Viša komunalna naknada za zatvorene hotele: Može li to riješiti problem ‘kuća duhova’ @ Opatija, Lovran

Terasa hotela Paris

Terasa hotela Paris

Prema izjavi ministrice, vlasnici hotela koji su opremljeni svom komunalnom infrastrukturom – cestama, priključcima na vodovodnu mrežu i sustav električne energije – a svoje objekte nisu priveli funkciji, mogli bi plaćati desetak puta veću komunalnu naknadu nego dosad.

Opatija, Lovran – Ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš potvrdila je plan izrade novih zakonskih rješenja o komunalnoj naknadi, koja bi trebala biti znatno viša za objekte iz turističkog sektora, prije svega hotele, koji nisu u funkciji.

Villa Toplice

Villa Toplice

Prema izjavi ministrice, vlasnici hotela koji su opremljeni svom komunalnom infrastrukturom – cestama, priključcima na vodovodnu mrežu i sustav električne energije – a svoje objekte nisu priveli funkciji, mogli bi plaćati desetak puta veću komunalnu naknadu nego dosad. Ideja je, u skladu s iskustvima nekih drugih europskih zemalja, takvim ”kaznenim mjerama” utjecati na vlasnike zapuštenih objekata da ih privedu svrsi i uvedu u poslovanje, što bi rezultiralo manjom komunalnom naknadom, ili prodaju nekome tko ima želje i financijskih sredstava ulagati u takve investicije.

Takvo rješenje moglo bi donijeti značajne koristi za liburnijski kraj, u kojem je stvoren i termin ”kuće duhova” za hotele u Lovranu i Opatiji koji već i dvadeset godina goste dočekuju zatvorenih vrata, ubrzano propadajući i otežavajući svaku mogućnost obnove.

hotel_paris_rusevina_opatija_2015 (2)

Budući da je komunalna naknada prihod lokalne samouprave, ministrica Mrak Taritaš istaknula je da će takva mjera pozitivno djelovati i na proračune gradova i općina, i omogućiti im da se prihod od komunalne naknade stabilizira na razini od oko 10 do 15 posto ukupnih prihoda. Što se Opatije tiče, gradski prihod od komunalne naknade kreće se između 15 i 16 milijuna kuna godišnje, što znači da je već i sada na razinama udjela koje je spominjala ministrica, ali bi značajan ”dodatak” mogli biti ”kazneni” prihodi od zatvorenih objekata, posebice kada se u obzir uzme njihov broj i površina…

Među najznačajnije opatijske ”kuće duhova” spada hotel Paris, ruglo u centru grada u kojem su prošle godine u suradnji s policijom uklonjene ”škure” koje su proglašene opasnima za prolaznike. Dvanaest godina ovaj hotelski objekt izvan je funkcije, bez naznake da će se to stanje promijeniti, budući da je vlasnica Ines Marko, odnosno tvrtka In Mar pokazala da nema interesa za ulaganje u zapušteni hotel koji je 2002. godine kupila za 2,3 milijuna eura. Danas ga, u derutnom stanju, pokušava prodati za cijenu višu od 20 milijuna kuna koja je, smatraju stručnjaci, poprilično nerealna.

Devastriana lovranska vila...

Devastriana lovranska vila…

Kupiti se može i drugu poznatu opatijsku ”kuću duhova”, Vilu Münz u Ičićima, jednu od najljepših vila na Opatijskoj rivijeri koja je zarasla u ”graju” i ne koristi se od sredine devedesetih godina kada su u njoj kratko vrijeme bili smješteni prognanici. Vlasnica Ljiljana Šegedin Hopper više je puta izražavala nezadovoljstvo hrvatskim propisima koji joj onemogućuju investiciju, a čini se da je problem bio u činjenici da su konzervatori postavili stroge odredbe renovacije i korištenja vile koja spada među opatijsku kulturnu baštinu. Neslužbeno se može doznati da se vila cijeni na iznos veći od 10 milijuna kuna.

Uz ”kazneni” dio komunalne naknade mogle bi se pokrenuti investicije i u ostale zapuštene objekte na Liburniji, poput hotela Ičići, vile Toplice, vile Danica i vile Lauriana u Lovranu, motela Panorama na Preluku… Međutim, detalji zakona još nisu poznati javnosti, pa se tako ne može znati hoće li se viša komunalna naknada odnositi samo na hotele ili i na ostale objekte turističke i/ili trgovačke namjene poput Casina Rosalia i Vile Gorovo, ali i kako će biti postavljeno zakonsko rješenje koje je na tragu ”kaznenog poreza” na ”nekorištene poduzetničke nekretnine” koji je izvan snage stavio Ustavni sud 2007. godine.

Davor Žic / PodUčkun.net

#wpdevar_comment_3 span,#wpdevar_comment_3 iframe{width:100% !important;}
error: Content is protected !!