Vodeći hrvatski medij prozvao Dujmića za sukob interesa: Koncesiju na plaži Ičići Grad dao gradonačelnikovoj supruzi @ Opatija

Arhiva

Kada je istekla koncesija Parkova, a Županija namjeravala raspisati javni natječaj za koncesiju u Ičićima, gradonačelnik Dujmić to je zaustavio. Plaža je ostala pod upravom Grada Opatije, koji je koncesijsko odobrenje dodijelio tvrtki Marea u vlasništvu Dajne Dujmić.

Opatija – Sukob interesa na plaži Ičići – Grad Opatija dodijelio plažu gradonačelnikovoj supruzi, naslov je s kojim je Jutarnji list danas otvorio temu koncesioniranja najatraktivnije opatijske plaže, koja je godinama bila pod koncesijom tvrtke Parkovi Opatija.

Tijekom trajanja koncesije, Parkovi su agenciji Marea d.o.o., čiji je vlasnik nekad bio gradonačelnik Ivo Dujmić, a sada njegova supruga Dajna Dujmić, davali u potkoncesiju djelatnosti iznajmljivanja ležaljki, suncobrana i drugih plažnih rekvizita. Marea je za to plaćala 24.000 kuna, a prema dostupnim podacima, tvrtka je od 2011. do 2015. godine povećala svoj prihod sa 500 tisuća na 1,5 milijuna kuna.

Očito, iznajmljivanje ležaljki, sandolina, pedalina, suncobrana i druge opreme na plaži u Ičićima, lukrativan je posao, koji ne bi bio moguć da je plaža u Ičićima dana u koncesiju tvrtki u privatnom vlasništvu, umjesto javnom poduzeću poput Parkova, čijeg direktora imenuje gradonačelnik Opatije. Ta mogućnost postojala je 2016. godine, kada je, kako navodi Jutarnji list, istekla koncesija Parkova, a Primorsko-goranska županija namjeravala je raspisati javni natječaj, na koji su se mogli javiti i zainteresirani privatni koncesionari, na jednak način kao što se konzorcij tvrtki okupljen oko Zorana Maržića javio za plaže Lido i Angiolina.

U takvom slučaju, logično je pretpostaviti da bi privatni koncesionar za sebe htio zadržati sav komercijalni prihod koji plaža donosi, umjesto da se zadovolji znatno manjim iznosima zakupnina koncesionara. No, javni natječaj za plažu Ičići nikad nije raspisan, jer se gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić službeno u ime Grada Opatije obratio nadležnom županijskom odjelu, tražeći da plaža ostane u nadležnosti Grada i navodeći kako izostanak planiranog prihoda od (minimalno) 150 tisuća kuna godišnje neće predstavljati velik gubitak.

Nakon što je Primorsko-goranska županija postupila po zahtjevu gradonačelnika Dujmića i nadležnost nad plažom ostavila Gradu Opatiji, gradsko Vijeće za koncesije u kojem je glavnu ulogu imao bliski suradnik gradonačelnika Dujmića Đani Lukšić dodijelilo je 2016. i 2017. godine koncesiju nad dijelom plaže tvrtki Marea. Drugim riječima, Grad Opatija izravno je koncesiju nad vrijednim javnim resursom prepustio tvrtki gradonačelnikove supruge, što je Jutarnji list ocijenio spornim poslom i sukobom interesa.

Prema dokumentaciji koju posjeduje Jutarnji list, navedeno je da je Marea za nadoknadu od 11.800 kuna dobila koncesijsko odobrenje za iznajmljivanje „180 suncobrana, 200 ležaljki, 60 sefova, 3 sandoline, 7 pedalina, 2 GO float ležaljke za plovidbu“. Na komentar novinara da se zbog zakonskih propisa Marea morala povući iz posla, gradonačelnik Dujmić odgovorio je „Pa što bi onda trebali, prestati raditi?“.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!