i to izravnom pogodbom s vlasnikom susjednog zemljišta, umjesto da ih legalizira i iskoristi za osmišljavanje jednog novog prostora za pješake u gradu koji nema pravi trg. I to uz argument da bi legalizacija povećala njihovu vrijednost za svega stotinjak tisuća kuna. Novaca svih građana Opatije, istaknuli su iz koalicije.

Dodali su kako se stavka prodaje imovine godinama koristi kao „džoker“ za ravnanje proračuna.

– Ako nedostaje desetak milijuna, stavka prodaje „procijeni“ se na taj iznos i zatim nastaje pritisak da se ostvari što više, pa se prodaje prema načelu „daj što daš“. Tko god iskaže interes za komadom terena, stanom ili kućom može biti gotovo siguran da će dobiti nekretninu po procijenjenoj cijeni. Naravno, potencijalni kupci znaju da je Gradonačelniku prijeka potreba prodati što više i to obilato koriste. Tako je i sa zgradom vrtića. Kažu vijećnici Nezavisne liste Ive Dujmića da je prodaja zgrade bila u proračunu za 2018. Popis imovine za prodaju je popis lijepih želja. Vatrogasne garaže nisu bile u proračunu pa ih je Ivo Dujmić svejedno htio prodati. Bili su i novci od Talijanske unije, pa ih sada nema. U proračunu su i arhitektonski natječaji pa ih Ivo Dujmić s podsmjehom odbija. Dogovarali smo i konzervatorsku podlogu za zaštitu zaštićene zone od devastacije pa je Ivo Dujmić ne želi ugovoriti. U projekcijama su i prodaje sadašnjeg Vatrogasnog doma i Doma zdravlja pa ih ne prodajemo. Rupa je nastala krivicom Ive Dujmića koji je Vijeću i građanima godinama mahao s fantomskim novcima od Talijanske unije i u medijima koristio svaku priliku za naslikavanje i hvatanje glasova pripadnika talijanske manjine, u biti ih je iskoristio za svoju promociju u izborima. Jednako tako, hvalio se da su prodajom dionica Cavtata građani Opatije financirali vrtić u cjelini, a nisu. Višemilijunske iznose Ivo Dujmić koristi u svojoj retorici kao da je riječ o sitnišu, a cijelo vrijeme prelijeva iz šupljeg u prazno i ponavlja da je sve ružičasto, kazali su članovi koalicije.

Upitali su želimo li, nakon mandata Ive Dujmića, završiti u programu prisilne sanacije i krajnjih rezova ili trebamo vidjeti što se može sada učiniti da nam proračun bude održiv, razvojan i socijalan?

– Zgrada vrtića je vrijedna nekretnina na ekskluzivnoj lokaciji u centru Opatije. Treba li je prodavati sada kada kupci znaju da Ivi Dujmiću, po običaju, gori pod nogama? I u samoj procjeni vrijednosti piše da bi se ostvarila znatno bolja cijena kada bi namjena bila turistička, a ovako dobivamo, vrlo vjerojatno, još praznih apartmana u centru Grada koji su aktivni samo po ljeti i koji nam pretvaraju Opatiju u grad duhova. Bez ikakvih poslovnih ili društvenih sadržaja u centru nema nam budućnosti u Opatiji. Iz svega navedenog, predstavnička većina biti će protiv prodaje zgrade vrtića bez jasne naznake njene buduće namjene i cijene koja odgovara njenoj lokaciji i vrijednosti. Gradonačelnik Dujmić, naprotiv, može računati da će ga vijećnici HDZa podržati, kao što to i čine od početka ovoga mandata, zaključeno je na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!