Vlak sjećanja i ove godine ima stanicu u Rijeci, kod prijave prednost studentima i srednjoškolcima @ Opatija

Vlak sjećanja...

Vlak sjećanja…

Prema programu, vlak kreće 10. ožujka iz Milana, gdje se vraća 14. ožujka. Hrvatska se ekipa uključuje na vlak u Salzburgu, a polazak je u 12 sati vlakom iz Rijeke . Povratak je također u Rijeku, vlakom u 17 sati.

Opatija – Međunarodni Vlak sjećanja, što svake godine u ožujku povezuje nekoliko europskih metropola s nekadašnjim koncentracionim logorom Auschwitz u Poljskoj, i na svojem će idućem putovanju jednu od stanica imati u Rijeci.

Zasluga je to UABA-e Opatije, koja je iskoristila svoje međunarodne veze sa naprednim evropskim udrugama, ali i dobre reakcije na dosadašnja svoja ”priključenja” kompoziciji što je kretala iz Milana i Bruxellesa s namjerom održavanja živim sjećanja na žrtve Holokausta, osigurala i u 2016. godini mjesta u Vlaku sjećanja.

– Vlak polazi iz Milana i Bruxellesa sa uvijek istim ciljem – Auschwitz. Broj mjesta je limitiran kapacitetima željezničke kompozicije, pa organizatori nude određeni njihov broj potencijalnim interesentima. Ove su godine, ponukani trogodišnjim pozitivnim iskustvom, ponovili ponudu u Hrvatsku i to opatijskoj Udruzi antifašista, kazao je predsjednik UABA-e Opatija Oleg Mandić, dodavši kako inicijativu podržavaju SABAH, SABA PGŽ, PGŽ i Grad Opatija.

Prema programu, vlak kreće 10. ožujka iz Milana, gdje se vraća 14. ožujka. Hrvatska se ekipa uključuje na vlak u Salzburgu, a polazak je u 12 sati vlakom iz Rijeke. Povratak je također u Rijeku, vlakom u 17 sati.

– Itinerer uključuje dva spavanja u Krakowu u hotelima 3 zvjezdice s punim pansionom. Jedan čitav dan, uz tradicionalnu svečanost, provodi se u Auschwitzu, a tijekom puta organizirani su kružoci, predavanja i susreti sa žrtvama. Trenutačna je cijena 2.000 kuna po osobi, ali očekujemo da će ona biti i niža jer aktivno radimo na traženju pokrovitelja koji bi sponzorirali dio troška. Obzirom na limitirani broj naših učesnika, na dvadesetak, kod prijave prednost će biti data mladima – studentima i srednjoškolcima, objasnio je Mandić, kazavši kako se već sada zainteresirani mogu prijaviti (i potražiti više informacija) putem elektronske pošte na adresi oleg.mandic@ri.t-com.hr ili na broju telefona 051/712-751.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!